Skarpt test med ny teknik för återvinning av förpackningar

PUBLICERAD: 10 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Ny teknik testas hos Mondi som ska förbättra sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Den globala leverantören inom papper och förpackning, Mondi, är igång med att testköra en ny metod med digitala vattenstämplar för att underlätta sortering av förpackningsavfall.

Förpackningstillverkaren Mondi gick tidigt med i projektet Holy Grail tillsammans med över 85 företag i hela värdekedjan för att utveckla en teknik med digitala vattenstämplar på förpackningar. Tekniken syftar till att förenkla och effektivisera sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Återvinning i större skala

Projektet har nu uppdaterats till HolyGrail 2.0 och Mondi har satt igång att testköra tekniken i praktiken. Tekniken går ut på att varje förpackning får en digital vattenstämpel. Den innehåller speciella koder som detekteras och avkodas av en vanlig högupplöst kamera på en sorteringslinje. Baserat på kodernas information sorteras förpackningar i sina rätta avfallsströmmar och leder i en större skala till bättre sortering och återvinning av förpackningar.

Vattenstämpeln är inte synlig för blotta ögat. Metoden Det är mer exakt än konventionella sensorer, exempelvis nära infraröd spektroskopi, som inte lika pålitligt kan identifiera förpackningar som består av flera material, enligt Mondi.

”Ökar värdet på avfallet”

Graeme Smith, hållbarhetschef för Mondis produkter, säger att de ser behovet av att sortera och separera förpackningsavfall som en del av en cirkulär ekonomi:

– Digitala vattenstämplar har potential att göra detta till verklighet. Förbättrad återvinning ökar värdet på förpackningsavfallet, ökar insamlingsgraden och gör det till en värdefull kommersiell resurs för framtiden.

Mer info om förpackningen

Enligt Mondi öppnar de digitala vattenstämplarna också för andra möjligheter. Exempelvis kan konsumenter med hjälpa av smarta telefoner och en app få information om förpackningen och hur man återvinner den. Varumärkesägare i sin tur kan förse koderna med produktinformation och andra budskap.

Pilotprojektet Holy Grail drog igång 2016 med stöd av stiftelsen Ellen MacArthur.

 

Senaste nytt

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Läs vidare

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x