Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

PUBLICERAD: 24 oktober 2022
UPPDATERAD: 6 mars
Jet Press-familjens nya rulle till rulle-modell för förpackningstryckare – FP790. Foto: Pressbild

Fujifilm satsar inom print on demand och utökar inkjetfamiljen Jet Press med en digitalpress för att trycka flexibla förpackningar och etiketter.

Fujifilms maskinserie Jet Press har funnits på marknaden i elva år. Den senaste arkmatade inkjetpressen, riktad mot kommersiellt tryck är Jet Press 750S High Speed Model. Den trycker 5 400 tryckta B2-ark per timme med vattenbaserat bläck och Samba-skrivhuvuden i fyrfärg. Företaget har nu byggt vidare på plattformens grundidé och utvecklat en rulle till rulle-modell (FP790) för att tryck av flexibla förpackningar och etiketter.

– Den är 790 millimeter bred och kommer att vara en av de första riktigt digitala maskinerna för digitalt förpackningstryck, säger Tommy Segelberg, när vi träffar honom på kundeventet Peak Performance Print i Bryssel. Han började i år sin nya tjänst på Fujifilm att leda företagets affärsutveckling i Norden inom Print on demand.

– Mitt uppdrag är att bygga upp en försäljning och servicestrategi i Norden. Vi börjar i Sverige i ett första steg där jag tittar på befintliga partners och kvalitetssäkrar logistik- och serviceflöden och försäljningskapacitet för att säkerställa att vi har en hög närvaro på marknaden.

CMYK plus vitt

Den nya rullmaskinen skriver ut CMYK plus vitt i ett pass på till exempel PET-, och BOPP-plaster i spannet 12 till 40 mikron. Tommy Segelberg säger att både bläck och primer är vattenbaserade, lågmigrerande färger godkända för direktkontakt med livsmedel.

Tommy Segelberg, Fujifilms affärsutvecklare i Norden. Foto: Claes Nordström

Att tänka på ställtider som kan ta timmar med konventionella tryckmetoder är bortblåst eftersom det rör sig om en digital maskin:

– Det här är ett nytt steg för Fujifilm och kvaliteten är 1200 x 1200 dpi och skriver ut 50 meter i minuten, säger han och fortsätter:

– I förpackningsmiljön kan det kanske ses som långsamt men å andra sidan så har du inga ställtider mellan jobb eller mellan material. Det är bara att köra.

Fördelar med digitalt tryck

Föredrag och produktnyheter avlöste varandra under eventet i Bryssel. Det pratades mycket om just digitaltryckets fördelar kontra konventionell tryckning. Inte bara tidsbesparingar, hur snabbt man kan komma igång och trycka korta serier on demand, utan även miljöaspekterna.

Fujifilms chef för digitaltryckslösningar Taro Aoki betonade detta extra med en presentationsslide med 24 punkter om allt som behöver underhållas och rengöras i en traditionell press, förbrukning av färg och tryckplåtar, samt allt spill och pappersavfall när jobben ska ställas in. Digitalpressen å sin sida belastar miljön på endast fyra punkter – pressen i drift, bläck, primer och rengöring av skrivhuvuden.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx