Mindre plast gav mindre plats i påsarna med Västerbottenost

PUBLICERAD: 13 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Norrmejerier och Västerbottenost sparar 1,5 plast om året på att göra påsarna med 150 och 300 gram riven ost mindre. (Bild Erik Hillbom)|De mindre påsarna ger en något mindre displayyta, men det tror inte Norrmejerier ska påverka exponeringen i butik. (OBS bilden är ett montage)

Norrmejerier minskar mängden plast i sina förpackningar för riven Västerbottenost. Åtgärden, som i ett första steg avser förpackningarna med 150 respektive 300 gram riven ost, sparar 1,5 ton plast om året. Plastinbesparingen innebär att påsarna blir mindre, men att mängden riven ost fortfarande är densamma.

”Vår plaststrategi innebär bland annat att alla plastförpackningar ska kunna materialåtervinnas och att endast förnyelsebar och återvunnen plast används efter år 2030”, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

De nya ostförpackningarna införs successivt och har precis börjat nå butikshyllorna runt om i landet.

”Vi arbetar kontinuerligt med förpackningsoptimering och är glada att nu kunna ta ett steg i rätt riktning genom något så enkelt som att minska påsens höjd. Utmaningen framåt är att även byta ut dagens plastförpackning mot andra mer hållbara material, samtidigt som de lever upp till kraven på livsmedelssäkerhet”, säger Lina Jonsson, produktchef för Västerbottensost.

De mindre påsarna ger en något mindre displayyta, men det tror inte Norrmejerier ska påverka exponeringen i butik. (OBS bilden är ett montage)

Packnews frågade Lina Jonsson om plastpåsarna med riven ost tidigare varit onödigt stora, eftersom man nu kunnat göra dem mindre och spara hela 1,5 plast om året, men ändå ha samma mängd ost i påsarna.

”Vi arbetar ständigt med att förbättra våra förpackningar och vi har börjat rannsaka oss själva ännu mer för minska plastanvändningen. Det vi noterade tidigt var möjligheten att minska mängden luft i påsarna för Riven Västerbottensost 150g och Riven Västerbottensost 300g. Vi såg att det gick att minska påsens höjd utan att det påverkade produktkvaliteten. Displayytan för påsen blir nu något mindre jämfört med vissa konkurrenter, men vi tror att våra konsumenter hittar produkten ändå”, berättar Lina Jonsson för Packnews.

Enligt Lina Jonsson har man inte haft några tekniska problem som en följd av att man minskat påsarnas storlek. Förseglingssvetsning kan till exempel genomföras utan att den rivna osten i påsen påverkas.

”Men givetvis har vi fått justera maskininställningarna, men största utmaningen har varit att säkerställa att våra robotar kan lyfta påsen trots den genomskinliga dekoren på baksidan. Det stora arbetet har varit att ta fram en dekor som rymmer all information vi vill ha med, men på en mindre yta”, säger Lina Jonsson.

När det gäller förpackningsstrategin för Norrmejerier och Västerbottenost framhåller Lina Jonsson att hon tror att framtidens förpackningsmaterial är fossilfritt och till viss del består av återvunnen råvara, men att valet av material också styrs av nödvändigheten av att – i enlighet med gällande lagstiftning – ha livsmedelsgodkända och säkra barriärer för att garantera produkternas kvalitet.

”För att kunna använda återvunnen råvara kommer vi även framledes att behöva en barriär för att garantera produktkvaliteten, men vi vill gärna hitta ett material som är hundra procent återvinningsbart. Till dess fortsätter vi arbetet med att hitta fler smarta förbättringar för att minska vårt klimatavtryck”, säger Lina Jonsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x