Lättare att öppna burklock!

PUBLICERAD: 10 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari
Orkla Crown - low

Svenska konsumenter kan stoppa undan gafflar och skruvmejslar. Som första företag i Sverige lanserar Orkla Foods Sverige nu nya lättöppnade burklock. Med start i mitten av augusti rullas produkter från BOB, Felix och Önos successivt ut i hyllorna med de nya locken, som dessutom är fria från Bisfenol A.

Varmvatten, skarpa knivar och handdukar. Verktygen är många när svenskarna vill ha sylt på pannkakorna eller rödbetor till pytten. Svåröppnade burklock är ett problem för äldre, reumatiker och andra med nedsatt handkraft. Men även starka händer misslyckas. Enligt en norsk konsumentundersökning  har 30% av befolkningen* svårt att öppna burklock och hela 66% av norska kvinnor använder hjälpmedel för att få upp lock på konservburkar. Samtidigt öppnas över 90.000 nya glasburkar**  i Sverige varje dag för sylt, marmelad, rödbetor, gurka och äpplemos.

– På Orkla Foods Sverige är hänsyn till användarvänligheten en viktig del i utvecklandet av både befintliga och nya produkter. Vi vet att svåröppnade burklock har varit ett problem
för många och det känns verkligen tillfredsställande att vi nu kan hjälpa till att lösa det. En konsument som fick testa vårt nya lock sa till och med att det här var den bästa uppfinningen sedan osthyveln, berättar Nina Sandström, Marknadschef på Orkla Foods Sverige.

I Norge har det nya locket redan gjort succé och rönt stor uppmärksamhet då varumärket Nora lanserade innovationen på sina burkar. I världens största syltland – norrmännen konsumerar 3,5 kg sylt per person och år – får locket högsta betyg, ”world class”, i  användarvänlighet av tidningen PackNews. ”Envisa lock är inte lägre något problem” skriver Dagligvarehandeln.

De nya locken på produkter från BOB, Felix och Önos är på insidan helt fria från Bisfenol A (BPA). BPA är ett ämne som används i lacken på plåtförpackningar och därför kan förekomma i exempelvis burklock. Studier har visat att det finns en risk att BPA, om det används på förpackningars insida, kan komma ut i livsmedlet och påverka vår hälsa negativt.
Orkla Foods Sverige har som målsättning att fasa ut all BPA i sina förpackningsmaterial snarast möjligt och har i samarbete med leverantörer i flera år jobbat aktivt med frågan. De nya locken är ett viktigt del i arbetet med att uppnå målet.

Sylter, marmelader, äpplemos och gelé från Felix, BOB och Önos kommer successivt att levereras med nya lock med start i mitten av augusti 2014. I takt med att grönsakerna skördas och läggs in rullar också grönsaker från Felix och Önos löpande ut med nya lock med start vecka 42. Det stegvisa bytet till lättöppnade lock kommer att fortsätta även under 2015.

De nya lättöppnade locken är tvådelade. Mittendelen är vakuumförseglad med burken och en yttre, rörlig ring öppnar eller försluter burken vid vridrörelser.

Burklocket, som presenterades av det amerikanska företaget Crown på Interpack 2011, har nu hittat vägen till Sverige.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax