Livsmedelsföretag får chans att blomstra

PUBLICERAD: 15 juni 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Livsmedels- och förpackningsnäringen får en skjuts i Skåne. Foto: Pressbild

Ett skånskt tvåårigt projekt drar igång. Bakom står React-EU och Region Skåne som pumpar in 6 miljoner kronor i ett innovationsstödsystem för att skapa fler arbetstillfällen och ge livsmedelsföretag chans att växa fortare och hållbart.

Projektet syftar till att ge företag inom livsmedels- och förpackningsnäringen möjlighet att växa fortare och mer hållbart, och skapa fler arbetstillfällen, utifrån sina unika förutsättningar i spåren efter corona. Stödet ges till startups och små- och medelstora livsmedelsföretag.

Bakom projektet står klusterorganisationerna Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova Incubator & Science Park. Det hela backas upp med stöd av React – EU, en insats inom EU:s regionalfond som ska stärka näringslivets förmåga till omstart och omställning efter coronapandemin.

”Kräver stora investeringar”

Lotta Törner är vd på Livsmedelsakademin, en av organisationerna som ska leda projektarbetet:

– Att bygga upp en storskalig produktion tar tid och kräver stora investeringar. Många företag kommer inte över det som kallas “dödens dal” där bristen på testanläggningar, riskvilligt kapital och möjlighet till skalbar produktion är ett stort hinder. Det är detta vi nu ska jobba med.

Organisationerna skriver i ett pressmeddelande att covid-19 har haft stor inverkan på livsmedelsnäringen. De pekar på att regeringen har klassat näringen som samhällskritisk, vilket betyder att självförsörjningsgraden behöver öka i Sverige.

Närproducerat blir viktigare

De hänvisar även till Producentbarometern 2020 som visar att över hälften av svenska livsmedelsföretag tror att närproducerat kommer att vara det mervärde som efterfrågas mest av konsumenterna de närmaste fem åren. Ursprung och produktionssätt har blivit allt viktigare.

Marie Malmberg Lavsen. Foto: Pressbild

– Under två år ska 25 företag vara med och testa hur olika aktörer i innovationsstödsystemet samarbetar och samordnar sina insatser. Målet är att utveckla ett sömlöst system som är anpassat efter företagens behov utifrån var de är i sin tillväxtresa, säger Christian Nyhlén, vd på Krinova Incubator & Science Park.

En långsiktig kraftsamling

Marie Malmberg Lavsen, vd för förpackningsklustret Packbridge:

– Maten är den största enskilda orsaken till globala miljöproblem och framtidens livsmedelskedja står inför stora utmaningar. Tillsammans med Livsmedelsakademin och Krinova är vi redo att driva en långsiktig kraftsamling för ett hållbart livsmedelssystem i Skåne.

Även ett antal stora livsmedelsföretag kommer att vara delaktiga i projektet. De kommer att pitcha sina utmaningar och behov för en panel av små och medelstora företag som enskilt eller i samverkan kan komma att utveckla lösningar.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance