Lokala råvaror löser plastens problem

PUBLICERAD: 20 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari
–Konsumenterna betalar gärna lite extra för en påse om den bidrar till ett bättre och mer hållbart samhälle för kommande generationer, säger Åke Rosén

Gaia Biomaterials i Helsingborg har skapat ett biomaterial gjort utifrån nedbrytbara naturliga råvaror vilket gör att materialet sedan kan återgå till och bli en del av naturen igen. Inte nog med det, råvarorna kommer mestadels från lokala leverantörer.

Gaia är den grekiska gudinnan Moder Jord och hon värnar om jordens resurser. Så det var naturligt att hon fick ge namn åt det företag som Åke Rosén startade för ett antal år sedan. Hans intresse för bionedbrytbara material som kan ersätta plast går tillbaka till 1970-talet då han började tillverka golfpeggar av stärkelse och krita.

Miljöminister Karolina Skog tar gärna del av de tankar som Åke Rosén framför.

Därefter startades företag på flera kontinenter med en inriktning mot att använda krita som bas och en polymer som bindemedel. Ett samarbete med Tetra Pak ledde till starten av Ecolean, där Hans Rausing fem år senare gick in i bolaget efter att 1995 ha sålt sin andel i Tetra Pak till brodern Gad.

Tidigare företag som Åke Rosén grundat använde krita i stor utsträckning och lyckades på så vis få fram mer miljöanpassade produkter än vad som fanns tidigare. Gaia, som Åke Rosén nu grundat, har gått ett steg längre och gjort materialet fullt nedbrytbart och komposterbart. Materialet består mestadels av förnyelsebara råvaror från växtriket. Målsättningen är att skapa produkter av förnyelsebara råvaror som kan omvandlas till förnyelsebar energi när konsumenten senare inte använder produkten.

Mjölksyra som används vid tillverkning av PLA är en av råvarorna i Gaias biomaterial. PLA kan utvinnas och produceras från majs eller sockerrör. Gaia använder PLA framställd från GMO-fria sockerrör. Morgondagens PLA kan tillverkas lokalt utifrån sockerbetor som innehåller mjölksyra, basen för att framställa PLA. Det finns processer där man utgår från sockerbetor för att kunna producera lokalt PLA.

Det färdiga granulatet säljs till tillverkare av bland annat förpackningsmaterial i form av film, folie, termoformade eller formsprutade tråg. Dessa produkter kan tillverkas i befintliga maskiner, det vill säga att man inte behöver investera i ny dyr maskinpark. Tillverkningstiden för respektive produkt kan till och med i vissa fall reduceras, något som gör att energibehovet minskas radikalt.

Det internationellt erkända test- och certifieringsföretaget Vincotte har klassat Gaias biomaterial som fullt bionedbrytbat. Något som gör att slutprodukterna kan certifieras enligt normen 13432, vilket krävs för att man skall kunna komma ut på marknaden. Detta gör att Gaias biomaterial är ett utmärkt alternativ när nu flera länder i stil med Frankrike kommer att förbjuda plastpåsar från och med nästa år. 2020 skall flera andra produkter som tillverkas av plast, som aldrig bryts ner, förbjudas i bland annat Frankrike. I Frankrike och England säger man i dag att en plastpåse tar en sekund att tillverka, används i tjugo minuter och tar ungefär 400 år att bryta ned.

Gaia har i dag djupa och intensiva kontakter med företag i Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna, USA, Indonesien och Filippinerna med flera, som vill skifta till ett mer framtida material än dagens plast.

– Gaias biomaterial skiljer ut sig från andra biomaterial. Förutom miljövinsterna har Gaias biomaterial bra egenskaper. Frukt och grönt får bättre livstid i Gaias påsar än om handeln använder dagens påsar. Och vid förbränning släpper Gaias material bara ut hälften av koldioxiden jämfört med dagens plastpåsar gjorda på polyeten, säger Åke Rosén.

Påsarna från Gaia är minst lika starka jämfört med traditionella påsar. Ett stort antal Ica Kvantum-butiker med Ica Klippan i spetsen övergår nu till att erbjuda bärkassar gjorde på Gaias biomaterial i stället för plast och andra ej nedbrytbara påsar.

– Vid insamling av matavfall har Gaiapåsen nitton dokumenterat starka fördelar gentemot papperspåsen, fortsätter Åke Rosén.

En viktig fördel är dessutom att man kan trycka direkt på biomaterialet med vattenbaserad färg istället för att behöva använda så kallad Coronabehandling och spritfärger, vilket är ett miljövänligare val.

– Framgångarna börjar också komma för företaget på andra fält än bara påsar. Region Skåne har tecknat ett avtal på förkläden till sjukvården och flera andra regioner i Sverige och även utomlands har starkt intresse av att följa efter.

Åke Rosén och vd Peter Stenström håller gärna inspirerande föredrag på konferenser och mässor.

Åke Rosén berättar också att konsumenterna har blivit en stark kraft som driver på samhällsutvecklingen. Därför betalar de gärna extra för en lite dyrare påse om den bidrar till ett bättre och mer hållbart samhälle för kommande generationer.

Gaia med Åke Rosén och vd Peter Stenström i spetsen är i dag mycket eftertraktade föredragshållare och inspiratörer på konferenser och mässor.

– Nu vågar vi sticka fram hakan och ta debatten. Tiden har blivit mogen efter mer än 40 år. Alla argument är klara och vi har en färdig produkt som kan användas inom många områden, avslutar Åke Rosén.

 

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Limmet öppnar ögonen på återvinningssystemet

Ett passande lim gör att plastpåsarna till färdigförpackad potatis från Garant, Axfoodkoncernens eget varumärke, nu kan materialåtervinnas fullt ut. Det leder till att materialet kan bli ett nytt högkvalitativt material. Totalt handlar det om drygt 50 ton plast per år.
Garant potatis plastförpackningx

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx