Lactips har utvecklat PFAS-fri barriär för papper och kartong

PUBLICERAD: 26 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Lactips har utvecklat ett biobaserat barriärmaterial för papper och kartong. (Bild Lactips)

Franska bioplastproducenten Lactips har utvecklat en biobaserad barriärlösning för papper och kartong, som eliminerar behovet av beläggningslösningar som innehåller fossil plast eller hälsovådliga högflourerade så kallade PFAS-substanser.

Lactips, som är specialiserat på att producera vattenlösligt och ätligt kaseinbaserat bioplastmaterial, skriver i ett pressmeddelande att man med stöd från miljöorganisationen CITEO har utvecklat ett cellulosabaserat beläggningskoncept, som säkerställer total återvinningsbarhet av förpackningspapper och –kartong.

Lactips beläggningslösning är lämplig till sådana pappers- och kartongförpackningar för livsmedel som i dag är svåra att återvinna, eftersom de oftast är belagda med barriärer av oljebaserad plast. Lactips koncept kan också användas till sådana fettresistenta förpackningspapper, avsedda för feta livsmedel som smör, margarin, choklad, etc, som idag vanligtvis är behandlade med per- och polyfluorerade alkylsubstanser och –ämnen under samlingsbeteckningen PFAS.

PFAS-ämnen är förmodat hälsovådliga och har flaggats som hälsoriskabla av EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. I Danmark är PFAS-ämnen förbjudna i papper och kartong sedan år 2020 och i Tyskland, Nederländerna, Sverige och Norge har myndigheter officiellt tillkännagivit att man planerar att senast den 19 juli år 2022 lämna ett förslag till European Chemicals Agency (ECHA) om begränsningar av användandet av PFAS-ämnen.

Nu uppger Lactips att deras plastfria cellulosabaserade beläggningslösning ger papper och kartong de barriärer mot fett, syre och mineraloljor, som behövs för säker livsmedelskontakt och för att ge livsmedel längre hållbarhet. Förpackningspapper med Lactips beläggningskoncept behöver inte behandlas med PFAS-ämnen och de kommer till 100 procent från naturliga biokällor, de kan värmeförseglas och de är komposterbara i hemmiljö.

Lactips skriver att det material, som man nu utvecklat, inte är en kemikalie, utan en naturlig biopolymer som i enlighet med den europeiska REACH-förordningen (nr 1907/2006) är undantagen från direktivets registreringskrav och begränsningsrestriktioner avseende kemikalier.

”Vårt uppdrag inom Lactips är att tänka om vad gäller plastförpackningar och att begränsa deras påverkan. Vi ville erbjuda tillverkare och varumärken en rad alternativa lösningar som är ansvarsfulla och framför allt anpassade till prestationskrav och industriella processer för att hjälpa dem med deras ekologiska och reglerande omvandling. Lactips plastfria papper är ett perfekt svar på dessa utmaningar, och vi är mycket stolta över denna innovation”, säger Marie-Hélène Gramatikoff, VD och medgrundare för Lactips.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx