Mer rPET kan användas i plastflaskor för varmfyllning

PUBLICERAD: 3 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Upp till hälften av PET-plasten i flaskor för varmfyllning klan bestå av återvunnen PET utan att egenskaperna försämras

USA-företaget Plastic Technologies Inc, baserat i Holland, Ohio, har genomfört en studie, som visar att upp till hälften av PET-plasten i flaskor för varmfyllning kan bestå av återvunnen PET utan att några ”betydande negativa konsekvenser” uppträder hos flaskorna.
Plastic Technologies har fördjupat sin forskning kring återvunnen PET, så kallad rPET, eftersom man menar att varumärkesägarna ständigt letar efter nya sätt att minska sina koldioxidutsläpp.

”Med en ökande efterfrågan på rPET uppstår frågan om hur väl rPET fungerar i högpresterande förpackningar. Vi startade därför ett projekt för att undersöka var gränserna går för användning av rPET i varmfyllningsflaskor”, förklarar Ron Puvak, marknads- och utvecklingschef hos Plastic Technologies.

I dagsläget används rPET endast i begränsade mängder vid tillverkning av plastflaskor för varmfyllning, men Plastic Technologies studier visar att andelen rPET kan ökas väsentligt utan att flaskornas egenskaper försämras nämnvärt.

I studien tillverkade man 25 grams preformar och 0,5 liters varmfyllningsflaskor med rPET-nivåer från 25 till 100 procent.

”Till och med varmfyllningsflaskor bestående av 100 procent rPET uppvisade godtagbara prestanda”, skriver man i ett pressmedelande.

I studien kontrollerade Plastic Technologies bland annat toppbelastningsprestanda, väggtjocklek, grumlighet, kristallinitet, mm. Man konstaterade att krympningen ökade, när mängden rPET översteg 50 procent, men flaskorna uppfyllde fortfarande givna specifikationer.

Nackdelar vid höga inblandningar av rPET är större grumlighet eller gulfärgning av plasten, men dessa estetiska konsekvenser påverkar inte prestandan.

”Företag som använder varmfyllningsflaskor och som vill förbättra sin miljöprofil kan tryggt använda upp till 50 procent rPET i sina PET-flaskor utan att prestandan påverkas negativt”, konstaterar Plastic Technologies i sin slutledning av studien.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x