Metsä Board blir först med skumformerad falskartong

PUBLICERAD: 28 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Med skumformering kan man öka tjockleken av falskartong och kan därigenom sänka ytvikten för en viss tjocklek men ändå uppnå samma egenskaper.

Metsä Board, ledande europeisk producent av falskartong och liner, blir först med att testa skumformering i produktionsskala i sitt kartongbruk i finska Kyro.
Tekniken gör det möjligt att med hjälp av skumbildning vid arkformeringen av kartongskikt öka tjockleken av falskartong och därigenom kunna sänka ytvikten för en viss tjocklek men ändå uppnå samma egenskaper.

Metsä Board har under flera år bedrivit ett omfattande utvecklingsarbete för att kommersialisera den nya tekniken, vilken förväntas resultera i avsevärda fördelar för kunderna.

Tekniken för skumformering innebär arkformering med skumbildande medel, vilket i praktiken går till så att mälden, som är en suspension av fibrer och tillsatser, luftas med en ström av mycket små bubblor. Med hjälp av skumformering blir kartongens struktur tjockare, vilket möjliggör en sänkning av ytvikten vid en viss given tjocklek. Dessutom fördelas fibrerna jämnare i kartongskiktet, vilket ger en bättre formation, som i sin tur bidrar till jämnare egenskaper och utseende. Som en ytterligare fördel minskar denna teknik behovet av råvaror, energi och vatten, vilket förbättrar den miljömässiga hållbarheten ytterligare.

”Vi har redan sett att tekniken fungerar i såväl laboratorieskala som i pilotmaskiner. Som en följd av lyckade laboratorieresultat och våra detaljerade förstudier har vi beslutat att investera i att utveckla tekniken ytterligare och nu i verklig produktion. Målet är att kunna erbjuda våra kunder falskartong, som är ännu effektivare och än mer miljöanpassade i framtiden”, säger Mika Joukio, VD och koncernchef för Metsä Board..  

Metsä Board ligger i absolut framkant, när det gäller att utveckla tekniken med skumformering. Företaget har deltagit i och bedrivit forskning som en del i forskningsprogrammen inom Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC, och som framgångsrikt skalats upp tillsammans med VTT Technical Research Centre of Finland.
Olika faser av forskning och utveckling har skett genom finansiellt stöd från finska Innovationsfinansieringsverket Tekes

Installationen av tekniken i Metsä Boards bruk i Kyro görs av Valmet, ledande maskinleverantör till pappers- och massaindustrin.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x