Milstolpe för Bobst

PUBLICERAD: 25 juni 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Federico d´Annunzio hade mycket att berätta i Florens när Bobst bjöd in till en kund- och pressvisning i början av april.
Federico d´Annunzio hade mycket att berätta i Florens när Bobst bjöd in till en kund- och pressvisning i början av april.

I inbjudan till evenemanget gav Bobst en vink om en teknik som kommer att revolutionera flexobranschen. Det visade sig bland annat handla om ett helt nytt färgsystem. Dessutom passade man på att ha världspremiär för en digitalpress från Mouvent.

Det var en mycket nöjd Jean-Pascal Bobst som öppningstalade på eventet. Dagen innan hade man haft ett stort antal varumärkesägare på plats, nu var lokalerna fyllda av konverterare och pressfolk.

– Vi har under en tid arbetat hårt med att utveckla mer hållbara lösningar och samtidigt minimera ”time-to-market” och maximera leveranskedjan. Mycket handlar om digitalisering och nu kan vi visa en mycket intressant utveckling där vi är en viktig del i att transformera industrin, konstaterade han.

Utvecklingen som visades har skett i samarbete med de tolv företag som ingår i nätverket REVO samt Mouvent, och påverkar både etikett- och förpackningsproduktion. Nätverket kan leverera hela tillverkningskedjan, från mjukvara och molntjänster via prepress till pressen. Dagen kom i stort att handla om att förbättra ”time-to-market”, garantera färgjämnhet och hantera livsmedelssäkerhet i kombination med tryckfärger. En ny lösning för att ge spårbarhet för varje enskild förpackning presenterades också.

– Det krävs mycket av konverterarna i dag i deras förhållande till kunderna. Time-to-market har varit ett begrepp länge och gäller i allra högsta grad fortfarande. Tidigare talade vi kanske om sex till åtta månader, nu är det en månad eller ännu kortare. Hela kedjan påverkas och för att det ska fungera krävs samarbete mellan länkarna. Det är där REVO kommer in, berättade Federico d´Annunzio som har titeln Program manager of joint Bobst – Mouvent hybrid label presses.

Digitalt och data avgör

Företaget menar att de nu kan visa att det inte är någon skillnad mellan digital- och flexotryck. Vilken teknik som används i framtiden spelar ingen roll, det är digitalisering och datainsamling som avgör.

– Tre av de nyheter vi visar här har direkt påverkan på detta. Vårt nya färgsystem för flexo, vår nya, kompakta blandningsenhet för färgerna och ”closed loop” färger inom REVO Printing. Vi kan i dag också visa en maskin för falskartong. M6 Carton 670 13 K som för ögonblicket håller på att monteras. Den riktar sig till konverterare som tillverkar högförädlade kartongförpackningar.

Varje färgverk har en färgbehållare med en knappt en meter lång gummislang kopplad till ett munstycke som fördelar 30 gram färg.
Varje färgverk har en färgbehållare med en knappt en meter lång gummislang kopplad till ett munstycke som fördelar 30 gram färg.

Det nya IoD-systemet (Ink-on-Demand) väckte uppmärksamhet. Bobst menar att det kommer att minska kostnaderna för företag och ge en mer hållbar produktion. Det är ett system där man inte behöver något färgtråg och kammarrakel.  I den här lösningen rör sig överföringsvalsen åt samma håll som aniloxen vilket skapar det man kallar ”the IoD ink gap”. Att valsarna går åt samma håll innebär också att luften pressas ur aniloxens färgkoppar så att färgen fyller dem till 100 procent, något som ger bättre tryckkvalitet. När man byter färg skiftar man behållare och munstycke enkelt.

– Med traditionell teknik används alltid för mycket färg, här har vi en lösning som verkligen håller nere färgmängden och som dessutom innebär att operatören aldrig behöver röra vid färgerna.

Blandar färg som behövs

Men färger måste inte sällan blandas och för det kunde man visa ett system man kallar HAL, som står för Highly Automated Liquid. Det är ett kompakt offline system där man kan blanda Pantonefärger för test och för produktion. Med 14 basfärger kan man digitalt blanda den färg man behöver. ”En perfekt lösning för PMS spotfärgmatchning” enligt Bobst.

– Med den här tekniken täcker vi runt 70 till 80 procent av alla jobb, men vad händer när det kommer till de resterande procenten, det vill säga ECG? Lösningen heter Digicolor, ett helt nytt färgmatchningssystem, det första inline, closed loop systemet i flexoindustrin som möjliggör digitala färgjusteringar mot Delta E under tryckning, oavsett hastighet, substrat eller operatör.

Samma värde oavsett substrat

Det är uppbyggt på sju Pantonefärger som täcker 100 procent ECG-färgrymden. Digicolor delar upp dem i 14, en lite mörkare och en lite ljusare. Varje färgverk får två färgbehållare med de olika nyanserna. Färgerna blandas där för att matcha målet, Delta E. en färgsensor mäter av värdena hela tiden och sänder impulser till blandaren. Tekniken innebär att man alltid får samma värde oavsett substrat. Delta E blir dessutom ett digitalt värde som kan användas över hela världen.

– Det här var tidigare bara möjligt med digitalpressar, men nu fungerar det också med flexo. Vi kan nu erbjuda digitalisering av presstrycket, register och färgjusteringar i slutna system. Det innebär att analog och digital teknik har samma nivå av kontroll, samma uppsättningstider och materialförbrukning vid inkörning. Flexo är inte digitaltryck, det behövs fortfarande plåtar, men det är en digitaliserad process i dag.

Världspremiär för full spårbarhet
Tryckpressen har en banbredd på 340 millimeter och kan producera imponerande 100 meter i minuten i sex färger plus vitt och med en upplösning på 1200 x 1200 dpi. Skrivhuvudena till Mouvent produceras via 3d-printning.
Tryckpressen har en banbredd på 340 millimeter och kan producera imponerande 100 meter i minuten i sex färger plus vitt och med en upplösning på 1200 x 1200 dpi. Skrivhuvudena till Mouvent produceras via 3d-printning.

Det var mycket som var nytt. Till exempel hade man världspremiär för en lösning som möjliggör full spårbarhet av varje enskild förpackning. Det är ett samarbete mellan REVO-partnerna Esko, AVT, Pantone och X-Rite som ger ”digital” spårbarhet från originalfil, till pressen, till jobbvalideringen och slutlig lagring av data som genererats av tryckjobbet. Det bygger på Bobst Digital Flexo-teknik och kombinerar webCenter, Color Cert, SpectralLab och PantoneLive.

Bobst satsning in på den helt digitala trycktekniken via köpet av Mouvent är nu i ett skarpt läge. Pressarna hittar ut på marknaden och så här långt har det främst handlat om tryck på textil, men i Florens premiärkördes etikettpressen LB702-UV.

Hemligheten i Mouvents teknik står att finna i de kompakta klustren med skrivhuvuden, med en tryckbredd på 170 millimeter och en vikt på två kilo. De monteras sida vid sida. Ett kluster per färg. I stället för att ha styrningen av färgerna en bra bit från själva tryckjobbet har man gett varje kluster en egen styrning och en färgkammare. Varje kluster har fyra printhuvuden med total 8 192 munstycken.

Mouvent har utvecklat ett eget arbetsflöde till sin teknik, men säger att det är möjligt att använda de flöden man eventuellt redan har i sin produktion.

Om allt det här är teknik som kommer att revolutionera branschen återstår att se, men det är tydliga exempel på hur analogt och digitalt allt mer flyter ihop.

Text & Foto: Bo Wallteg

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432