Schur Pack i Jönköping har passerat en halv miljard tryckta ark i sin Heidelberg-press. En offsetpress som funnits med i verksamheten ända sedan 2005 vilken numera producerar mer än någonsin tidigare.
I mitten av november snurrade räkneverket på förpackningsföretagets Heidelberg-press över en halv miljard tryck.
– Det var en ganska stor händelse här internt. Det är ändå en siffra vi har sett som en form av magisk gräns, säger Niklas Grandin, platschef på Schur i Jönköping.
När det kommer till förpackningsaktörer i branschen så finns det säkert de som tryckt mycket mer. Dock, med tanke på att en tryckpress vanligtvis brukar bytas ut efter drygt ett decennium, så är det fantastiskt att den fortsatt presterat på en så hög nivå under alla år, påtalar han.
Niklas, som själv inte arbetade i verksamheten då maskinen installerades, har fått berättat för sig att det var den första XL modellen som installerades i Sverige. En maskin som för den tiden ansågs revolutionerade både vad gäller teknik och kapacitet och som skulle visa sig bli en pålitlig arbetshäst i produktionen.
– Den har kört fantastiskt bra. Visst, har vi löpande fått underhålla pressen genom åren och även gjort någon mer omfattande renovering sedan den installerades men den kör fortfarande i princip som om den var helt ny. Vi kör 18 000 tryck i timmen på de flesta jobben, säger han.
Trycker mer nu
En halv miljard tryck sedan starten blir i snitt över 29 miljoner per år. Men sett till de senaste tre åren har Schur tryckt mer än så i offsetpressen, strax över 100 miljoner ark.
–Vi har andra typer av jobb i dag och vi kanske pressar maskinen lite hårdare än vad vi gjorde förr, säger han och tillägger att maskinen numera går i treskift för att kunna producera alla volymer de ska hinna med.
Offsetpressen trycker i 70 x 100-formatet och har sex färgverk. En standardkonfiguration, fyrfärg plus två PMS-färger och ett lackverk som används för att trycka på olika kartongkvaliteter. Under årens lopp har både kunder och produkter förändrats, tidigare volymprodukter som exempelvis present-förpackningar har idag ersatts av livsmedelsförpackningar.
– I dag trycker vi nästan uteslutande till livsmedelskunder. Så det är lite andra upplägg, designs, orderstorlekar och så vidare.
Enskilda order med förpackningar i 15–20 olika designer som ryms på upp till 300-400 hundratusen ark är inte ovanligt.
– Just här i Jönköping har vi ett antal riktigt stora kunder som löpande beställer i ganska stora volymer men vi har givetvis även många andra kunder där en orderstorleken är betydligt mindre. Totalt ger det en god mix och med hjälp av snabba omställningar och högt produktionstempo genom hela produktionen minimerar vi genomloppstiden i fabriken.
Hur firade ni när ni passerade den magiska gränsen?
– Det var ju mitt under brinnande produktion så det var inte så mycket firande just då. Men det börjar också närma sig julavslutning så på något sätt ska vi uppmärksamma det hela.
– Framför allt är det våra tryckare som tycker att det är roligt, kanske mer än till exempel de på andra avdelningar, som inte har samma närhet till händelsen.
Framhåller personalen
Är du förvånad att maskinen har lyckats prestera så här genom alla år?
– Nej, det är jag faktiskt inte med tanke på den personal vi har. Det är inte bara att det är en kvalitetsmaskin utan den måste ju också skötas om. Även den mest avancerade klockan fungerar inte om man inte sköter om den. Och det vill jag verkligen framhålla – här i Jönköping har vi verkligen otroligt engagerad och kunnig personal som har gjort löpande underhåll av maskinen på ett föredömligt sätt som gör att den faktiskt har kunnat hålla så länge med bibehållen kvalitet.
Vad blir nästa mål med tryckpressen – en miljard?
– Haha nja, med nuvarande produktionstakt så är vi ett antal år bort innan vi når dit. Det tar nog i så fall nära 15 år till innan vi spränger miljardvallen och frågan är väl om maskinen kan leva så länge. Som med alla annan avancerad teknik så är det förmodligen styr-och elektronikkomponenter som inte har så lång livslängd och heller inte bara kan ersättas.
– Men rent mekaniskt tror jag den här maskinen kan tuffa på under lång tid. Eller åtminstone till 2030 så att den kan fira 25-årsjubileum.
Två enheter i Sverige
I Sverige har danskägda Schur Pack Sweden produktionsenheter i Kumla och Jönköping. Företaget omsätter drygt 375 miljoner kronor och sysselsätter cirka 110 personer. Två tryckpressar finns på vardera produktionsenhet i Sverige. I Kumla trycks ännu större format där de också kan trycka med uv-färger.
– Den övervägande delen av våra kunder rör sig inom livsmedelsindustrin vilka faktiskt har gått väldigt bra under den här jobbiga pandemiperioden, säger han och utvecklar att mindre restaurangbesök och mer portionsförpackad mat i hushållen kan vara en förklaring.
– Det har varit ett stort uppsving för oss.
Niklas säger att det löpande görs investeringar i verksamheten, även om de på senare tid valt att ligga lågt. Strategin för framtida investeringar håller just nu på att läggas.
– Det finns alltid något att investera i och vi tittar såklart framåt på att göra en ordentlig uppfräschning i vår maskinpark, säger Niklas Grandin utan att vilja specificera närmare i nuläget.