KTH-forskare: Nedbrytbar plast löser inte problemen

PUBLICERAD: 20 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Att ta fram nedbrytbara plaster löser inte nedskräpningsproblemet”

Nedbrytbar plast, vare sig den är oljebaserad eller tillverkad av bioråvaror, anges ofta som lösningen på det allt större problemet med plastavfall på land och till havs. Men nu varnar den svenska forskaren Ann-Christine Albertsson, professor i polymerteknologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH), för att den nedbrytbara plasten inte är den enkla lösningen på problemet, som ofta framförs.

Enligt Ann-Christine Albertsson är det inte givet att nedbrytbara plaster och plastprodukter hamnar i en miljö, där de förhållandevis snabbt bryts ner. Inte ens om plasten placeras i en kompost kan man vara säker på att de bryts ner så som det är avsett.

”Du kan aldrig riktigt bestämma vilket öde en plastbit får och var den till slut hamnar. Hur en viss plast bryts ner bestäms mycket av temperatur och andra faktorer i miljön”, säger Ann-Christine Albertsson till SVT Nyheter.

De flesta fossila plastmaterial tar mycket lång tid för att brytas ner och sådan plast ska förstås inte slängas i naturen eller i andra miljöer, där den inte kan kontrolleras och omvandlas till nya plastprodukter. Men detsamma gäller för nedbrytbara plaster, vare sig det rör sig om bioplaster eller oljebaserade nedbrytbara plaster. Även om dessa plaster är utvecklade för att (relativt) snabbt brytas ner i naturen, är det ingen garanti för att en sådan nedbrytning sker, speciellt om omgivande faktorer som ljus, temperatur, fuktighet, bakterieförekomst, etc. inte är de rätta..

Ann-Christine Albertsson hoppas att allt fler blir medvetna om att ”plast” egentligen bara är ett samlingsbegrepp för polymera material, som kan bestå av många olika ämnen och ha många olika egenskaper.
”Alla länder måste tänka igenom hur de producerar och gör sig av med plasten. Att ta fram nedbrytbara plaster löser inte nedskräpningsproblemet”, säger hon.

 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x