Koncernövergripande bedömning av mänskliga rättigheter

PUBLICERAD: 5 februari 2015
UPPDATERAD: 5 februari

Stora Enso offentliggör idag resultaten av en koncernövergripande bedömning av mänskliga rättigheter i en rapport i samarbete med Danish Institute for Human Rights (DIHR). Stora Enso är ett av få företag i världen som offentligt redovisar resultaten av bedömningen av mänskliga rättigheter i produktionsenheter, virkesförsörjning, styrning av försörjningskedjan och relationer med lokalsamhällen.

Vid bedömningen undersöktes 43 områden rörande mänskliga rättigheter, bland annat arbetsrättigheter, samhällseffekter och kontroll av leverantörer och affärspartners. Bedömningarna genomfördes under 2014 som en del av Stora Ensos löpande due diligence-arbete och täckte över 90 enheter i 22 länder. I utvärderingen ingick även de samägda verksamheterna Veracel i Brasilien och Montes del Plata i Uruguay samt samriskföretaget Bulleh Shah Packaging i Pakistan.

– Det här var en ny erfarenhet för oss, och vi har våra partners, i synnerhet DIHR, att tacka för den vägledning vi fått, säger Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström.

– Vi inleder nu en fortsatt dialog med våra intressenter för att analysera resultaten och planera för åtgärder. Lanseringen av en handlingsplan för mänskliga rättigheter under 2015 kommer att ha högsta prioritet. Vi ser rapporten som en utgångspunkt och kommer sätta ambitiösa men realistiska delmål för att åstadkomma verklig förändring. Transparens leder till ökat ansvarstagande.

– FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter fastställer att företag ska förstå hur de kan orsaka eller bidra till negativa effekter på mänskliga rättigheter. Den här insikten är en förutsättning för att ett företag ska kunna anses vara hållbart, säger Allan Lerberg Jørgensen, chef för Human Rights and Development vid DIHR.

– Med rapporten visar Stora Enso det ledarskap som krävs för att leva upp till FN:s principer. Endast ett fåtal företag har genomfört en bedömning av mänskliga rättigheter av den här omfattningen.

De viktigaste koncernövergripande iakttagelserna i rapporten handlar om vissa brister i övervakningen av arbetsförhållanden för anställda på plats hos tredje part, främjande av mångfaldsarbete, förbättring av praxis för övertid och ingångslöner vid vissa enheter, förstärkning av riktlinjer för att skydda anställdas integritet, åtgärder för att underlätta kollektivförhandlingar, förbättring av arbetsmiljöarbete vid vissa enheter, utveckling av processer i samband med klagomål, förbättrad bedömning av miljömässig och social påverkan, utveckling av riktlinjer för säkerhetsledningssystem, fortsatt implementering av uppförandekoden för leverantörer och säkerställande att all påverkan på mänskliga rättigheter beaktas i ansvarsfull styrning av försörjningskedjan.

FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter råder företag att prioritera åtgärder där följderna är allvarliga eller oåterkallelig om de fördröjs. Stora Enso följer dessa rekommendationer och upprättar handlingsplaner för att prioritera vissa åtgärder – för allvarliga eller oåterkalleliga konsekvenser, eventuella rättsliga överträdelser och brister i Stora Ensos principer och riktlinjer – före utgången av andra kvartalet 2015.

I länder där Stora Enso upplever att det finns förhöjd risk för människorättsöverträdelser har företaget genomfört bedömningar med hjälp av extern tredje part och inspektioner på plats. Den oberoende ideella organisationen Fair Working Conditions har genomfört 13 besiktningar i enheter i Kina, Ryssland, Estland, Lettland och Polen. I Guangxi i Kina har Stora Enso samarbetat med DIHR. I Pakistan har en extern människorättskonsult hjälpt till med bedömningarna och vid försöksplantageverksamheten i Laos har Stora Enso samarbetat med Business for Social Responsibility (BSR).

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Vårt mål är att ersätta icke förnybara material genom att skapa och utveckla nya produkter och tjänster som bygger på trä och andra förnybara material. Företaget har cirka 27 000 medarbetare i över 35 länder och vår omsättning 2014 uppgick till 10,2 miljarder EUR. Stora Ensos aktier är noterade på NASDAQ OMX Helsinki (STEAV, STERV) och Stockholm (STE A, STE R). Dessutom handlas Stora Ensos amerikanska depåbevis ADR (SEOAY) som onoterade värdepapper på International OTCQX-listan i USA.

 

Läs vidare

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x

Papper i stället för plast testas i finsk chokladförpackning

UPM Specialty Papers och Orkla Suomi testar ett nytt pappersomslag för Panda Milk choklad. Under en sexmånaders pilotperiod ersätter de nya omslagen traditionellt använda omslag av PP. På grund av sin höga fetthalt kan choklad vara en utmaning att packa i papper.
Panda Maitosuklaa 2025 E

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024