Nu satsar Löfbergs på plastfria och återvinningsbara muggar

PUBLICERAD: 14 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Josefine Nilsson, projektansvarig på Löfbergs, visar upp den nya helt plastfria engångsmuggen. (Bild Robert Nygren)

De flesta engångsmuggar innehåller fortfarande en plastbarriär, som gör muggarna svårare att återvinna på rätt sätt. Onödigt, tycker kafferosteriet Löfbergs i Karlstad, som hittat en ny lösning, som är helt plastfri och kan materialåtervinnas till 100 procent.

Den nya muggen fasas in på Löfbergs under våren 2021 och är en del i arbetet att bidra till en cirkulär omställning inom kaffebranschen.

”Varje år använder vi och våra kunder drygt nio miljoner engångsmuggar. Det betyder att vi kan göra stor skillnad genom vilket material vi väljer. Nyckeln är att hitta klimatsmarta lösningar, som fungerar bra för både oss och våra kunder och det har vi lyckats med här”, säger Josefine Nilsson, projektansvarig på Löfbergs.

Löfbergs mål är att bli 100 procent cirkulära och med den nya muggen tar det familjeägda kafferosteriet ytterligare ett steg i den riktningen. Det senaste året har Löfbergs jobbat fram en ny strategi som beskriver hur företaget tänker och jobbar för att ligga i framkant och driva utvecklingen beträffande engångsartiklar.

”Det handlar både om att ställa om till nya, förnybara material och att minska användningen av engångsmaterial. När vi lyckas med det, kommer vi att minska vår klimatpåverkan avsevärt”, säger Josefine Nilsson.

Baserat på den nya strategin och kundernas behov har Löfbergs tagit fram ett nytt sortiment med muggar för varma och kalla drycker.

”För varma drycker kommer vi att använda en ny typ av pappmugg med en barriär, som inte innehåller något som inte redan finns i vanligt papper. Det innebär att den är 100 procent plastfri och kan materialåtervinnas fullt ut som papper på alla våra marknader”, säger Josefine Nilsson.

Den nya pappmuggen är förstahandsalternativet även när det gäller kalla drycker, men ibland finns det behov av genomskinliga muggar, till exempel för att servera kaffedrinkar.

”Här finns det två alternativ. Det första är rPET, en återvunnen fossilbaserad plast och är den bästa lösningen, när det finns ett fungerande återvinningssystem för plast. Det andra är PLA, en växtbaserad plast som är industriellt nedbrytbar och komposterbar. Den använder vi på marknader, där muggarna hamnar på soptippen eller återvinns som energi genom förbränning. Det kan till exempel handla om take away-muggen, som ofta landar i en soptunna på stan, utan att sorteras eller återvinnas”, förklarar Josefine Nilsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker