Mikrofibrillär cellulosa ska ge BillerudKorsnäs bättre kartong

PUBLICERAD: 7 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

”Tillsats av MFC kan förbättra våra kartongmaterial och göra dem ännu mer konkurrenskraftiga”

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att man efter lovande initiala försök nu går vidare med fullskaliga försök med att tillsätta mikrofibrillär cellulosa (MFC) i sina kartongprodukter. Försöket har möjliggjorts genom ett nytt samarbete med norska bioraffinaderiet Borregaard.

Den senaste tidens utveckling har öppnat för att i industriell skala extrahera fibriller från cellulosahaltiga träfibrer. För en tillverkare av papper och kartong öppnas möjligheter till nya funktioner och förbättrad resurseffektivitet genom tillsats avMFC i produktionsprocessen

För att undersöka dessa möjligheter har BillerudKorsnäs under 2016 genomfört småskaliga tester i full produktion. Baserat på resultaten av dessa initiala tester har företaget nu beslutat att fullskaliga försök startas i början av 2017.

BillerudKorsnäs kortsiktiga mål är att med mindre material uppnå samma hållfasthetsegenskaper för sina kartongprodukter, så kallad ”lättviktning”. I framtiden kan användning av MFC också bli en möjlighet att ersätta de tunna barriärskikt av plast eller aluminium, som idag ofta används i de i övrigt förnybara fiberbaserade förpackningarna. 

De fullskaliga försöken är möjliga genom ett nytt samarbete med Borregaard, en global ledare inom innovativa bioraffinaderilösningar. Genom detta samarbete får BillerudKorsnäs leveranser av MFC från en nystartad MFC-anläggning hos Borregaard i Sarpsborg, Norge.

”Genom tillsats av MFC vill vi ytterligare förbättra våra material och göra dem ännu mer konkurrenskraftiga mot huvudkonkurrenten, som är fossilbaserade plastförpackningar. På det sättet kan vi öka vårt positiva bidrag av hållbara produkter. Vi är mycket glada över samarbetet med Borregaard, och att ha dem som vår leverantör av MFC i detta utvecklingsprojekt”, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.

Borregaard har under mer än tio år utvecklat sin MFC-teknik Exilva och är det första företaget i världen att kommersialisera MFC genom sin nya produktionsanläggning, som invigdes tredje kvartalet i år.  

”Borregaard välkomnar detta samarbete med BillerudKorsnäs. Våra Exilva MFC-produkter har utmärkt styrka och goda barriäregenskaper, och är därför bra material för BillerudKorsnäs och företagets hållbara förpackningslösningar”, säger Pål Romberg, VD Exilva.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se