Lyckat test för att urskilja PLA ur blandat plastavfall

PUBLICERAD: 20 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Med infraröd detekteringsteknik är det enkelt att sortera ut den mjölksyrabaserade bioplasten PLA från blandat plastavfall, visar ett försök som utförts av TotalEnergies Corbion och Tomra Recycling. (Bild Genrebild/pressbild)

Polymerföretaget TotalEnergies Corbion och återvinningsspecialisten Tomra Recycling har genomfört ett lyckat test, som gick ut på att undersöka hur effektivt man kan skilja ut den mjölksyrabaserade bioplasten PLA från osorterat kommunalt plastavfall.

Vid försöken, som genomfördes vid Tomras anläggning i tyska Mülheim-Kärlich, använde man en sorteringsmaskin med NIR-teknik (Near Infra-Red). Resultatet visade att det var både enkelt och okomplicerat att sortera ut PLA-plasten – exempelvis i form av tråg och brätten – från det övriga plastavfallet. Efter sorteringen kunde PLA-plasten återvinnas i sin helhet och med mycket hög renhet.

Man testade också att se om PLA-plastprodukter oavsiktligt hamnade bland utsorterade PET-flaskor, men testet visade att inga PLA-produkter hamnade i PET-strömmen.

”Försöken visar att med hjälp av infraröd teknik kan PLA-plastprodukter enkelt sorteras från annat kommunalt avfall och i miljöer med slutna kretsar, där PLA-flaskor och PLA-muggar uteslutande används, är mängden PLA tillräckligt hög för att även göra det ekonomiskt möjligt att samla in, sortera och rengöra PLA”, säger Jürgen Priesters, SVP TOMRA Feedstock.

Utsorterad PLA kan omvandlas till rPLA-granulat och ingå i nya bioplastprodukter som bägare, skålar, bestick, etc. (Bild TotalEnergies Corbion)

TotalEnergies Corbion, som bland annat tillverkar och marknadsför mjölksyrabaserad PLA under varumärket Luminy, samlar redan idag aktivt in använda PLA-produkter från slutna system och konsumentavfall. Denna insamlade PLA fungerar sedan som råmaterial för tillverkning av bioplastvarianten Luminy rPLA, som innehåller 20 procent insamlat PLA från industri- och konsumentavfall.

TotalEnergies Corbions insamling av använd PLA förhindrar att materialet hamnar på deponier eller i förbränningsaanläggningar och minskar också markanvändningen och behovet av biomassa för produktion av jungfrulig PLA.

Testet, som TotalEnergies Corbion och Tomra gemensamt genomförde, gjordes till stor del för att visa att PLA enkelt kan utsorteras även ur osorterat och kontaminerat kommunalt plastavfall och att PLA inte alls förorenar avfallsströmmar som består av återvunna fossila PET-förpackningar.

”Dessa påståenden är rent nonsens. Detta och många andra liknande tester bekräftar att det finns inga tekniska hinder för att effektivt separera och återvinna PLA från annat blandat plastavfall”, säger François de Bie, Senior Marketing och Supply Chain Director vid TotalEnergies Corbion.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}