Lärde ut energibesparing

PUBLICERAD: 12 februari 2015
UPPDATERAD: 24 januari

23 kommuner besökte Polykemi:

– Vi vill lära oss mer om hur vi kan spara energi!

Energikontoret i Skåne ser Polykemi som ett föredöme när det gäller energibesparingar. Nu har energi – och miljörådgivare från 23 olika skånska kommuner besökt Polykemi i Ystad för att lära sig ännu mer om energibesparingsåtgärder i praktiken.

– Polykemi är ett lysande exempel på hur ett företag arbetar konsekvent och långsiktigt med energibesparande åtgärder. Därför är det väldigt nyttigt för våra rådgivare att ta del av den praktiska och teoretiska erfarenhet Polykemi besitter.De kommunala energi –och miljörådgivare skall sedan hjälpa sina olika privata och kommunala företag i de olika skånska kommunerna att bli medvetna om hur viktigt energiarbetet är. Här utgör Polykemi en inspirationskälla och är en föregångare, säger Bengt Drakenberg på Energikontoret i Skåne.

1997 startade Polykemi en energigrupp som sedan dess har jobbat med att minska elförbrukningen på Polykemi. Gruppen har jobbat mycket med långsiktiga investeringar och verkligen tittat på nya investeringar ur ett energiperspektiv.

– Att behovsstyra olika förbrukningar – och utrustningar – är något som vi jobbat hårt och konsekvent  med.  Det har också gett resultat.

Vi har idag en också mycket energieffektiv kylanläggning med värmeåtervinning till alla våra  lokaler som även innefattar våra helägda dotterbolag Rondo och Scanfill, berättar Roland Persson i Energigruppen på Polykemi.

1997 när gruppen startade så låg energiförbrukningen på 0,511Mwh / producerat ton. 2014 låg Polykemi  på 0,420Mwh/producerat ton. I besparing  motsvarar det c:a 2 100 000kr /år i lägre energiförbrukning. Sammanlagt har nu Polykemikoncernen  -där även Rondoplast och Scanfill ingår – mellan 3-5 miljoner kronor lägre energikostnader per år jämfört med 1997.

 

Polykemi energiEnergirådgivare Bengt Drakenberg, Energikontoret i Skåne,
i samtal med Roland Persson, Polykemi

 

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620