Lyckat test för att urskilja PLA ur blandat plastavfall

PUBLICERAD: 20 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Med infraröd detekteringsteknik är det enkelt att sortera ut den mjölksyrabaserade bioplasten PLA från blandat plastavfall, visar ett försök som utförts av TotalEnergies Corbion och Tomra Recycling. (Bild Genrebild/pressbild)

Polymerföretaget TotalEnergies Corbion och återvinningsspecialisten Tomra Recycling har genomfört ett lyckat test, som gick ut på att undersöka hur effektivt man kan skilja ut den mjölksyrabaserade bioplasten PLA från osorterat kommunalt plastavfall.

Vid försöken, som genomfördes vid Tomras anläggning i tyska Mülheim-Kärlich, använde man en sorteringsmaskin med NIR-teknik (Near Infra-Red). Resultatet visade att det var både enkelt och okomplicerat att sortera ut PLA-plasten – exempelvis i form av tråg och brätten – från det övriga plastavfallet. Efter sorteringen kunde PLA-plasten återvinnas i sin helhet och med mycket hög renhet.

Man testade också att se om PLA-plastprodukter oavsiktligt hamnade bland utsorterade PET-flaskor, men testet visade att inga PLA-produkter hamnade i PET-strömmen.

”Försöken visar att med hjälp av infraröd teknik kan PLA-plastprodukter enkelt sorteras från annat kommunalt avfall och i miljöer med slutna kretsar, där PLA-flaskor och PLA-muggar uteslutande används, är mängden PLA tillräckligt hög för att även göra det ekonomiskt möjligt att samla in, sortera och rengöra PLA”, säger Jürgen Priesters, SVP TOMRA Feedstock.

Utsorterad PLA kan omvandlas till rPLA-granulat och ingå i nya bioplastprodukter som bägare, skålar, bestick, etc. (Bild TotalEnergies Corbion)

TotalEnergies Corbion, som bland annat tillverkar och marknadsför mjölksyrabaserad PLA under varumärket Luminy, samlar redan idag aktivt in använda PLA-produkter från slutna system och konsumentavfall. Denna insamlade PLA fungerar sedan som råmaterial för tillverkning av bioplastvarianten Luminy rPLA, som innehåller 20 procent insamlat PLA från industri- och konsumentavfall.

TotalEnergies Corbions insamling av använd PLA förhindrar att materialet hamnar på deponier eller i förbränningsaanläggningar och minskar också markanvändningen och behovet av biomassa för produktion av jungfrulig PLA.

Testet, som TotalEnergies Corbion och Tomra gemensamt genomförde, gjordes till stor del för att visa att PLA enkelt kan utsorteras även ur osorterat och kontaminerat kommunalt plastavfall och att PLA inte alls förorenar avfallsströmmar som består av återvunna fossila PET-förpackningar.

”Dessa påståenden är rent nonsens. Detta och många andra liknande tester bekräftar att det finns inga tekniska hinder för att effektivt separera och återvinna PLA från annat blandat plastavfall”, säger François de Bie, Senior Marketing och Supply Chain Director vid TotalEnergies Corbion.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620