Matsvinnet kan minskas med förbättrad visionteknik 

PUBLICERAD: 18 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

TriVisions nya VisioPointer är bara 80 x 80 cm och har en höjd av 1,85 meter. 

Danska företaget TriVision, med huvudsäte i Odense, har vidareutvecklat sin VisioPointer-lösning, som inspekterar livsmedelsförpackningar. Minskat matsvinn på grund av defekta förpackningar är ett positivt resultat av den förbättrade vision-tekniken, menar TriVision.

TriVision skriver i ett pressmeddelande att man just avslutat utvecklingen av sin nya VisioPointer-lösning och gjort den ännu enklare att använda för operatörer. Livsmedelstillverkare kan nu automatiskt identifiera förorenade förseglingar och kvalitetsdefekter, felaktiga dekaler eller datummärkning och defekta förpackningar.

Defekta och skadade förpackningar, som kommer ut i handeln, ratas oftast av konsumenterna och blir kvar i hyllorna, varefter de sedan i regel kastas av butiksägaren. Med ett vision-system som tidigt i produktionslinjen upptäcker defekter och felaktigheter hos livsmedelsförpackningarna, kan problemet åtgärdas och matsvinnet minskas.

”Med den uppdaterade VisioPointer har vi gjort det möjligt att implementera vår teknik utan att bygga om hela produktionsanläggningen. Storleken är så kompakt, att den passar i alla produktionslinjer och eftersom vi upptäcker problem tidigt med vår produktionsmodul kan maskinproblem åtgärdas, innan de hinner utvecklas till storskaliga kvalitetsproblem”, säger delägaren Ole K. Neckelmann.

I sitt vision-system använder TriVision så kallad industriell optisk teknik, där man med snabba och högupplösta kameror upptäcker skavanker på produkten. Kamerorna kan fotografera flera olika typer av livsmedelsprodukter och programvaran, som används för att tolka bilderna, kan inspektera förseglingar, dekaler, skivor, produkter och förpackningen. Hemligheten ligger i kombinationen av kameror och en användarvänlig programvara, som har utvecklats under nästan 20 år. 

Tekniken används inom många olika tillverkningsanläggningar – från biltillverkning och elektronik till biovetenskap och läkemedel. Inom livsmedelstillverkning har danska TriVision byggt upp en ansenlig expertis och dokumenterade resultat.

”Arla har varit en nyckelkund för oss under många år”, säger Ole K. Neckelmann.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker