Koncernchefen praktiserade på fabriksgolvet

PUBLICERAD: 28 september 2016
UPPDATERAD: 24 januari

stora-enso-karl-erik-sundstrom-och-dennis-eriksson

Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström bytte den mörka kostymen och långa möten i konferensrum mot arbetskläder och fabriksgolvet på Fors Bruk. Detta tack vare en utmaning från operatören Dennis Eriksson.Det var vid en ledarkonferens i våras som Karl-Henrik Sundström blev utmanad av Dennis Eriksson i Fors.

– Jag tyckte att Karl-Henrik borde spendera en dag som praktikant i produktionen på Fors Bruk, så han skulle få uppleva hur det är att jobba på fabriksgolvet, säger Dennis Eriksson.

Inför konferensens 300 deltagare tackade Kalle ja på stående fot till denna inbjudan.
– Det var ett bra initiativ av Dennis. För mig är det viktigt att hela tiden öka min egen förståelse för hur det fungerar i verksamheten, sa Karl-Henrik Sundström.

Nyligen var det dags att ta sig an utmaningen. Strax efter klockan åtta började arbetsdagen på kartongbruket utanför Avesta i Dalarna. Dagen inleddes med säkerhetsgenomgång och fabriksmöte. Sedan besöktes samtliga produktionsavdelningar på bruket och Karl-Henrik Sundström fick även vara med vid ett underhållsstopp på en av kartongmaskinerna.
– Jag tycker om att vara ute i produktionen och prata med medarbetare om deras utmaningar och förväntningar i jobbet. Att få möjlighet att ta del av vardagen på bruket är väldigt värdefullt för mig, kommenterar koncernchefen.

Under dagen diskuterades många olika ämnen som exempelvis säkerhet, ledarskap och utvecklingsarbete.
– Det är väldigt positivt att Fors Bruk utvecklade en helt ny kartongprodukt ifjol. Det visar på den innovationsförmåga och drivkraft som finns inom Stora Enso. Men det gäller att aldrig slå sig till ro utan hela tiden förbättra och utveckla verksamheten. Det gäller framförallt inom säkerhetsområdet. Målet är glasklart. Vi ska ha noll olycksfall i verksamheten. Här gäller det att jobba med ledarskapet så vi får med oss alla medarbetare på denna säkerhetsresa. Vi måste ändra våra beteenden för att vi ska nå målsättningen med helt olycksfria fabriker, säger Karl-Henrik Sundström.
Ett förbättringsområde som också iakttogs under dagen var att bruket borde ta vara på digitaliseringens möjligheter ännu mer.
– Det är viktigt att man börjar utnyttja den digitala tekniken mer, för att på så sätt bli ännu effektivare i produktionen på bruket, säger Karl-Henrik Sundström.
Vid 18-tiden var det dags för Karl-Henrik att avsluta arbetsdagen på Fors Bruk.
– Det var en inspirerande dag på jobbet. Det finns många entusiastiska, motiverade och stolta medarbetare på bruket. Fors Bruk är ett litet nischbruk inom koncernen med bra sammanhållning. Det är en bra grund att bygga vidare på för att skapa en stark laganda och ett vinnande team. Fors Bruk har alla förutsättningar för att bli ett riktigt framgångsrikt kartongbruk, summerar Karl-Henrik Sundström.

Operatören Dennis Eriksson, som kände viss nervositet inför koncernchefens praktikdag, var också nöjd när han summerade dagen.
– Det var väldigt kul att han kom ut och tog pulsen på oss på Fors Bruk. Det kändes att han brydde sig om oss och han visade ett stort intresse för vårt arbete. Det sänder väldigt bra signaler till alla medarbetare på bruket när högste chefen är på plats ute på golvet. Fler höga chefer bör göra detsamma, säger Dennis Eriksson.

Karl-Henrik Sundström gör regelbundet bruksbesök på Stora Ensos bruk och han har varit på Fors Bruk vid ett flertal tillfällen, men detta var första gången han ägnade en hel dag till att praktisera ute i brukets produktion.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front