Mondi utvecklar monomaterial till Unilevers soppförpackningar

PUBLICERAD: 13 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Förpackningsbolaget Mondi har tillsammans med Unilever utvecklat ett monomaterial som ersätter flerskiktslaminat i förpackningar till torrsoppor under varumärket Knorr. (Bild Mondi)

Förpackningsbolaget Mondi har i samarbete med globala livsmedelskoncernen Unilever utvecklat ett återvinningsbart monomaterial i polypropen (PP), som används till förpackningar för Unilevers torrsoppor under varumärket Knorr.

Det nya monomaterialet, som ersätter laminat bestående av flera olika materiallager, används nu vid Mondis fabrik i turkiska Kalenobel till förpackningar för Knorrs torrsoppor. Mondi skriver i ett pressmeddelande att förpackningar i det nya materialet bevarar livsmedelsprodukternas kvalitet och hållbarhet. Materialet påverkar inte produktionsmaskinernas körbarhet.

Utvecklingen av det nya monomaterialet började för två år sedan, då Unilever kontaktade Mondi Kalenobel med utmaningen att ta fram ett återvinningsbart monomaterial som skulle kunna ersätta konventionella flerskiktslaminat. Strategin att hitta nya förpackningslösningar är en del av Unilevers åtagande att år 2025 endast använda plastförpackningar, som är återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara samt att samla in och bearbeta fler plastförpackningar än man själva säljer.

”Lösningar från innovativa partners i hela värdekedjan, som exempelvis Mondi, kommer att hjälpa oss på denna resa”, säger Atahan Özgünay, forsknings- och utvecklingschef inom förpackningar för Unilevers Knorr- och Lipton-varumärken i Nordafrika, Mellanöstern, Turkiet och Ryssland.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax