Marknadens första lagerlåda gjord av träbaserad bioplast

PUBLICERAD: 4 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Treston lanserar marknadens första lagerlådor tillverkade i träbaserad bioplast. (Bild Treston)|De ”skogsgröna” bioplastlådorna blir först på marknaden och kommer sedan att följas av lådor i andra färger och modeller. (Bild Treston. Bilden är ett montage)

Finska Treston Group, som är en ledande leverantör av arbetsplatslösningar för industriella och tekniska miljöer, lanserar Treston BiOX, som är marknadens första lagerlåda tillverkad av träbaserad bioplast.

Det kolneutrala materialet i de nya lagerlådorna kommer från de finska företagen UPM Biocomposites och Woodly Oy. Själva lådorna är tillverkade i biomaterialet UPM Formi EcoAce som till mer än 90 procent består av förnybart trä, rester från massaproduktionsprocesser och cellulosafibrer från hållbart skötta skogar, medan lådornas avdelare och etikettskydd är tillverkade i ett glasklart träbaserat bioplastmaterial från innovativa start-up-företaget Woodly.

”Jag är glad att vi kan erbjuda nya koldioxidneutrala materialalternativ för våra kunder Vårt långsiktiga mål är att erbjuda våra kunder helt koldioxidneutrala arbetsplatser”, säger Esa Siljander, CEO för Treston.

De ”skogsgröna” bioplastlådorna blir först på marknaden och kommer sedan att följas av lådor i andra färger och modeller. (Bild Treston. Bilden är ett montage)

Först ut på marknaden av Treston BiOX-produkterna blir ”skogsgröna” lagerlådor, som till hösten kommer att följas av andra typer av förvaringslådor och lösningar. I Trestons produktutbud ingår även förvaringslösningar gjorda till 100 procent av återvunnen plast.

För både UPM Biocomposites och Woodly Oy är det gemensamma utvecklingsarbetet med Treston ett första steg i att skapa träbaserade bioplastprodukter för industriellt bruk.

”Vi är glada att samarbeta med Treston. Vårt UPM Formi EcoAce-material kan ersätta fossilbaserade lösningar eftersom det är lika bra i kvalitet och prestanda som icke förnybara alternativ, men har den stora fördelen att det är koldioxidneutralt. Treston BiOX-lådorna bevisar att de nya hållbara materialen klarar även krävande industriell och professionell användning”, säger Ralf Ponicki, chef för divisionen UPM Formi inom UPM Biocomposites.

”Användningen av vårt unika Woodly-material i BiOX-lådorna ger ett fantastiskt utseende för dessa biobaserade produkter. Vi är exalterade över vårt arbete tillsammans med Treston”, säger Jaakko Kaminen, CEO för Woodly Oy.

N.B.: Packnews har tidigare skrivit om materialet Woodly®. Läs HÄR!

——————————————————-
Treston Group designar, tillverkar och levererar ett brett utbud av modulära och ergonomiska arbetsstationer och förvaringslösningar. Treston har huvudkontor och tillverkning i Jyväskylä och Åbo i Finland samt dotterbolag bland annat i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och USA. Treston har också ett nätverk av återförsäljare som omfattar fler än 30 länder. Under 50 års tid har Treston levererat över 500.000 arbetsstationer över hela världen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se