Mondi utvecklar monomaterial till Unilevers soppförpackningar

PUBLICERAD: 13 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Förpackningsbolaget Mondi har tillsammans med Unilever utvecklat ett monomaterial som ersätter flerskiktslaminat i förpackningar till torrsoppor under varumärket Knorr. (Bild Mondi)

Förpackningsbolaget Mondi har i samarbete med globala livsmedelskoncernen Unilever utvecklat ett återvinningsbart monomaterial i polypropen (PP), som används till förpackningar för Unilevers torrsoppor under varumärket Knorr.

Det nya monomaterialet, som ersätter laminat bestående av flera olika materiallager, används nu vid Mondis fabrik i turkiska Kalenobel till förpackningar för Knorrs torrsoppor. Mondi skriver i ett pressmeddelande att förpackningar i det nya materialet bevarar livsmedelsprodukternas kvalitet och hållbarhet. Materialet påverkar inte produktionsmaskinernas körbarhet.

Utvecklingen av det nya monomaterialet började för två år sedan, då Unilever kontaktade Mondi Kalenobel med utmaningen att ta fram ett återvinningsbart monomaterial som skulle kunna ersätta konventionella flerskiktslaminat. Strategin att hitta nya förpackningslösningar är en del av Unilevers åtagande att år 2025 endast använda plastförpackningar, som är återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara samt att samla in och bearbeta fler plastförpackningar än man själva säljer.

”Lösningar från innovativa partners i hela värdekedjan, som exempelvis Mondi, kommer att hjälpa oss på denna resa”, säger Atahan Özgünay, forsknings- och utvecklingschef inom förpackningar för Unilevers Knorr- och Lipton-varumärken i Nordafrika, Mellanöstern, Turkiet och Ryssland.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x