Mjölkprotein utgör råvaran för fransk bioplastproducent

PUBLICERAD: 18 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Lactips tillverkar bioplastprodukter av mjölkprotein.|Marie-Helene Gramatikoff är VD för franska bioplastföretaget Lactips.

Det franska företaget Lactips har fått 1.5 miljoner euro (ca 14 miljoner kronor) i EU-bidrag för att fortsätta sin utveckling av bioplast baserad på mjölkprotein.
Förtagets produkter används till livsmedelsförpackningar och andra livsmedelsbaserade applikationer. Med det nu beviljade EU-bidraget säger företaget att man även kan sikta in sig på non-food marknaden, exempelvis utveckla vattenlösliga bioplastfilmer till maskindiskmedelskapslar, jordbruksprodukter, vattenreningsmedel, etc.

”Vårt material är ett helt rent och miljövänligt biomaterial, som inte lämnar kvar några spårbara rester i miljön”, säger Lactips VD Marie-Helene Gramatikoff.

Lactips skriver att man kommer att samarbeta med det speciella polymermateriallaboratoriet vid Saint Etienne-baserade Jean Monnet-universitetet för att forska och utveckla mjölkproteinbaserade bioplastprodukter, vilka ska kunna användas i 3D-skrivare.

Lactips, som grundades 2014, använder sig i sin produktion av mjölkprotein, som kommer från mjölkpulverproducenter i östra Europa. Till sina non-food produkter kommer man att använda sig av oätligt kasein, som är en restprodukt vid mjölkpulvertillverkningen.

Enligt Marie-Helene Gramatikoff planerar Lactips nu att utöka personalstyrkan från 20 till 30 personer och man siktar på att år 2020 uppnå en omsättning på 20 miljoner euro (ca 190 miljoner kronor). Företaget har också planer på att nästa år bygga en tillverkningsanläggning någonstans i Loire-distriktet, mellan Saint Etienne och Lyon.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fujifilms Tommy Segelberg får nytt internationellt toppjobb

Tommy Segelberg har utsetts till Segment manager för Digital Packaging inom EMEA-regionen för Fujifilm.
Tommy-Segelberg-2048x1469x

Ny, återförslutningsbar lakritsmugg av kartong

Metsä Board har i samarbete med godistillverkaren Kouvolan Lakritsi utvecklat en ny, återförslutbar lakritsmugg gjord av kartong.
Liquorice_2

Stora Enso förbereder försäljning av delar av sina skogstillgångar i Sverige

Stora Enso förbereder en försäljning av cirka 12 procent av sina totala skogstillgångar (1,4 miljoner hektar) i Sverige. Det skriver man i ett kortfattat pressmeddelande.
andrew-charney-3tW2GR0KAd8-unsplash

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1