Mer rPET kan användas i plastflaskor för varmfyllning

PUBLICERAD: 3 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Upp till hälften av PET-plasten i flaskor för varmfyllning klan bestå av återvunnen PET utan att egenskaperna försämras

USA-företaget Plastic Technologies Inc, baserat i Holland, Ohio, har genomfört en studie, som visar att upp till hälften av PET-plasten i flaskor för varmfyllning kan bestå av återvunnen PET utan att några ”betydande negativa konsekvenser” uppträder hos flaskorna.
Plastic Technologies har fördjupat sin forskning kring återvunnen PET, så kallad rPET, eftersom man menar att varumärkesägarna ständigt letar efter nya sätt att minska sina koldioxidutsläpp.

”Med en ökande efterfrågan på rPET uppstår frågan om hur väl rPET fungerar i högpresterande förpackningar. Vi startade därför ett projekt för att undersöka var gränserna går för användning av rPET i varmfyllningsflaskor”, förklarar Ron Puvak, marknads- och utvecklingschef hos Plastic Technologies.

I dagsläget används rPET endast i begränsade mängder vid tillverkning av plastflaskor för varmfyllning, men Plastic Technologies studier visar att andelen rPET kan ökas väsentligt utan att flaskornas egenskaper försämras nämnvärt.

I studien tillverkade man 25 grams preformar och 0,5 liters varmfyllningsflaskor med rPET-nivåer från 25 till 100 procent.

”Till och med varmfyllningsflaskor bestående av 100 procent rPET uppvisade godtagbara prestanda”, skriver man i ett pressmedelande.

I studien kontrollerade Plastic Technologies bland annat toppbelastningsprestanda, väggtjocklek, grumlighet, kristallinitet, mm. Man konstaterade att krympningen ökade, när mängden rPET översteg 50 procent, men flaskorna uppfyllde fortfarande givna specifikationer.

Nackdelar vid höga inblandningar av rPET är större grumlighet eller gulfärgning av plasten, men dessa estetiska konsekvenser påverkar inte prestandan.

”Företag som använder varmfyllningsflaskor och som vill förbättra sin miljöprofil kan tryggt använda upp till 50 procent rPET i sina PET-flaskor utan att prestandan påverkas negativt”, konstaterar Plastic Technologies i sin slutledning av studien.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x