Mellanläggspapper som ändrar spelreglerna inom pallettering

PUBLICERAD: 10 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Danska Palcut lanserar mellanläggspappret Liquim som har hög friktion, är vätskeavstötande och tillverkat av återvunnet papper. (Bild Palcut)|”Liquim är revolutionerande och ändrar spelreglerna inom automatisk pallettering”, säger Palcuts produktchef Lars Østergaard Jonasen. (Bild Palcut)

Danska Palcut A/S, som är specialister inom automatisk pallettering, lanserar nu Liquim®– ett mellanläggspapper, som sägs ändra spelreglerna inom pallettering.

Liquim® är vätskeavstötande, har en stark friktion och är tillverkat av återvunnet papper. Det skyddar de palletterade varorna mot vätskor och ersätter behovet av både wellpapp och mellanskikt av PE-plast. Liguim bidrar också till att skapa en grön profil för användaren. Samtidigt stabiliserar Liquim varor under transport, motverkar pallslitage och kan minska pappersförbrukningen med upp till 40 procent.

Det är efter fyra års utvecklingsarbete, som Palcut A/S nu kan introducera ett vätskefriktionspapper med unika egenskaper riktade till kunder med helautomatiska palletteringssystem. Många tillverkare upplever problem med kondensbildning på de palletterade produkterna eller fukt, som tränger igenom pallens botten. Detta kan orsaka problem med att produkterna skadas och pallen blir instabil.

”Liquim är revolutionerande och ändrar spelreglerna inom automatisk pallettering”, säger Palcuts produktchef Lars Østergaard Jonasen. (Bild Palcut)

”Liquim är revolutionerande eftersom det är ett friktionspapper som samtidigt är vätskeavstötande. Pappret upplöses inte om det utsätts för fukt eller vätska, vilket försäkrar att den palletterade lasten inte kollapsar i lagret, under transport eller ute i butiken”, säger Lars Østergård Jonasen, produktchef på Palcut A/S.

Hemligheten bakom Liquim är en patenterad beläggning, som ger en mycket hög friktion och som samtidigt skyddar mot fukt, kondens och vätskeutsläpp. Beläggningen avvisar både vatten, olja och andra vätskor. Enligt COBB-testet, som mäter hur mycket vatten papperet suger på 60 sekunder, är resultatet riktigt bra: Endast tre gram vatten per kvadratmeter absorberas i papperet, jämfört med 45 gram för wellpapp.

Liquim har två gränsvärden för friktion, det vill säga när produkterna börjar glida. Gränserna är 50 respektive 75 grader. Den lägre gränsen gäller, när produkter just placerats på mellanläggspappret. Då kan produkter fortfarande justeras efter att roboten har placerat dem på pallen och friktionspapperet. När de väl är på plats binder Liquim dem sedan effektivt till underlaget och det högre gränsvärdet gäller. Enligt Palcut ligger motsvarande gränsvärden för mellanlägg av odeformerade wellpappskikt mellan 25 och 35 grader.

Liquim är tillverkat av återvunnet FSC-certifierat papper och kan enligt Palcut minska pappersförbrukningen vid pallettering med upp till 40 procent genom att det kan ersätta konventionella mellanskikt av wellpapp.

”Liquim är som ett ´Kinder-ägg´ med tre saker på en gång: vätskebeständigt, hög friktion och miljövänligt! Vi är stolta över att kunna lansera en hållbar totallösning, som minskar förpackningsförbrukningen och har utvecklats till helautomatiska palletteringslinjer, avslutar Lars Østergaard Jonasen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax