Närmare 8 av 10 stålförpackningar som till exempel konservburkar, återvinns i Europa. Sverige placerar sig på delad sjätteplats bland alla länderna, enligt en undersökning.
Färska siffror visar att 79,5 procent av alla samlade konservburkar och andra stålförpackningar återvinns i Europa, för att sedan bli nya förpackningar, enligt organisationen APEAL (the Association of European Producers of Steel for Packaging).
Undersökningen de har genomfört bygger på 2016 års siffror och visar en ökning om två procent jämfört med 2015 års siffror. Trots toppnoteringen hamnar man fortfarande under 80 procents återvinning som är det uppsatta målet av organisationen APEAL fram till och med 2020. Sverige och Norge placerar sig på en delad förstaplats bland länderna i Norden när det kommer till återvinning av stålförpackningar. Sett till hela Europa placerar sig Sverige på en delad sjätteplats. I topp hamnar Nederländerna, Belgien och Tyskland.
– Stål är ett permanent material, vilket betyder att det kan återvinnas oändligt många gånger utan att tappa i kvalitet, säger Alexis van Maercke som är generalsekreterare på APEAL. De unika egenskaperna med stålförpackningar gör även att det förpackade livsmedlet har samma näringsinnehåll som färska livsmedel, utan att behöva tillsätta konserveringsmedel.
– Återvinningen av stålförpackningar ökar i en snabb takt vilket ligger helt i linje med de stora satsningar som görs på området. Sverige har ett välutbyggt system för återvinning och det avspeglar sig i att vi placerar oss så pass högt på listan. Det är Europas mest återvunna material och visar även att en cirkulär ekonomi som minskar avfall och sparar resurser är inom räckhåll, säger Stefan Landesz, Nordenchef på Tata Steel i pressmeddelandet.
APEAL är ett samarbete mellan de fyra största producenterna av stålförpackningar – ArcelorMittal, Tata Steel Packaging, thyssenKrupp Packaging Steel, U.S. Steel Košice. De fyra företagen i samarbetet representerar idag omkring 95 procent av Europas samlade produktion av stålförpackningar.