Med en patenterad fossilfri och återvinningsbar barriärbeläggning som kan ersätta plastfilm i konsumentförpackningar, försöker Paper Province nyaste medlemsföretag etablera sig på ett antal marknader.
– Det här kan bli hur stort som helst, säger Caisa Johansson, vd på Barrcoat.
Caisa Johansson är forskare, lektor och docent i kemiteknik på Karlstads universitet. Vid sidan av det driver hon nystartade karlstadsföretaget Barrcoat, som säljer och marknadsför licenser för att använda CaiLar – en miljövänlig, vattenburen barriärbeläggning baserad på potatisstärkelse som kan ersätta fossila filmer och påsar av plast i främst livsmedelsförpackningar.
– Vår barriär är godkänd för livsmedel och i framtiden finns även förhoppning om att kunna miljömärka förpackningar där barriären ingår. Tester visar att den bevarar livsmedlens naturliga arom och att den står emot fett mycket bra. Den lämpar sig därför bra för förpackningar till torra livsmedel, snabbmat och hygienartiklar, men också till vissa typer av mjukpapper. När förpackningarna är förbrukade kan de dessutom återvinnas helt utan några extra insatser, berättar Caisa Johansson.
Noggrant testad
Ett stort antal pappers- och kartongkvaliteter har de redan testat sin produkt på med hjälp av finansiering från Vinnova. Alla pilotkörningar genomfördes hos ett av Paper Province medlemsföretag – UMV Coating Systems i Säffle – och visade att barriären kan appliceras med konventionella maskiner och bestrykningsmetoder. Framgent vill de genomföra ännu fler tester på annorlunda papperskvaliteter.
Enormt intresse
Just nu är företaget ute och träffar varumärkesägare, konverterare och tillverkare av kartong och papper för att fånga upp och förstå kundernas behov. Till sin hjälp har Caisa Johansson företagets styrelseordförande Louise Törnefalk Svanqvist, och affärskonsulten Carl Zotterman. Hittills har de enbart fått bra respons.
– Vi märker att det är rätt i tiden, för intresset är enormt och världsledande företag i branschen är intresserade. De vill veta mer om vilka möjligheter som finns och vilka nya produkter och värden de skulle kunna erbjuda sina kunder. Eftersom vi är helt nya på marknaden måste vi ständigt bevisa att vår produkt fungerar. Men tack vare alla pilottester vet vi att den håller vad vi lovar, berättar Louise Törnefalk Svanqvist.
Som medlemmar i Paper Province hoppas företaget kunna skaffa nya kontakter och hitta företag som de inte redan känner.
– Klustret erbjuder mötesplatser som är betydelsefulla för vår marknadsföring, avslutar Louise Törnefalk Svanqvist.
Paper Province är ett företagskluster inom skogsbaserad bioekonomi i Värmland med omnejd. Klusterorganisationen ägs och drivs av ett hundratal medlemsföretag, från globala giganter till lokala underleverantörer. Genom samverkan utvecklas och förbättras medlemsföretagens och regionens konkurrenskraft. Externa mätningar visar att Paper Province arbete leder till nya produkter och tjänster, ökad försäljning och fler jobb. Paper Province har ett nationellt uppdrag av innovationsmyndigheten Vinnova att utveckla en regional bioekonomi med skogen som råvara.
På bilden: t v: Caisa Johansson, vd, t h: Louise Törnefalk Svanqvist, styrelseordförande och affärskonsult.