Wellpapporganisationen FEFCO (European Federation of Corrugated Board Manufacturers) har utvecklat och lanserat testmetoder för wellpapp med tryck, som kommer i kontakt med livsmedel.
FEFCO skriver i ett pressmeddelande att på EU-nivå finns idag ingen specifik reglering för livsmedelskontakt med papper och kartong, inklusive wellpapp, utan det som tillämpas är de allmänna krav för allt material, som kommer i kontakt med livsmedel, och som anges i ramförordningen (EG) 1935/2004 och i förordningen (EG) 2023/2006 om god tillverkningssed för material och föremål avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

För att överbrygga denna lucka har FEFCO utvecklat en metod för överensstämmelsetestning av tryckt wellpapp som används i livsmedelstillämpningar. Metodiken innebär en tvåstegsmetod, som kombinerar en officiellt godkänd simulant för papper och kartong i livsmedelskontakt och testning med riktig mat som bekräftelse. Syftet med dokumentet är att ge ett användbart metodverktyg till producenter av wellpapp och deras leverantörer, när de utvärderar efterlevnaden av EU-lagstiftningen.
”FEFCO har utvecklat testmetoden för att stödja sina medlemmar och för att skapa en gemensam grund för kommunikation mellan wellpapptillverkare och leverantörer för att säkerställa säkerheten för livsmedelsprodukter i wellpappförpackningar”, säger Eleni Despotou, FEFCO:s generaldirektör.
Dokumentet ”Testing Methodology for Printed Corrugfates Board in Food Contac” kan läsas/laddas ner HÄR (pfd).
—————————————————
FEFCO företräder de europeiska wellpapptillverkarnas intressen. Organisationen har sitt huvudkontor i Bryssel och har 17 föreningsmedlemmar, alla europeiska nationella wellpappförpackningsorganisationer. FEFCO:s roll är att undersöka ekonomiska, finansiella, tekniska och politiska frågor av intresse för wellpappindustrin, att analysera alla faktorer som kan påverka branschen och att främja och utveckla dess rykte.