Koncernchefen praktiserade på fabriksgolvet

PUBLICERAD: 28 september 2016
UPPDATERAD: 24 januari

stora-enso-karl-erik-sundstrom-och-dennis-eriksson

Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström bytte den mörka kostymen och långa möten i konferensrum mot arbetskläder och fabriksgolvet på Fors Bruk. Detta tack vare en utmaning från operatören Dennis Eriksson.Det var vid en ledarkonferens i våras som Karl-Henrik Sundström blev utmanad av Dennis Eriksson i Fors.

– Jag tyckte att Karl-Henrik borde spendera en dag som praktikant i produktionen på Fors Bruk, så han skulle få uppleva hur det är att jobba på fabriksgolvet, säger Dennis Eriksson.

Inför konferensens 300 deltagare tackade Kalle ja på stående fot till denna inbjudan.
– Det var ett bra initiativ av Dennis. För mig är det viktigt att hela tiden öka min egen förståelse för hur det fungerar i verksamheten, sa Karl-Henrik Sundström.

Nyligen var det dags att ta sig an utmaningen. Strax efter klockan åtta började arbetsdagen på kartongbruket utanför Avesta i Dalarna. Dagen inleddes med säkerhetsgenomgång och fabriksmöte. Sedan besöktes samtliga produktionsavdelningar på bruket och Karl-Henrik Sundström fick även vara med vid ett underhållsstopp på en av kartongmaskinerna.
– Jag tycker om att vara ute i produktionen och prata med medarbetare om deras utmaningar och förväntningar i jobbet. Att få möjlighet att ta del av vardagen på bruket är väldigt värdefullt för mig, kommenterar koncernchefen.

Under dagen diskuterades många olika ämnen som exempelvis säkerhet, ledarskap och utvecklingsarbete.
– Det är väldigt positivt att Fors Bruk utvecklade en helt ny kartongprodukt ifjol. Det visar på den innovationsförmåga och drivkraft som finns inom Stora Enso. Men det gäller att aldrig slå sig till ro utan hela tiden förbättra och utveckla verksamheten. Det gäller framförallt inom säkerhetsområdet. Målet är glasklart. Vi ska ha noll olycksfall i verksamheten. Här gäller det att jobba med ledarskapet så vi får med oss alla medarbetare på denna säkerhetsresa. Vi måste ändra våra beteenden för att vi ska nå målsättningen med helt olycksfria fabriker, säger Karl-Henrik Sundström.
Ett förbättringsområde som också iakttogs under dagen var att bruket borde ta vara på digitaliseringens möjligheter ännu mer.
– Det är viktigt att man börjar utnyttja den digitala tekniken mer, för att på så sätt bli ännu effektivare i produktionen på bruket, säger Karl-Henrik Sundström.
Vid 18-tiden var det dags för Karl-Henrik att avsluta arbetsdagen på Fors Bruk.
– Det var en inspirerande dag på jobbet. Det finns många entusiastiska, motiverade och stolta medarbetare på bruket. Fors Bruk är ett litet nischbruk inom koncernen med bra sammanhållning. Det är en bra grund att bygga vidare på för att skapa en stark laganda och ett vinnande team. Fors Bruk har alla förutsättningar för att bli ett riktigt framgångsrikt kartongbruk, summerar Karl-Henrik Sundström.

Operatören Dennis Eriksson, som kände viss nervositet inför koncernchefens praktikdag, var också nöjd när han summerade dagen.
– Det var väldigt kul att han kom ut och tog pulsen på oss på Fors Bruk. Det kändes att han brydde sig om oss och han visade ett stort intresse för vårt arbete. Det sänder väldigt bra signaler till alla medarbetare på bruket när högste chefen är på plats ute på golvet. Fler höga chefer bör göra detsamma, säger Dennis Eriksson.

Karl-Henrik Sundström gör regelbundet bruksbesök på Stora Ensos bruk och han har varit på Fors Bruk vid ett flertal tillfällen, men detta var första gången han ägnade en hel dag till att praktisera ute i brukets produktion.

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620