Skarpt test med ny teknik för återvinning av förpackningar

PUBLICERAD: 10 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Ny teknik testas hos Mondi som ska förbättra sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Den globala leverantören inom papper och förpackning, Mondi, är igång med att testköra en ny metod med digitala vattenstämplar för att underlätta sortering av förpackningsavfall.

Förpackningstillverkaren Mondi gick tidigt med i projektet Holy Grail tillsammans med över 85 företag i hela värdekedjan för att utveckla en teknik med digitala vattenstämplar på förpackningar. Tekniken syftar till att förenkla och effektivisera sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Återvinning i större skala

Projektet har nu uppdaterats till HolyGrail 2.0 och Mondi har satt igång att testköra tekniken i praktiken. Tekniken går ut på att varje förpackning får en digital vattenstämpel. Den innehåller speciella koder som detekteras och avkodas av en vanlig högupplöst kamera på en sorteringslinje. Baserat på kodernas information sorteras förpackningar i sina rätta avfallsströmmar och leder i en större skala till bättre sortering och återvinning av förpackningar.

Vattenstämpeln är inte synlig för blotta ögat. Metoden Det är mer exakt än konventionella sensorer, exempelvis nära infraröd spektroskopi, som inte lika pålitligt kan identifiera förpackningar som består av flera material, enligt Mondi.

”Ökar värdet på avfallet”

Graeme Smith, hållbarhetschef för Mondis produkter, säger att de ser behovet av att sortera och separera förpackningsavfall som en del av en cirkulär ekonomi:

– Digitala vattenstämplar har potential att göra detta till verklighet. Förbättrad återvinning ökar värdet på förpackningsavfallet, ökar insamlingsgraden och gör det till en värdefull kommersiell resurs för framtiden.

Mer info om förpackningen

Enligt Mondi öppnar de digitala vattenstämplarna också för andra möjligheter. Exempelvis kan konsumenter med hjälpa av smarta telefoner och en app få information om förpackningen och hur man återvinner den. Varumärkesägare i sin tur kan förse koderna med produktinformation och andra budskap.

Pilotprojektet Holy Grail drog igång 2016 med stöd av stiftelsen Ellen MacArthur.

 

Senaste nytt

E-type bakom årets Pantameralåt – Panta King är här!

E-type är artisten bakom årets Pantameralåt som släpps idag den 17 april.  Med en riktig eurodance-dänga, ”Panta King”, tar han plats i raden av artister som tidigare satt sin prägel på den traditionsrika låten, bland annat De Vet Du, Linda Pira, Kaliffa, Rolandz och Hooja.
E-type

BVD Stockholm vann Guldägg för nytt förpackningssystem till varumärket AEG

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG. Utmaningen låg i att skapa en ett designuttryck som både förmedlar en tydlig premiumkänsla på en brun kartongförpackning och samtidigt harmonisera med AEG:s visuella identitet.
guldagget

Recoma dubblar återvinningskapaciteten via 300 000 euro från Tetra Pak

Recoma, ett svenskt företag som tillverkar byggskivor av återvunnet material som dryckeskartonger, utökar nu verksamheten med en andra produktionslinje. Med stöd från Tetra Pak ökar företaget sin produktionskapacitet och effektiviserar användningen av material i tillverkningen.
recoma

Senaste numret av Packnews systertidning Sign&Print nu på marknaden

Packnews systertidning Sign&Print nummer 580 finns nu på marknaden! Den nya tidningen innehåller bland annat en guide till Fespamässan i Berlin i maj.
SignPrintx

Läs vidare

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x