Lokala råvaror löser plastens problem

PUBLICERAD: 20 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari
–Konsumenterna betalar gärna lite extra för en påse om den bidrar till ett bättre och mer hållbart samhälle för kommande generationer, säger Åke Rosén

Gaia Biomaterials i Helsingborg har skapat ett biomaterial gjort utifrån nedbrytbara naturliga råvaror vilket gör att materialet sedan kan återgå till och bli en del av naturen igen. Inte nog med det, råvarorna kommer mestadels från lokala leverantörer.

Gaia är den grekiska gudinnan Moder Jord och hon värnar om jordens resurser. Så det var naturligt att hon fick ge namn åt det företag som Åke Rosén startade för ett antal år sedan. Hans intresse för bionedbrytbara material som kan ersätta plast går tillbaka till 1970-talet då han började tillverka golfpeggar av stärkelse och krita.

Miljöminister Karolina Skog tar gärna del av de tankar som Åke Rosén framför.

Därefter startades företag på flera kontinenter med en inriktning mot att använda krita som bas och en polymer som bindemedel. Ett samarbete med Tetra Pak ledde till starten av Ecolean, där Hans Rausing fem år senare gick in i bolaget efter att 1995 ha sålt sin andel i Tetra Pak till brodern Gad.

Tidigare företag som Åke Rosén grundat använde krita i stor utsträckning och lyckades på så vis få fram mer miljöanpassade produkter än vad som fanns tidigare. Gaia, som Åke Rosén nu grundat, har gått ett steg längre och gjort materialet fullt nedbrytbart och komposterbart. Materialet består mestadels av förnyelsebara råvaror från växtriket. Målsättningen är att skapa produkter av förnyelsebara råvaror som kan omvandlas till förnyelsebar energi när konsumenten senare inte använder produkten.

Mjölksyra som används vid tillverkning av PLA är en av råvarorna i Gaias biomaterial. PLA kan utvinnas och produceras från majs eller sockerrör. Gaia använder PLA framställd från GMO-fria sockerrör. Morgondagens PLA kan tillverkas lokalt utifrån sockerbetor som innehåller mjölksyra, basen för att framställa PLA. Det finns processer där man utgår från sockerbetor för att kunna producera lokalt PLA.

Det färdiga granulatet säljs till tillverkare av bland annat förpackningsmaterial i form av film, folie, termoformade eller formsprutade tråg. Dessa produkter kan tillverkas i befintliga maskiner, det vill säga att man inte behöver investera i ny dyr maskinpark. Tillverkningstiden för respektive produkt kan till och med i vissa fall reduceras, något som gör att energibehovet minskas radikalt.

Det internationellt erkända test- och certifieringsföretaget Vincotte har klassat Gaias biomaterial som fullt bionedbrytbat. Något som gör att slutprodukterna kan certifieras enligt normen 13432, vilket krävs för att man skall kunna komma ut på marknaden. Detta gör att Gaias biomaterial är ett utmärkt alternativ när nu flera länder i stil med Frankrike kommer att förbjuda plastpåsar från och med nästa år. 2020 skall flera andra produkter som tillverkas av plast, som aldrig bryts ner, förbjudas i bland annat Frankrike. I Frankrike och England säger man i dag att en plastpåse tar en sekund att tillverka, används i tjugo minuter och tar ungefär 400 år att bryta ned.

Gaia har i dag djupa och intensiva kontakter med företag i Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna, USA, Indonesien och Filippinerna med flera, som vill skifta till ett mer framtida material än dagens plast.

– Gaias biomaterial skiljer ut sig från andra biomaterial. Förutom miljövinsterna har Gaias biomaterial bra egenskaper. Frukt och grönt får bättre livstid i Gaias påsar än om handeln använder dagens påsar. Och vid förbränning släpper Gaias material bara ut hälften av koldioxiden jämfört med dagens plastpåsar gjorda på polyeten, säger Åke Rosén.

Påsarna från Gaia är minst lika starka jämfört med traditionella påsar. Ett stort antal Ica Kvantum-butiker med Ica Klippan i spetsen övergår nu till att erbjuda bärkassar gjorde på Gaias biomaterial i stället för plast och andra ej nedbrytbara påsar.

– Vid insamling av matavfall har Gaiapåsen nitton dokumenterat starka fördelar gentemot papperspåsen, fortsätter Åke Rosén.

En viktig fördel är dessutom att man kan trycka direkt på biomaterialet med vattenbaserad färg istället för att behöva använda så kallad Coronabehandling och spritfärger, vilket är ett miljövänligare val.

– Framgångarna börjar också komma för företaget på andra fält än bara påsar. Region Skåne har tecknat ett avtal på förkläden till sjukvården och flera andra regioner i Sverige och även utomlands har starkt intresse av att följa efter.

Åke Rosén och vd Peter Stenström håller gärna inspirerande föredrag på konferenser och mässor.

Åke Rosén berättar också att konsumenterna har blivit en stark kraft som driver på samhällsutvecklingen. Därför betalar de gärna extra för en lite dyrare påse om den bidrar till ett bättre och mer hållbart samhälle för kommande generationer.

Gaia med Åke Rosén och vd Peter Stenström i spetsen är i dag mycket eftertraktade föredragshållare och inspiratörer på konferenser och mässor.

– Nu vågar vi sticka fram hakan och ta debatten. Tiden har blivit mogen efter mer än 40 år. Alla argument är klara och vi har en färdig produkt som kan användas inom många områden, avslutar Åke Rosén.

 

Läs vidare

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.
upm-glykol-utvaldx

Skarp reaktion från EUBP mot redovisning av svensk toxstudie

hasso-eubp-05-utvald

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Senaste nytt

Färre pappersförpackningar återvinns i Sverige

Mängden förpackningar ökar i Sverige. Samtidigt ökar inte återvinningsmängderna i samma takt. Vi har bland annat blivit sämre på att återvinna kartong- och pappersförpackningar.
FTI_atervinnarex

Ivar Vatne utsedd till VD för Billerud

Styrelsen för Billerud har utsett Ivar Vatne till VD och koncernchef.
Vatnex

Från fossilt till biobaserat i belysningsförpackningar

Paptic, Secto Design och Woamy har utvecklat en ny lösning för skyddsförpackning inom belysningsindustrin. Den omgjorda förpackningen är återvinningsbar och överensstämmer med principerna för den cirkulära ekonomin.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Johan Lidström blir ny vd på Visutech Digital

Jan-Olof Jungersten, CEO på Visutech Digital AB och grundare av företaget, kommer att lämna över vd-rollen till Johan Lidström.
Visutechx