Lanserar förnybart skummaterial av träfiber

PUBLICERAD: 30 november 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Skummaterialet Fibrease ger skydd till temperaturkänsliga varor, enligt Stora Enso. Foto: Pressbild

Stora Enso utmanar plastfolie och polystyrenskum. Företaget har utvecklat en ny produktlinje med återvinningsbara skyddsmaterial för att ge skydd och värmeisolering åt ömtåliga varor i förpackningar.

Två skummaterial utformade för olika förpackningskrav har tagit plats i Stora Ensos sortiment. Produkterna har namnen Fibrease och Papira och kan användas för att skydda ömtåliga varor och är utformade för isolerande förpackning av temperaturkänsliga produkter. Enligt företaget är produkterna tillverkade av träfiberbaserat skum vilket gör att de har låg vikt och kan hanteras i pappersåtervinningen.

Skyddsmaterialen kan slängas i pappersåtervinningen. Foto: Pressbild
Vill ersätta plast

Idag används fossilbaserade material såsom plastfolie och polystyrenskum i hög utsträckning som skydd och isolering i förpackningar. I ljuset av detta är Fibrease och Papira förnybara alternativ till fossilbaserade skyddsförpackningar, enligt företaget.

– Dagens konsumenter vill minska plastanvändningen och maximera återvinningen. Samtidigt växer behovet av skyddande förpackningar till följd av ökande krav inom e-handel och kylkedjelogistik. Med våra biobaserade skummaterial hjälper vi kunderna att skapa miljövänliga och cirkulära förpackningslösningar, samtidigt som vi tillgodoser behovet av material som kan skydda och värmeisolera innehållet, säger Markus Mannström, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

Produktion har börjat

Skummaterialen kommer från certifierat virke. Fibrease är redan tillgänglig på marknaden, och produktionen av Papira har påbörjats vid pilotanläggningen på svenska Fors bruk där lättviktskartong för konsumentförpackningar tillverkas. En investering Stora Enso tillkännagav i augusti 2020. Målet med Stora Ensos nya pilotanläggning är att utvärdera och validera Papira som förpackningsmaterial genom kundtester.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432