Lidl finansierar utveckling av matförpackning av returplast

PUBLICERAD: 20 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Återvunnen plast från konsumentförpackningar ska användas för att skapa en livsmedelsgodkänd plastfilm, som kan användas och formas till livsmedelsförpackningar. (Bild RISE IVF)|RISE-forskaren Mattias Andersson leder projektet. (Bild RISE)

Med hjälp av finansiellt stöd från livsmedelskedjan Lidl Sverige leder forskningsinstitutet RISE ett pågående utvecklingsprojekt med syfte att ta fram en förpackning för livsmedel innehållande återvunnen konsumentplast. I projektet deltar även plastförpackningskoncernen Trioworld samt livsmedelsföretagen Orkla Foods och Nestlé.

Projektet beräknas vara klart vid kommande årsskifte och finansieringen sker via LidlFutureInitiatives Plastutmaningen. Projektkostnaden är budgeterad till 1,88 miljoner kronor.

Lidl skriver i ett pressmeddelande att förpackningen blir den första i sitt slag, eftersom nuvarande lagstiftning kring material i livsmedelskontakt begränsar möjligheten att använda återvunnen konsumentplast i livsmedelsförpackningar. Om alla tester och certifieringar faller väl ut planeras den nya förpackningen lanseras i Lidls butiker.

”Livsmedelsbranschen tampas med utmaningen att öka andelen återvunnet material i sina förpackningar. För att vi och övriga branschen ska kunna nå våra plastmål behöver utbudet breddas, innovation premieras och konventionella metoder utmanas. Vi är därför oerhört stolta över att genom Plastutmaningen 2019 ha bidragit till det här banbrytande projektet, där RISE och Trioworld arbetar för att kunna använda konsumentplast från andra insamlingssystem på ett säkert sätt i livsmedelsförpackningar”, säger Ingrid Roth, Packaging Manager på Lidl Sverige.

Enligt information från RISE innebär projektet att man ska försöka utveckla en livsmedelsgodkänd formbar flerskiktsfilm bestående av nyråvara på utsidorna och återvunnet returnerat plastmaterial från konsumentförpackningar i mitten.

”Genom projektet hoppas vi kunna visa att det går att använda återvunnen plast även i regulatoriskt krävande applikationer som livsmedelsförpackningar och därmed öka efterfrågan och användningen av återvunnen plast”, skriver RISE på sin hemsida.

RISE-forskaren Mattias Andersson leder projektet. (Bild RISE)

RISE skriver också att för att skapa en livsmedelsklassad förpackning av återvunnen konsumentplast behövs innovationer i bearbetningsprocessen och i designen av förpackningsmaterialet.

”Att använda återvunnen plast i nya förpackningar för livsmedelskontakt är en de tuffaste utmaningarna, när det kommer till plaståtervinning, speciellt när det gäller att garantera livsmedelssäkerhet, kvalité och att klara av de hårda lagkraven. I det här projektet kommer vi att arbeta både med att ta fram en film, som går att bearbeta i befintliga anläggningar, men som också är designad på ett sådant vis, att den skyddar livsmedlet och är återvinningsbar. Ett lyckat projekt kommer att vara vägledande för att skapa en mer cirkulär plastekonomi”, säger Mattias Andersson, som är forskare vid RISE IVF och leder projektet.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX