Kodaks väg framåt: ”Print kommer inte försvinna, och inte vi heller”

PUBLICERAD: 31 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Todd Bigger, chef för Kodak software division berättade på 2019 års GUA-konferens om hur företaget kan hjälpa grafiska användare med automation, integration, konsultering och service.

Ett självkritiskt Kodak mötte grafiska kunder på GUA-konferensen i Berlin. Det följdes upp med en presentation av flera nyheter kring arbetsflödesplattformen Prinergy, lanseringar på Drupa, och en fingervisning om vart Kodak är på väg.

Kodaks styrelseordförande James Continenza var tydlig och rak om Kodaks kräftgång de senaste åren under GUA-konferensen i Berlin när företaget presenterade arbetsflödeslösningar. Han inledde med att beklaga och be om ursäkt för att företaget har tappat sin kompass och förlorat kontakten med printkunderna.

Fokus på två områden

Continenza deklarerade att det har avyttrats och städats rejält i Kodaks alla olika affärsområden och utvecklingsprojekt som varit i rullning, 45 totalt. I framtiden ska Kodak fokusera enbart på att bygga vidare inom de två affärsområden som företaget har vilat på i decennier – analog film och print.

– Det har varit en tuff resa, vi var i trångmål och investerade i att göra för många saker. Det har lett till att vi har stängt ner allt som inte har med film och print att göra, säger James Continenza och tillägger att det har varit en besvärlig resa ekonomiskt men att de nu har fått ordning på balansräkningen. Det är också klara direktiv till alla investerare och aktieägare. Alla går in för att vara med på en längre resa.

– En printkoncern och en filmkoncern är allt ni kommer att få se.

– Jag menar att jag förstår printbranschen. Print kommer inte försvinna, och inte vi heller. Nu investerar vi i verksamheten och vi ska göra det bra.

Kodak ska fokusera på det som de alltid har varit bra på, film och print, enligt Kodaks styrelseordförande James Continenza.
Firade 20-årsjubileum

Arbetsflödesprogramvaran Prinergy kom i en första version för 20 år sedan. En succélansering både för Kodak och användarna, enligt Todd Bigger, chef för affärsområdet Kodak software division. Uppdaterade versioner har kommit och gått genom åren. Men i samband med Prinergy-versionen år  2006 hände något. Produktutvecklingen fortsatte förvisso gå framåt, men kommunikationen med de grafiska kunderna och tryckerierna, när problem uppstod i integreringen av programvaran, glömdes bort. Todd Bigger säger att Kodak ”har haft huvudet i molnet senaste åren”. Det menar han syftar dels på att de har varit introverta – att supporten till kunderna har varit bristfällig. Dels på att företaget internt är innovativt och hela tiden utvecklar fler molnbaserade tjänster till Prinergy.

– Vi har förlorat kundinsikten och kontakten med användarna. Vi måste lyssna, hjälpa och rapportera tillbaka till användarna om vilken statistik vi har samlat in.

För alla produktioner

Todd Bigger säger att kärnan är att Kodaks arbetsflöde ska fungera och kunna integreras med alla typer av trycktekniker och grafiska produktioner – digitaltryck, flexo, offset, gravyr, screen. Alla kunder har sina respektive behov och använder programvaran på sitt unika sätt.

– Vi kan inte vara selektiva utan vi måste vara proaktiva i vår support. Det ska handla om era behov och problem, inte Kodaks behov och problem. Det här blir ett viktigt skifte för Kodak. Vi har en enorm kunskap för service och support. Det är nyckeln för oss och vi ska arbeta närmare användarna, säger han och ger ett exempel på vad som kan förbättras.

– Det tar i genomsnitt 68 dagar att installera Prinergy från order till leverans och installation. Det borde ta 68 minuter.

Satsar på molntjänster

Prinergy med molntjänster började sjösättas under 2017 och sedan dess har Kodak byggt på med fler tjänster för att optimera och effektivisera all data och information i arbetsflöden. Det rungande budskapet som förmedlas från Kodak kan kokas ner till ordet automation. Och när de små tryckjobben ute på tryckerierna blir fler krävs att det snabbt går att processa alla jobbfiler. ”Rör du jobben manuellt, förlorar du pengar.”

Hörnstenarna för Kodaks Prinergy är automation, integration, konsultering och service. Vad som kan automatiseras är hur tryckjobben kommer in, hur filerna skapas, planeras och går igenom hela produktionskedjan, exempelvis automation i preflight, integrering av data, plåtframställning, automation av pressarna, kundgodkännande av jobb, fakturering med mera.

 

Jim Continenza, styrelseordförande och vd för Eastman Kodak Company, William Schuring, operativ på holländska Wilco Printing & Binding och Todd Bigger, chef för affärsområdet Kodak Software Division, Eastman Kodak Company. Wilco Printing & Binding var först i Europa med att implementera molnbaserade versionen Prinergy VME.
Tre nivåer att välja på

Under GUA-konferensen presenterades tre lösningar och nya funktioner, exempelvis för förpackningstryck, som kan mixas efter företagens specifika önskemål. Alla tre plattformar baseras på den senaste programvaran av Prinergy, version 8.3.

Prinergy OPE (On Premise Engagement) är den befintliga plattformen. En del äldre versioner av programvaran stöds också. OPE kan kombineras med molntjänster, fält- och fjärrsupport för kunder, samt tjänster för olika produktionsutföranden, backup av filer och återstartsplan för it.

Strategiska tjänster

En annan version är Prinergy VME. Den är helt molnbaserad och kopplad till Microsoft Azure. Kodak utvecklar alla sina molntjänster uppbackade av Microsoft Azure som har investerat en miljard dollar på att förbättra datasäkerheten. VME är baserat på on demand-användning, kryddat med diverse strategiska tjänster som ska ske sömlöst och automatiskt för användaren. Dessa strategiska tjänster rör uppgraderingar, datasäkerhetsövervakning dygnet runt, systemoptimering, analyser etcetera. Enligt Kodak är det den första lösningen som erbjuder molntekniken och strategiska tjänster i ett.

Steve Miller, chef för Kodaks produkthantering, visar företagets tänkta produktutveckling fram till år 2021.
Licensen kan skippas

Kodak aviserar också en Saas-lösning (Software as a service), vilket gör att användaren kan välja att frångå engångssumman som traditionellt betalas för en programvarulicens. Programvaran köps istället som en tjänst. Prinergy MTE (Multi-Tenant Engagement) som plattformen heter, gör att användaren kan vara uppkopplad i en delad infrastruktur av programvaran i molnet, som ändå är isolerad gentemot andra användare.

Lanseringar på Drupa-mässan 2020

Enligt Kodak kommer nya molntjänster lanseras löpande varje kvartal under nästa år. Prinergy MTE är speciellt anpassad för små och medelstora företag och kommer att demonstreras på Drupa-mässan 2020 i Düsseldorf. På Drupa kommer företaget även introducera en kunskapsportal, Kodak Print Academy, med utbildningar som ger operatörer certifiering efter avslutade kurser. Plattformen kommer vara tillgänglig på cirka 40 olika språk.

Ett hundratal grafiska kunder var på plats under GUA-konferensen i Berlin, 29-31 oktober. GUA (Graphical users association) är en global ideell organisation dedikerad till användare av Kodak Solutions verktyg och tjänster.

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

BVD Stockholm vann Guldägg för nytt förpackningssystem till varumärket AEG

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG. Utmaningen låg i att skapa en ett designuttryck som både förmedlar en tydlig premiumkänsla på en brun kartongförpackning och samtidigt harmonisera med AEG:s visuella identitet.
guldagget

Digital implementering gav Stora Enso ökad produktionskapacitet

Stora Enso Packaging har sett en produktionskapacitetsökning på 4,4 procent och en produktionseffektivitetsökning på 3,3 procent efter implementeringen av Bobst Connect.
BOBST_Connect dashboard_used_by_Stora_Enso_Packagingx

Fyra vinnare i norska Plastløftepriset

Lerum, Arla, Trioworld Lundin och Den Stolte Hane vann Grønt Punkt Norges Plastløfte-priser för sina innovativa och hållbara förpackningar.
plastloftet-vinnerex

Nya Ready2Cook aluminiumbehållare i "One Size Fits All"-koncept från Plus Pack

Danska Plus Pack lanserar tre nya Ready2Cook aluminiumtråg som ger flexibilitet, effektivitet och återvinningsbarhet i livsmedelsförpackningar.
R2C one size fits all 1920x1080