Mejerijätte går över till bioplast

PUBLICERAD: 8 maj 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Arlas Europachef Peter Giørtz-Carlsen ser bytet till bioplast på miljontals förpackningar som en av de största förändringarna som har gjorts hos Arla.

Arla ställer om från fossil plast till bioplast i miljontals av sina mejeriförpackningar.

Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation Arla Sverige.

Arla har som mål att sin totala klimatpåverkan från förpackningarna med 30 procent fram till år 2030. År 2022 hoppas mejerijätten att allt förpackningsmaterial ska vara hundra procent återvinningsbart. I ett första steg väljer de nu att byta ut den fossila plasten i bassortimentet där mjölk, fil- och gräddförpackningar ingår.

Förändringen till växtbaserad plast görs på Arlas europeiska marknader, vilket rör sig om en miljard förpackningar varav 600 miljoner av dessa är mjölkförpackningar.

– När vi tar bort den fossila plasten i hela vårt bassortiment i Sverige så varken ser eller känner konsumenten skillnad men det kommer göra skillnad för klimatet, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla Sverige.

I Sverige innebär det att 230 miljoner mjölk-, fil- och gräddförpackningar skiftar till bioplast. Arla skriver i ett pressmeddelande att det är en minskning på ungefär 960 ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar ungefär 29 miljoner plastbärkassar i minskad klimatpåverkan årligen. Gällande plastbägarna för yoghurt och crème fraiche så skriver Arla att övergången till återvinningsbar plast innebär att de kan få nytt liv, om återvinningssystemen på de olika marknaderna tillåter det.

Arla har också satt upp hållbarhetsmålet att senast år 2045 producera mjölk med netto noll klimatavtryck.

– Arla har genomfört en rad initiativ under åren för att göra våra förpackningar mer miljövänliga. Men det råder ingen tvekan om att årets förbättring av mer än en miljard förpackningar är ett av vår allra största, säger Arlas Europachef Peter Giørtz-Carlsen.

Arlas bassortiment med mejeriprodukter.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432