KTH-forskare: Nedbrytbar plast löser inte problemen

PUBLICERAD: 20 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Att ta fram nedbrytbara plaster löser inte nedskräpningsproblemet”

Nedbrytbar plast, vare sig den är oljebaserad eller tillverkad av bioråvaror, anges ofta som lösningen på det allt större problemet med plastavfall på land och till havs. Men nu varnar den svenska forskaren Ann-Christine Albertsson, professor i polymerteknologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH), för att den nedbrytbara plasten inte är den enkla lösningen på problemet, som ofta framförs.

Enligt Ann-Christine Albertsson är det inte givet att nedbrytbara plaster och plastprodukter hamnar i en miljö, där de förhållandevis snabbt bryts ner. Inte ens om plasten placeras i en kompost kan man vara säker på att de bryts ner så som det är avsett.

”Du kan aldrig riktigt bestämma vilket öde en plastbit får och var den till slut hamnar. Hur en viss plast bryts ner bestäms mycket av temperatur och andra faktorer i miljön”, säger Ann-Christine Albertsson till SVT Nyheter.

De flesta fossila plastmaterial tar mycket lång tid för att brytas ner och sådan plast ska förstås inte slängas i naturen eller i andra miljöer, där den inte kan kontrolleras och omvandlas till nya plastprodukter. Men detsamma gäller för nedbrytbara plaster, vare sig det rör sig om bioplaster eller oljebaserade nedbrytbara plaster. Även om dessa plaster är utvecklade för att (relativt) snabbt brytas ner i naturen, är det ingen garanti för att en sådan nedbrytning sker, speciellt om omgivande faktorer som ljus, temperatur, fuktighet, bakterieförekomst, etc. inte är de rätta..

Ann-Christine Albertsson hoppas att allt fler blir medvetna om att ”plast” egentligen bara är ett samlingsbegrepp för polymera material, som kan bestå av många olika ämnen och ha många olika egenskaper.
”Alla länder måste tänka igenom hur de producerar och gör sig av med plasten. Att ta fram nedbrytbara plaster löser inte nedskräpningsproblemet”, säger hon.

 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x