Livsmedelsföretag får chans att blomstra

PUBLICERAD: 15 juni 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Livsmedels- och förpackningsnäringen får en skjuts i Skåne. Foto: Pressbild

Ett skånskt tvåårigt projekt drar igång. Bakom står React-EU och Region Skåne som pumpar in 6 miljoner kronor i ett innovationsstödsystem för att skapa fler arbetstillfällen och ge livsmedelsföretag chans att växa fortare och hållbart.

Projektet syftar till att ge företag inom livsmedels- och förpackningsnäringen möjlighet att växa fortare och mer hållbart, och skapa fler arbetstillfällen, utifrån sina unika förutsättningar i spåren efter corona. Stödet ges till startups och små- och medelstora livsmedelsföretag.

Bakom projektet står klusterorganisationerna Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova Incubator & Science Park. Det hela backas upp med stöd av React – EU, en insats inom EU:s regionalfond som ska stärka näringslivets förmåga till omstart och omställning efter coronapandemin.

”Kräver stora investeringar”

Lotta Törner är vd på Livsmedelsakademin, en av organisationerna som ska leda projektarbetet:

– Att bygga upp en storskalig produktion tar tid och kräver stora investeringar. Många företag kommer inte över det som kallas “dödens dal” där bristen på testanläggningar, riskvilligt kapital och möjlighet till skalbar produktion är ett stort hinder. Det är detta vi nu ska jobba med.

Organisationerna skriver i ett pressmeddelande att covid-19 har haft stor inverkan på livsmedelsnäringen. De pekar på att regeringen har klassat näringen som samhällskritisk, vilket betyder att självförsörjningsgraden behöver öka i Sverige.

Närproducerat blir viktigare

De hänvisar även till Producentbarometern 2020 som visar att över hälften av svenska livsmedelsföretag tror att närproducerat kommer att vara det mervärde som efterfrågas mest av konsumenterna de närmaste fem åren. Ursprung och produktionssätt har blivit allt viktigare.

Marie Malmberg Lavsen. Foto: Pressbild

– Under två år ska 25 företag vara med och testa hur olika aktörer i innovationsstödsystemet samarbetar och samordnar sina insatser. Målet är att utveckla ett sömlöst system som är anpassat efter företagens behov utifrån var de är i sin tillväxtresa, säger Christian Nyhlén, vd på Krinova Incubator & Science Park.

En långsiktig kraftsamling

Marie Malmberg Lavsen, vd för förpackningsklustret Packbridge:

– Maten är den största enskilda orsaken till globala miljöproblem och framtidens livsmedelskedja står inför stora utmaningar. Tillsammans med Livsmedelsakademin och Krinova är vi redo att driva en långsiktig kraftsamling för ett hållbart livsmedelssystem i Skåne.

Även ett antal stora livsmedelsföretag kommer att vara delaktiga i projektet. De kommer att pitcha sina utmaningar och behov för en panel av små och medelstora företag som enskilt eller i samverkan kan komma att utveckla lösningar.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Zetas matlagningsoljor, Solrosolja och Rapsolja, kommer i en ny, lättare kartongförpackning med mindre plast och med antidroppfunktion.
Zeta-matlagningsolja-Tetra-Pak

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx