Matsvinnet ska halveras till år 2030 enligt FN:s globala hållbarhetsmål – och ett sätt att uppnå det är att anpassa förpackningsstorleken till kundernas konsumtionsmönster. Forskning vid Karlstads universitet visar nämligen att mindre förpackningar resulterar i minskat matsvinn.
På sajten forskning.se, som är en samlingsportal för forskning och forskarrön från svenska universitet, högskolor och forskningsinstitut, skriver Nicklas Nordström i en artikel att storpack får oss att köpa mer än vi kan äta. En tredjedel av alla livsmedel slängs i soporna. Matsvinnet måste minska och bra förpackningar kan vara ett sätt, menar svenska forskare.
Miljöprofessor Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, ett av Europas mest framstående centrum för klimat- och hållbarhetsforskning, har i sin forskning visat att matproduktionen i världen är både den enskilt största utsläppskällan av växthusgaser, den enskilt största konsumenten av färskvatten och den enskilt största orsaken till övergödning!
Att livsmedelsproduktionen har så stor miljöpåverkan är något som även Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, sett i sin forskning.
”Hela kedjan med matproduktion och matkonsumtion står för en tredjedel av all mänsklig klimatpåverkan. Den står dessutom för merparten av all antibiotikaanvändning och för mer än 90 procent av all artutrotning. Vår mat är kort sagt den enskilt största faktorn, som håller på att slå sönder ekosystemen på jorden”, säger Fredrik Wikström till forskning.se
Matsvinnet ska halveras till 2030 Matsvinnet ryms under FN:s globala hållbarhetsmål nummer 12, som syftar till att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster på planeten. Enligt detta ska människorna i världen till år 2030 halvera det globala matsvinnet per person både i butik och hushåll, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan från jord till bord, inklusive förlusterna efter skörd. (Källa: globalamalen.se) |
Att människan slänger mycket av den mat vi producerar är alarmerande och detta matsvinn uppstår i alla delar i livsmedelskedjan: i lantbruken, industrin, butikerna, storköken och inte minst i hushållen. Men forskarna vet inte exakt hur stort matsvinnet egentligen är.
”Det är ett forskningsområde, som är ganska nytt och därför är det svårt med data. Men man uppskattar att ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs. Troligen är det mer”, säger Fredrik Wikström.
När det gäller förpackningar kontra matsvinn så menar Fredrik Wikström, att förpackningar spelar en stor roll för att minska matsvinnet – utan förpackningar som skyddar råvaror hade matsvinnet innan konsumtionstillfället, alltså i lantbruket, industrin, butiker, etc. – varit ännu större. Men däremot så kan mängden livsmedel i förpackningarna, dvs förpackningarnas storlek, betyda mycket när det gäller hur stort eller litet matsvinn som kan härröras till förpackningarna.
”När vi står där i butiken tänker vi att vi tjänar på att köpa storpack. Men sedan, när vi måste slänga överblivna livsmedelsprodukter, har maten plötsligt inget ekonomiskt värde längre”, säger Fredrik Wikström, som menar att det borde finnas fler småförpackningar, som är anpassade till olika konsumenters behov och som inte kostar mer jämförbart med större förpackningar.
”Jag har exempelvis frågat mjölkproducenter varför det är så stor prisskillnad på en förpackning med en liter mjölk och en med tre deciliter. För den som bara vill ha lite mjölk till kaffet, kan det nu löna sig att köpa en hel liter och sedan slänga hälften, jämfört med att köpa en mindre billigare förpackning med endast tre deciliter”, säger Fredrik Wikström till forskning.se
Fredrik Wikström anser också att livsmedelsproducenterna kunde ta lite mer ansvar för att få in mindre förpackningar på marknaden genom bättre prissättning.
”Men ska vi ha mer småförpackningar blir det ju mer förpackningsmaterial per kilo mat och det är många miljöengagerade personer och organisationer emot. I stället slänger vi mat, vilket är värre”, säger Fredrik Wikström.
——————————————————————–
Fredrik Wikström är nybliven professor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. Han forskar om hur förpackningar kan bidra till en hållbar utveckling, där mindre mängd mat slängs. En forskning som både uppmärksammats medialt och prisats under de senaste åren. (Källa Kau)