Mer Metsä Board-nytt: Storinvesterar i Husum

PUBLICERAD: 5 november 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Metsä Board fortsätter att satsa och investera i Husums bruk|nordost om Örnsköldsvik. 

Nyheterna från finska Metsä Board duggar tätt dessa dagar och här kommer en till: bolaget har beslutat investera 38 miljoner euro (cirka 360 miljoner kronor) i en extruderingsanläggning med tillhörande infrastruktur i sitt bruk i svenska Husum. Linjen kommer att ha en kapacitet på cirka 100.000 ton belagd kartong och tas i bruk i början av 2017. 

För närvarande installeras i Husum en kartongmaskin med en kapacitet på 400.000 ton falskartong och som tas i drift under januari 2016. Metsä Board kommer att marknadsföra de nya volymerna i Amerika liksom för applikationer som muggar, tallrikar och brickor globalt. En stor del av applikationer för livsmedel och servering av mat kräver barriäregenskaper mot exempelvis fukt och fett och måste därför produceras av karting, som belagts med lämplig barriär.

”Kartong, som beläggs genom extrudering och som är baserad på färskfiber, konkurrerar i många fall med plast. Genom att övergå till kartong får företag, som serverar mat, en möjlighet att visa ett större miljöansvar. Eftersom våra kartongkvaliteter är lättviktiga och styva, har de också många andra fördelar exempelvis vid transport och konvertering”, säger Mika Joukio, Metsä Boards koncernchef.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx