Miljoninvestering i bärkassar

PUBLICERAD: 17 februari 2014
UPPDATERAD: 17 februari

Efterfrågan på bärkassar till handeln ökar stadigt. För att kunna möta efterfrågan investerar nu Swedbag över 7 miljoner kronor i en ny produktionsenhet för att utöka sitt erbjudande med egen tillverkning av pappersbärkassar med platta handtag.

Swedbag grundades 1985 och har erbjudit alla typer av bärkassar genom legotillverkning, och sedan 1998 genom egen tillverkning av bärkassar med tvinnade handtag. Genom denna investering tillförs en helt ny produktionslinje för att även kunna tillhandahålla pappersbärkassar med platta handtag. Kassar med platta handtag används främst av dagligvaruhandeln, blomsterhandel samt inom restaurang och take-away.

-Det här är en investering vi gör för att kunna möta efterfrågan från våra kunder. Dessutom är det helt i linje med de nya förslagen från EU som syftar till att minska användandet av plastkassar, kommenterar Jonas Widman, VD på Swedbag.

-Att vi använder oss av närproducerat svenskt papper för att tillverka våra papperskassar i fabriken i Jordbro är något som verkligen uppskattas av våra kunder, som är djupt engagerade i miljöfrågor, säger Fredrik Jorius, Marknadschef på Swedbag.

Swedbags produktionsanläggning i Jordbro har en modern flexografisk tryckpress och tre produktionslinjer för kassar med tvinnade handtag som nu kompletteras med en linje för produktion av pappersbärkassar med platta handtag.

Swedbag är certifierade av, och engagerade medlemmar i FSC (Forest Stewardship Council) som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x