Mässpremiär i Sverige för förpackningstryck i korta serier

PUBLICERAD: 1 december 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Maskinen printar wellförpackningar on demand med inkjet– PKG-675i. Foto: Pressbild

En kompakt inkjetmaskin för att skriva ut wellförpackningar on demand i korta serier, och flaggskeppet för arkmatad tonerproduktion i höga volymer. Båda kommer att demonstreras i Konica Minoltas show på Sign&Print Scandinavia-mässan.

Förpackningar och etiketter är ett framtidsområde. Det visade sig inte minst för Konica Minolta på den norska Sign&Print-mässan i slutet av september. De blev nästan lite tagna på sängen av alla leads som strömmade till och affärerna som gjordes. ”Den succén ska vi bygga vidare på nu”, säger marknadsföringsansvarige Carina Allfors förväntansfullt om utställningen på Sign&Print Scandinavia, 8–10 februari.

Sedan ett bra tag erbjuder tillverkaren rulle till rulle-system för att digitaltrycka etiketter. Den senaste modellen Accurio Label 230 kom för drygt två år sedan och lanserades med ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar samt ökad hastighet, upp till 23,4 meter per minut.

Inkjet och wellpapp

I våras öppnade tillverkaren dörren för konverterare och varumärkesägare att kunna producera wellförpackningar on demand med inkjetmaskinen PKG-675i. Den är främst anpassad för wellpapp och kartong, från 0,15 till 15,8 millimeters tjocklek. Affärsområdeschef Roy Spennare säger att maskinen kan användas för att printa till exempel pizzakartonger eller e-handelslådor vare sig det gäller hela ark eller färdigstansad brun eller vit bestruken och obestruken kartong. Inkjetprintern visas för första gången publikt i Sverige på Sign&Print-mässan.

Maskinen är anpassad för att trycka diverse e-handelslådor och pizzakartonger. Foto: Pressbild

PKG-675i-printern är utvecklad av Konica Minoltas partner MTEX NS och använder vattenbaserade bläck – FDA-godkända för indirekt livsmedelskontakt. Maskinen är konfigurerad med fyrfärgstryck, CMYK, men också en extra färgkanal med svart för att förbättra skuggor och svärta i utskriftsprocessen som sker i ett pass. Fem av Memjets Versapass-printhuvuden – över 70 000 munstycken i vardera – sitter i maskinen. Memjets skrivhuvud har 1,2 picoliters droppstorlek. Utskriftshastigheten är 150 millimeter per sekund, alternativt 300 millimeter per sekund, beroende på om utskriften sker i den högre upplösningen 1600 x 1600 dpi eller i den lägre, 1600 x 800 dpi.

Digitaltryckta förpackningar i små serier

Affärsområdeschef Roy Spennare framhåller att det är en prisvärd maskin som gör att företag kan bortse från mycket dyrare lösningar:
– Det som utmärker maskinen är att man kan köra digitaltryckstänkandet i små serier med hög kvalitet.

Affärsområdeschef Roy Spennare ser Konica Minoltas inkjetprinter för att skriva ut förpackningar som en prisvärd lösning, exempelvis för civilgrafiska tryckerier som vill ta steget in på förpackningsområdet. Foto: Pressbild

Vilka ser ni har ett behov av den här maskinen?
– Ett vanligt civiltryckeri som vill bredda sin verksamhet, men också de lite mer specialiserade förpackningsföretagen. De stora förpackningsföretagen skulle också kunna ha den som ett komplement för att erbjuda mindre serier till sina befintliga kunder.

Operatören matar in ark i PKG-675i-printern för hand. Foto: Pressbild

I praktiken lägger operatören upp arket på inmatningsbältet där det sedan fixeras och matas in för att skrivas ut. Bredden på media som kan köras i maskinen är 1,2 meter och själva printbredden sträcker ut sig till 1 067 millimeter. Instegsmodellen levereras med en ripp-lösning från Caldera.

Arkproduktion med toppmodell
Mats Pettersson, produktchef hos Konica Minolta understryker vikten av produktivitet och automation i dagens utskriftsprocesser. Foto: Pressbild

Inom arkmatad tonerproduktion demonstrerar Konica Minolta högvolymspressen AccurioPress C14000. Tonertekniken har varit synonymt med Konica Minolta i snart två decennium. Med flaggskeppet C14000 visar tillverkaren att de är med och tampas om de riktigt stora digitaltrycksvolymerna. Mats Pettersson, produktchef, säger att tonern som används är nyutvecklad. Den kräver lägre smältpunkt och innehåller mer biomassa, men framför allt ger den ett mattare mer offsetlik tryckkvalitet.

– Det är vår mest produktiva tonermaskin. Mest intressant är att vi valt att sätta fokus på två enheter i den här konfigurationen, säger han och inleder med trimmerenheten TU-510.
– Vi är först i världen med en sådan inlinelösning. Den gör allt ifrån att fyrkantstrimma ett ark, rundskära alla sidor och biga uppåt och nedåt säger han och fortsätter:
– Förut har man talat om sexsidiga, men den här kan göra åttasidiga broschyrer med fullt utfall, säger han och tillägger att den kan skära ner SRA3 till två a4-sidor eller till antal mindre kort. I ett annat utförande kan den producera 200 visitkort på under två minuter.

Förenklar vardagen för tryckaren

Den andra enheten i AccurioPress C14000 som demonstreras på mässan är IQ-501. Denna enhet automatiserar processer som bildposition, registrering och färgkontroll i högvolymsprintern. Sverige är ett föregångsland när det gäller hög produktivitet och många väljer att satsa på lösningar för att minska det manuella arbetet, enligt Mats Pettersson.
– En sådan vad ska vi kalla det ”enkel sak” som att justera passet av fram och baksida – det gör den här enheten helt automatiskt. Så det behöver man inte fundera på längre. Den gör också all form av färgjustering automatiskt. Det är annars något som operatören traditionellt sett får lägga ganska mycket tid på att göra inför varje jobb, säger han och tillägger att med ett knapptryck bort görs inställningarna och maskinen skriver under processen endast ut ett tiotal provark.
– Du kan vara trygg med att maskinen levererar det den ska leverera.

Konica Minoltas högvolymspress AccurioPress C14000. Foto: Pressbild

Maskinen skriver ut på ett stort utbud av olika medier, från tunt till tjockt papper (upp till 450 gram per kvadratmeter), präglat och strukturerat papper, kuvert, polyester och etikettark med flera. Även långa ark upp till 1 300 millimeter eller 900 millimeter dubbelsidigt. En materialsensor känner automatiskt av papperskvaliteternas typ, vikt, tjocklek och yta.

Konica Minolta fokuserar som sagt på att demonstrera två maskiner på mässan. Men den som letar efter andra lösningar lär inte bli besviken. Tillverkaren har mycket mer att tillgå i sin stora portfölj och kan berätta om etikettskrivare, digitala arkmatade maskiner, programvara och digital efterbehandlingsutrustning från partnern MGI.

 

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x