Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

PUBLICERAD: 2 augusti 2023
UPPDATERAD: 2 augusti
Bild: Dreamstime

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.

Enkäten försöker klarlägga konsumenternas föränderliga inställning till tryck, papper, pappersbaserade förpackningar och mjukpappersprodukter. Enkäten vände sig till mer än 10 000 konsumenter i 16 länder över hela världen, från Sydamerika och USA till Sydafrika och Europa, och utgör en bedömning av konsumenternas inställning till och tankar om pappersindustrin och dess produkter.

I takt med att antalet konsumenter som köper varor på nätet fortsätter att öka, växer medvetandet om valet av förpackning och förpackningsmaterialets miljöpåverkan. Resultaten av 2023 års enkät visar att allt fler konsumenter tror att pappersbaserade förpackningar är bättre för miljön än alla andra förpackningsmaterial.

Papper – det prioriterade och hållbara förpackningsvalet

Förpackningen har en extremt viktig betydelse för köpbeslutet eftersom den exponerar avgörande produktinformation och används för att bevara, skydda och öka produktkvaliteten. Förpackningar förekommer i många olika former, och förpackningsindustrin möter hela tiden kraven från konsumenter och värdekedjor med nya innovationer.

Konsumenterna ombads att välja vilket förpackningsmaterial de föredrar baserat på olika miljöfaktorer, utseende och fysiska egenskaper. De olika förpackningsmaterialen var papper/kartong, plast, glas och metall. Enkäten visade att papper/kartong favoriserades för 10 av totalt 15 egenskaper. Papper/kartong placerade sig högst för miljöfaktorer som komposterbara hemma (76 procent), bättre för miljön (55 procent) och enklare att återvinna (49 procent).

Konsumenterna har rätt när de tror att papper är enklare att återvinna. I Europa återvinns 82 procent av pappersförpackningarna, vilket är den högsta återvinningsgraden för alla förpackningsmaterial. Glas har en återvinningsgrad på 76 procent, metall 76 procent och plast endast 38 procent. (Eurostat, 2020)

Om man ser på de olika slags bärkassar som finns anser konsumenterna att papperspåsar är mest lämpade att komposteras (64 procent) och återvinnas (55 procent), och att de är tillverkade av förnybara material (38 procent).

Minska ej återvinningsbara förpackningar – vem är ansvarig?

När konsumenter, företag och regeringar söker nya sätt att minska avfall och skapa en mer hållbar, cirkulär ekonomi har användningen av ej återvinningsbara engångsförpackningar och deras inverkan på miljön hamnat i strålkastarljuset.

Enkäten visade att konsumenterna anser att regeringen måste göra mer för att minska användningen av engångsförpackningar som inte går att återvinna. När konsumenterna ombads gradera vem de anser har det största ansvaret för att minska användningen av ej återvinningsbara förpackningar, svarade 39 procent att regeringen och de lokala myndigheterna bär det största ansvaret. Det är en stor förändring av konsumenternas inställning jämfört med 2021, då 33 procent av dem ansåg att individen (dina personliga val) var mest ansvarig. Med det sagt är det fortfarande 19 procent av konsumenterna som menar att individen har ett ansvar för att minska mängden ej återvinningsbara engångsförpackningar.

Konsumenterna är medvetna om den påverkan som förpackningarna har på vår planet, och de kräver i allt högre grad att regeringar, varumärkesägare och återförsäljare ska göra mer för att säkerställa att förpackningen kan återvinnas i stor skala.

 

Om Two Sides enkät Trend Tracker

I januari 2023 genomfördes en global studie som omfattar 10 250 konsumenter av det internationella forskningsföretaget Toluna på uppdrag av Two Sides.

Nationella enkäter genomfördes i Argentina (400), Brasilien (1 000), Chile (350), Paraguay (200), Sydafrika (500), USA (1 000) samt i Europa Österrike (500), Belgien (600), Danmark (500), Finland (350), Frankrike (1 000), Tyskland (1 000), Italien (1 000), Norge (350), Sverige (500) och Storbritannien (1 000).

Enkäten genomförs vartannat år för att undersöka och förstå konsumenternas preferenser, upplevelser och inställning till tryck, papper och pappersförpackningar.

Two Sides är en icke vinstdriven organisation som på global nivå främjar tryck, papper och pappersförpackningar för deras unika hållbarhet och egenskaper. Two Sides medlemmar omfattar hela värdekedjan för tryck, papper och förpackningar som skogsbruk, massa, papper, förpackningar, tryckfärg och kemikalier, efterbehandling, publicering, tryck, kuvert och distributionsoperatörer.

Love Paper är global kampanj som lyfter fram de hållbara och attraktiva egenskaperna hos tryck, papper och pappersförpackningar. Kampanjen, som drivs av Two Sides, syftar till att berätta alla positiva sidor av tryck, papper och pappersförpackningar för konsumenter i hela världen, från miljöfördelarna till möjligheten att öka det mentala välbefinnandet, lärandet och kreativiteten

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

OK från EU till Amcor och Berry

Förpackningsföretagen Amcor och Berry Global Group har säkrat antitrustgodkännande från Europeiska kommissionen (EG) för deras planerade samgående.
European-Commission-official-entry

YH-utbildningen till Förpackningsingenjör spelar en viktig roll för att forma branschens framtid

För att möta branschens behov krävs spetskompetens – och det är här yrkeshögskoleutbildningen Förpackningsingenjör – Packaging Solution Engineer spelar en avgörande roll enligt Finn Toompuu, utbildningsledare vid Haganässkolan i Älmhult.
Haganas_litenx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox