Mässpremiären i Sverige: Stort intresse för digitaltryckta förpackningar

PUBLICERAD: 6 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Mikael Pettersson gläds åt det stora intresset för inkjetprintern PKG-675i. Foto: Claes Nordström

Konica Minolta hade länge längtat efter att få premiärvisa hur man snabbt kan trycka wellpapplådor och förpackningar för en stor publik i Sverige. På Sign&Print Scandinavia blev det äntligen dags och inkjetprintern blev direkt en publikmagnet.

– Det är jättestort. Nästan alla stannar till där och tittar. Och det är mycket frågor, säger Mikael Pettersson på Konica Minolta.

Det han syftar på är Konica Minoltas instegsmaskin för förpackningstryck i korta serier on demand, PKG-675i. Inkjetprintern skriver ut i fyrfärg och är speciellt utvecklad för att hantera både wellpappark och förstansat material upp till 1080 kvadratmeter i timmen och klarar materialtjocklekar från 0,1 millimeter till 1,5 centimeter.

Många besökare tog chansen att få en demonstration av förpackningstrycket. Foto: Claes Nordström
Bra respons

Tre installationer har hittills gjorts hos kunder i Norden sedan PKG-675i lanserades i våras förra året. Två installationer har gjorts i Sverige och en i Norge. Maskinvisningen på Sign&Print-mässan, 5–7 april, fyller på listan med potentiella kunder att kontakta:

– Vi har en hel del leads, konstaterar Mikael Pettersson när vi träffar honom den andra mässdagen på Sign&Print Scandinavia.

Högproducerande tonermaskiner

Andra dragplåster i Konica Minoltas monter är AccurioPress C12000 och C14000. Det handlar om arkmatad tonerproduktion som de nu kan konkurrera med i högvolymsligan.

– Det här tar upp oss ett segment högre. Det högsta segmentet rent hastighets- och volymmässigt per månad, säger han och förklarar att de tidigare har varit bäst på att leverera maskiner som producerar 60-80 sidor i minuten. Den här tar upp oss i 14o sidor A4 i minuten, och gör 80 sidor i A3.

Nybryggt kaffe serveras till alla besökarna i montern av en barista. Ett signum för Konica Minolta när de ställer ut på mässor. Foto: Claes Nordström

Mikael Pettersson säger att tonermaskiner är Konica Minoltas hemmabana.

– Det är därifrån vi kommer. Men vi vill också kunna visa att vi har en industriell sida. Tyvärr kan vi inte ha med oss våra största maskiner för de är både lite för kapitalintensiva och stora. Det är tyvärr svårt att visa på de här lite mindre mässorna. Men vi har prover med oss och de har folk varit imponerade av. Vi vill sätta ner foten och på allvar visa att vi menar allvar med industrial printing, avslutar Mikael Pettersson.

Carina Allfors, marknadsföringsansvarig hos Konica Minolta. Foto: Claes Nordström

Läs vidare

Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.
Xeikon

Automatisering, nätverksutskrift och RFID-etiketter hos Epson på LabelExpo

För första gången visar Epson sin nya etikettprinter Surepress L-4733AW – en stor uppgradering i SurePress 4000-serien – på en mässa i Europa. Det kommer att äga rum på LabelExpo i Bryssel.
surepress

Heidelberg och Gallus uppgraderar digitala etikettlösningar

Heidelberg och deras dotterbolag Gallus kommer att visa en rad nya digitala lösningar på Labelexpo Europe 2023.
Gallus-at-labelexpo

Framtidsutsikter för trycksaker och förpackningar och heta ämnen på printkonferens

Intergraf och NOPA:s årliga konferens Print Matters for the Future satte i år ljus på den senaste utvecklingen inom olika marknadssegment för trycksaker och förpackningar.
PrintM_Havard

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front