Skarpt test med ny teknik för återvinning av förpackningar

PUBLICERAD: 10 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Ny teknik testas hos Mondi som ska förbättra sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Den globala leverantören inom papper och förpackning, Mondi, är igång med att testköra en ny metod med digitala vattenstämplar för att underlätta sortering av förpackningsavfall.

Förpackningstillverkaren Mondi gick tidigt med i projektet Holy Grail tillsammans med över 85 företag i hela värdekedjan för att utveckla en teknik med digitala vattenstämplar på förpackningar. Tekniken syftar till att förenkla och effektivisera sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Återvinning i större skala

Projektet har nu uppdaterats till HolyGrail 2.0 och Mondi har satt igång att testköra tekniken i praktiken. Tekniken går ut på att varje förpackning får en digital vattenstämpel. Den innehåller speciella koder som detekteras och avkodas av en vanlig högupplöst kamera på en sorteringslinje. Baserat på kodernas information sorteras förpackningar i sina rätta avfallsströmmar och leder i en större skala till bättre sortering och återvinning av förpackningar.

Vattenstämpeln är inte synlig för blotta ögat. Metoden Det är mer exakt än konventionella sensorer, exempelvis nära infraröd spektroskopi, som inte lika pålitligt kan identifiera förpackningar som består av flera material, enligt Mondi.

”Ökar värdet på avfallet”

Graeme Smith, hållbarhetschef för Mondis produkter, säger att de ser behovet av att sortera och separera förpackningsavfall som en del av en cirkulär ekonomi:

– Digitala vattenstämplar har potential att göra detta till verklighet. Förbättrad återvinning ökar värdet på förpackningsavfallet, ökar insamlingsgraden och gör det till en värdefull kommersiell resurs för framtiden.

Mer info om förpackningen

Enligt Mondi öppnar de digitala vattenstämplarna också för andra möjligheter. Exempelvis kan konsumenter med hjälpa av smarta telefoner och en app få information om förpackningen och hur man återvinner den. Varumärkesägare i sin tur kan förse koderna med produktinformation och andra budskap.

Pilotprojektet Holy Grail drog igång 2016 med stöd av stiftelsen Ellen MacArthur.

 

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB

Bara metallförpackningar nådde återvinningsmålen år 2023

Under 2023 användes minst 1,2 miljoner ton förpackningar för varor och transporter i Sverige. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Endast tre av förpackningsslagen – alla av metall – nådde de nationella återvinningsmålen konstaterar en ny utredning.
Återvinning

Slutskede för de globala förhandlingarna om ett avtal mot plastföroreningar

Vid det femte mötet inom FN:s miljöförsamling (UNEA5) år 2022 enades världens länder om att inleda förhandlingarna om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar, med målet att avsluta förhandlingarna 2024. I dag, den 25 november inleds det femte och sista förhandlingsmötet på detta tema i Busan, Sydkorea.
angela-compagnone-g1xoeXbfuTw-unsplashx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker