Matsvinnet kan minskas med förbättrad visionteknik 

PUBLICERAD: 18 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

TriVisions nya VisioPointer är bara 80 x 80 cm och har en höjd av 1,85 meter. 

Danska företaget TriVision, med huvudsäte i Odense, har vidareutvecklat sin VisioPointer-lösning, som inspekterar livsmedelsförpackningar. Minskat matsvinn på grund av defekta förpackningar är ett positivt resultat av den förbättrade vision-tekniken, menar TriVision.

TriVision skriver i ett pressmeddelande att man just avslutat utvecklingen av sin nya VisioPointer-lösning och gjort den ännu enklare att använda för operatörer. Livsmedelstillverkare kan nu automatiskt identifiera förorenade förseglingar och kvalitetsdefekter, felaktiga dekaler eller datummärkning och defekta förpackningar.

Defekta och skadade förpackningar, som kommer ut i handeln, ratas oftast av konsumenterna och blir kvar i hyllorna, varefter de sedan i regel kastas av butiksägaren. Med ett vision-system som tidigt i produktionslinjen upptäcker defekter och felaktigheter hos livsmedelsförpackningarna, kan problemet åtgärdas och matsvinnet minskas.

”Med den uppdaterade VisioPointer har vi gjort det möjligt att implementera vår teknik utan att bygga om hela produktionsanläggningen. Storleken är så kompakt, att den passar i alla produktionslinjer och eftersom vi upptäcker problem tidigt med vår produktionsmodul kan maskinproblem åtgärdas, innan de hinner utvecklas till storskaliga kvalitetsproblem”, säger delägaren Ole K. Neckelmann.

I sitt vision-system använder TriVision så kallad industriell optisk teknik, där man med snabba och högupplösta kameror upptäcker skavanker på produkten. Kamerorna kan fotografera flera olika typer av livsmedelsprodukter och programvaran, som används för att tolka bilderna, kan inspektera förseglingar, dekaler, skivor, produkter och förpackningen. Hemligheten ligger i kombinationen av kameror och en användarvänlig programvara, som har utvecklats under nästan 20 år. 

Tekniken används inom många olika tillverkningsanläggningar – från biltillverkning och elektronik till biovetenskap och läkemedel. Inom livsmedelstillverkning har danska TriVision byggt upp en ansenlig expertis och dokumenterade resultat.

”Arla har varit en nyckelkund för oss under många år”, säger Ole K. Neckelmann.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x