Mindre nedskräpning med pant på take away-förpackningar?

PUBLICERAD: 12 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Många take away-förpackningar hamnar på gatan eller i naturen efter användning. Nu ska man testa om pant på förpackningarna kan minska nedskräpningen.

Flergångsförpackningar eller pantsystem för förpackningar – kan det vara lösningar för att minska mängden skräp som kommer från våra take away-vanor? Ett nystartat projekt som har fastighetsbolaget Vasakronans huvudkontor som testplats ska undersöka saken.

”Take away är en företeelse som ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen, så det finns stora behov av att hitta nya lösningar snabbt. Genom att minska användningen av engångsförpackningar sparar vi både resurser och minskar nedskräpningen, eftersom engångsartiklar är en stor bidragande faktor till skräp som hamnar i naturen”, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent och kommer att pågå under ett år. Målsättningen är att utvärdera möjligheten att minska avfallet från take away- och engångsförpackningar. Det genomförs i Vasakronans fastighet Klara Zenit i Stockholm, där bolaget har sitt huvudkontor. Tillsammans med Vasakronans medarbetare och de restauranger som ligger i byggnaden, eller i närliggande fastigheter, ska projektet testa nya typer av lösningar, som till exempel flergångslådor och pantsystem på förpackningar. Ersättningsalternativen ska testköras under några månader och kontinuerlig återkoppling inhämtas från restaurangerna för att se vilka förbättringar som kan göras. 

Vasakronan har 176 fastigheter och tusentals hyresgäster. Det gör avfallshantering till en central fråga för bolaget. Med projektet vill Vasakronan, dels öka medvetenheten hos den egna personalen, dels undersöka hur de som hyresvärd kan skapa incitament för de hyresgäster som säljer take away att tillhandahålla andra typer av lösningar. 

Åsa Stenmarck tror att det finns stor potential att minska avfallsmängderna genom att introducera andra lösningar för att ta med maten till kontoret eller att minska antalet förpackningar och olika tillbehör generellt. 

”Det handlar till stor del om att få kunderna uppmärksamma på detta och genom att bli medvetna göra smartare val. Sen ska det bli roligt att testa de olika lösningarna och se hur man kan utveckla dem till större skala”, säger Åsa Stenmarck.
 

Text Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker