Lärde ut energibesparing

PUBLICERAD: 12 februari 2015
UPPDATERAD: 24 januari

23 kommuner besökte Polykemi:

– Vi vill lära oss mer om hur vi kan spara energi!

Energikontoret i Skåne ser Polykemi som ett föredöme när det gäller energibesparingar. Nu har energi – och miljörådgivare från 23 olika skånska kommuner besökt Polykemi i Ystad för att lära sig ännu mer om energibesparingsåtgärder i praktiken.

– Polykemi är ett lysande exempel på hur ett företag arbetar konsekvent och långsiktigt med energibesparande åtgärder. Därför är det väldigt nyttigt för våra rådgivare att ta del av den praktiska och teoretiska erfarenhet Polykemi besitter.De kommunala energi –och miljörådgivare skall sedan hjälpa sina olika privata och kommunala företag i de olika skånska kommunerna att bli medvetna om hur viktigt energiarbetet är. Här utgör Polykemi en inspirationskälla och är en föregångare, säger Bengt Drakenberg på Energikontoret i Skåne.

1997 startade Polykemi en energigrupp som sedan dess har jobbat med att minska elförbrukningen på Polykemi. Gruppen har jobbat mycket med långsiktiga investeringar och verkligen tittat på nya investeringar ur ett energiperspektiv.

– Att behovsstyra olika förbrukningar – och utrustningar – är något som vi jobbat hårt och konsekvent  med.  Det har också gett resultat.

Vi har idag en också mycket energieffektiv kylanläggning med värmeåtervinning till alla våra  lokaler som även innefattar våra helägda dotterbolag Rondo och Scanfill, berättar Roland Persson i Energigruppen på Polykemi.

1997 när gruppen startade så låg energiförbrukningen på 0,511Mwh / producerat ton. 2014 låg Polykemi  på 0,420Mwh/producerat ton. I besparing  motsvarar det c:a 2 100 000kr /år i lägre energiförbrukning. Sammanlagt har nu Polykemikoncernen  -där även Rondoplast och Scanfill ingår – mellan 3-5 miljoner kronor lägre energikostnader per år jämfört med 1997.

 

Polykemi energiEnergirådgivare Bengt Drakenberg, Energikontoret i Skåne,
i samtal med Roland Persson, Polykemi

 

Läs vidare

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}