Lyft för återvinning av metallförpackningar

PUBLICERAD: 26 juni 2018
UPPDATERAD: 24 januari

Närmare 8 av 10 stålförpackningar som till exempel konservburkar, återvinns i Europa. Sverige placerar sig på delad sjätteplats bland alla länderna, enligt en undersökning.

Färska siffror visar att 79,5 procent av alla samlade konservburkar och andra stålförpackningar återvinns i Europa, för att sedan bli nya förpackningar, enligt organisationen APEAL (the Association of European Producers of Steel for Packaging).

Undersökningen de har genomfört bygger på 2016 års siffror och visar en ökning om två procent jämfört med 2015 års siffror. Trots toppnoteringen hamnar man fortfarande under 80 procents återvinning som är det uppsatta målet av organisationen APEAL fram till och med 2020. Sverige och Norge placerar sig på en delad förstaplats bland länderna i Norden när det kommer till återvinning av stålförpackningar. Sett till hela Europa placerar sig Sverige på en delad sjätteplats. I topp hamnar Nederländerna, Belgien och Tyskland.

– Stål är ett permanent material, vilket betyder att det kan återvinnas oändligt många gånger utan att tappa i kvalitet, säger Alexis van Maercke som är generalsekreterare på APEAL. De unika egenskaperna med stålförpackningar gör även att det förpackade livsmedlet har samma näringsinnehåll som färska livsmedel, utan att behöva tillsätta konserveringsmedel.

– Återvinningen av stålförpackningar ökar i en snabb takt vilket ligger helt i linje med de stora satsningar som görs på området.  Sverige har ett välutbyggt system för återvinning och det avspeglar sig i att vi placerar oss så pass högt på listan. Det är Europas mest återvunna material och visar även att en cirkulär ekonomi som minskar avfall och sparar resurser är inom räckhåll, säger Stefan Landesz, Nordenchef på Tata Steel i pressmeddelandet.

APEAL är ett samarbete mellan de fyra största producenterna av stålförpackningar – ArcelorMittal, Tata Steel Packaging, thyssenKrupp Packaging Steel, U.S. Steel Košice. De fyra företagen i samarbetet representerar idag omkring 95 procent av Europas samlade produktion av stålförpackningar.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x