Coop byter ut sina plasttråg för butikspackade kött- och fiskprodukter. Transparent och återvunnen plast blir det nya materialet för trågen.
Genom att börja använda förpackningar av återvunnen pet-plast (rPET) och fasa ut expanderad polysteren (EPS) och polypropen så räknar matvarukedjan Coop med att minska användningen av ny oljebaserad plast med 57 ton årligen.
– Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.
Ska minska CO2-utsläpp
Enligt Coop tummar de nya materialen heller inte på livsmedelshygienen:
– Vi behåller samma höga kvalitetskrav men till ett lägre klimatavtryck.
I Coops strategi för att minska koldioxidutsläppen ska plastförpackningar, under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik, senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.
Pant på flaskor
Insatser som hittills bland annat gjorts är att de har infört pant på saftflaskor, bytt till återvunnen plast i juice- och vattenförpackningar samt ingått ett samarbete med återvinningsappen Bower där kunder kan återvinna förpackningar och få pant. Coop har också bytt förpackningarna till konsumentförpackad kött och fisk till förnybar eller återvunnen råvara.
Coop aviserar också att de under våren slutar med engångsplastartiklar i plast, så som tallrikar, bestick och sugrör. Dessa kommer att ersättas med produkter av förnybara råvaror.