Matvarukedja skiftar material i tråg

PUBLICERAD: 8 april 2021
UPPDATERAD: 24 januari
rPET är materialet i Coops nya tråg. Foto: Pressbild

Coop byter ut sina plasttråg för butikspackade kött- och fiskprodukter. Transparent och återvunnen plast blir det nya materialet för trågen.

Genom att börja använda förpackningar av återvunnen pet-plast (rPET)  och fasa ut expanderad polysteren (EPS) och polypropen så räknar matvarukedjan Coop med att minska användningen av ny oljebaserad plast med 57 ton årligen.

– Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.

Ska minska CO2-utsläpp

Enligt Coop tummar de nya materialen heller inte på livsmedelshygienen:

– Vi behåller samma höga kvalitetskrav men till ett lägre klimatavtryck.

I Coops strategi för att minska koldioxidutsläppen ska plastförpackningar, under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik, senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.

Pant på flaskor

Insatser som hittills bland annat gjorts är att de har infört pant på saftflaskor, bytt till återvunnen plast i juice- och vattenförpackningar samt ingått ett samarbete med återvinningsappen Bower där kunder kan återvinna förpackningar och få pant. Coop har också bytt förpackningarna till konsumentförpackad kött och fisk till förnybar eller återvunnen råvara.

Coop aviserar också att de under våren slutar med engångsplastartiklar i plast, så som tallrikar, bestick och sugrör. Dessa kommer att ersättas med produkter av förnybara råvaror.

Senaste nytt

Studentbidrag i Packnorth Award 2025 - Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Beata Tapola Jakobsson och Sofie Josefsson studerar till förpackningsingenjör, en YH-utbildning på Haganässkolan i Älmhult. De har sänt in ett bidrag i kategorin ”Förpackningsindustrins framtid” i Packnorth Award 2025. Deras bidrag är en glödlampaförpackning som även fungerar som en lampskärm.
origamilightbulbpackages2x
Studentbidrag i Packnorth Award 2025 – Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Det är mycket som snurrar kring begreppet PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) för närvarande. Frågorna är många, hur ska man som företag agera för att klara de förordningar, det vill säga krav eller de direktiv som kommer att gälla inom kort. Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck och Anna Fråne reder ut begreppen i ett inspelat webbinar som arrangerades nyligen.
Åsa och Annax
Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka - bara en tiondel återvinns

Användningen av plast leder till stora mängder avfall och konsumtionen väntas öka i framtiden. Samtidigt återvinns knappt en tiondel av den plast som slängs. Det visar den senaste kartläggningen av plastflöden i Sverige.
plast engångsartiklarx
Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka – bara en tiondel återvinns

NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 kan Näringslivets Producentansvar (NPA) konstatera att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med bolagets icke-vinstdrivande modell.
FTI-pressbild
NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

Läs vidare

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x
Tetra Pak testar förslutningar av papper

Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Performa Nova, som nu lanseras av Stora Enso är enligt företaget nästa generations falskartong (FBB). Det nya kartongmaterialet är framtaget för att möta den växande efterfrågan på förnybara, återvinningsbara och effektiva förpackningslösningar inom segment som torra, frysta och kylda livsmedel, choklad och konfektyr säger företaget.
Stora Enso ny kartongx
Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x
Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning