Koncernchefen praktiserade på fabriksgolvet

PUBLICERAD: 28 september 2016
UPPDATERAD: 24 januari

stora-enso-karl-erik-sundstrom-och-dennis-eriksson

Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström bytte den mörka kostymen och långa möten i konferensrum mot arbetskläder och fabriksgolvet på Fors Bruk. Detta tack vare en utmaning från operatören Dennis Eriksson.Det var vid en ledarkonferens i våras som Karl-Henrik Sundström blev utmanad av Dennis Eriksson i Fors.

– Jag tyckte att Karl-Henrik borde spendera en dag som praktikant i produktionen på Fors Bruk, så han skulle få uppleva hur det är att jobba på fabriksgolvet, säger Dennis Eriksson.

Inför konferensens 300 deltagare tackade Kalle ja på stående fot till denna inbjudan.
– Det var ett bra initiativ av Dennis. För mig är det viktigt att hela tiden öka min egen förståelse för hur det fungerar i verksamheten, sa Karl-Henrik Sundström.

Nyligen var det dags att ta sig an utmaningen. Strax efter klockan åtta började arbetsdagen på kartongbruket utanför Avesta i Dalarna. Dagen inleddes med säkerhetsgenomgång och fabriksmöte. Sedan besöktes samtliga produktionsavdelningar på bruket och Karl-Henrik Sundström fick även vara med vid ett underhållsstopp på en av kartongmaskinerna.
– Jag tycker om att vara ute i produktionen och prata med medarbetare om deras utmaningar och förväntningar i jobbet. Att få möjlighet att ta del av vardagen på bruket är väldigt värdefullt för mig, kommenterar koncernchefen.

Under dagen diskuterades många olika ämnen som exempelvis säkerhet, ledarskap och utvecklingsarbete.
– Det är väldigt positivt att Fors Bruk utvecklade en helt ny kartongprodukt ifjol. Det visar på den innovationsförmåga och drivkraft som finns inom Stora Enso. Men det gäller att aldrig slå sig till ro utan hela tiden förbättra och utveckla verksamheten. Det gäller framförallt inom säkerhetsområdet. Målet är glasklart. Vi ska ha noll olycksfall i verksamheten. Här gäller det att jobba med ledarskapet så vi får med oss alla medarbetare på denna säkerhetsresa. Vi måste ändra våra beteenden för att vi ska nå målsättningen med helt olycksfria fabriker, säger Karl-Henrik Sundström.
Ett förbättringsområde som också iakttogs under dagen var att bruket borde ta vara på digitaliseringens möjligheter ännu mer.
– Det är viktigt att man börjar utnyttja den digitala tekniken mer, för att på så sätt bli ännu effektivare i produktionen på bruket, säger Karl-Henrik Sundström.
Vid 18-tiden var det dags för Karl-Henrik att avsluta arbetsdagen på Fors Bruk.
– Det var en inspirerande dag på jobbet. Det finns många entusiastiska, motiverade och stolta medarbetare på bruket. Fors Bruk är ett litet nischbruk inom koncernen med bra sammanhållning. Det är en bra grund att bygga vidare på för att skapa en stark laganda och ett vinnande team. Fors Bruk har alla förutsättningar för att bli ett riktigt framgångsrikt kartongbruk, summerar Karl-Henrik Sundström.

Operatören Dennis Eriksson, som kände viss nervositet inför koncernchefens praktikdag, var också nöjd när han summerade dagen.
– Det var väldigt kul att han kom ut och tog pulsen på oss på Fors Bruk. Det kändes att han brydde sig om oss och han visade ett stort intresse för vårt arbete. Det sänder väldigt bra signaler till alla medarbetare på bruket när högste chefen är på plats ute på golvet. Fler höga chefer bör göra detsamma, säger Dennis Eriksson.

Karl-Henrik Sundström gör regelbundet bruksbesök på Stora Ensos bruk och han har varit på Fors Bruk vid ett flertal tillfällen, men detta var första gången han ägnade en hel dag till att praktisera ute i brukets produktion.

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}