Mässpremiären i Sverige: Stort intresse för digitaltryckta förpackningar

PUBLICERAD: 6 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Mikael Pettersson gläds åt det stora intresset för inkjetprintern PKG-675i. Foto: Claes Nordström

Konica Minolta hade länge längtat efter att få premiärvisa hur man snabbt kan trycka wellpapplådor och förpackningar för en stor publik i Sverige. På Sign&Print Scandinavia blev det äntligen dags och inkjetprintern blev direkt en publikmagnet.

– Det är jättestort. Nästan alla stannar till där och tittar. Och det är mycket frågor, säger Mikael Pettersson på Konica Minolta.

Det han syftar på är Konica Minoltas instegsmaskin för förpackningstryck i korta serier on demand, PKG-675i. Inkjetprintern skriver ut i fyrfärg och är speciellt utvecklad för att hantera både wellpappark och förstansat material upp till 1080 kvadratmeter i timmen och klarar materialtjocklekar från 0,1 millimeter till 1,5 centimeter.

Många besökare tog chansen att få en demonstration av förpackningstrycket. Foto: Claes Nordström
Bra respons

Tre installationer har hittills gjorts hos kunder i Norden sedan PKG-675i lanserades i våras förra året. Två installationer har gjorts i Sverige och en i Norge. Maskinvisningen på Sign&Print-mässan, 5–7 april, fyller på listan med potentiella kunder att kontakta:

– Vi har en hel del leads, konstaterar Mikael Pettersson när vi träffar honom den andra mässdagen på Sign&Print Scandinavia.

Högproducerande tonermaskiner

Andra dragplåster i Konica Minoltas monter är AccurioPress C12000 och C14000. Det handlar om arkmatad tonerproduktion som de nu kan konkurrera med i högvolymsligan.

– Det här tar upp oss ett segment högre. Det högsta segmentet rent hastighets- och volymmässigt per månad, säger han och förklarar att de tidigare har varit bäst på att leverera maskiner som producerar 60-80 sidor i minuten. Den här tar upp oss i 14o sidor A4 i minuten, och gör 80 sidor i A3.

Nybryggt kaffe serveras till alla besökarna i montern av en barista. Ett signum för Konica Minolta när de ställer ut på mässor. Foto: Claes Nordström

Mikael Pettersson säger att tonermaskiner är Konica Minoltas hemmabana.

– Det är därifrån vi kommer. Men vi vill också kunna visa att vi har en industriell sida. Tyvärr kan vi inte ha med oss våra största maskiner för de är både lite för kapitalintensiva och stora. Det är tyvärr svårt att visa på de här lite mindre mässorna. Men vi har prover med oss och de har folk varit imponerade av. Vi vill sätta ner foten och på allvar visa att vi menar allvar med industrial printing, avslutar Mikael Pettersson.

Carina Allfors, marknadsföringsansvarig hos Konica Minolta. Foto: Claes Nordström

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax