Klimatneutralt hos färgtillverkare

PUBLICERAD: 5 juli 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Från och med den 1 juli 2021 producerar Marabu enbart klimatneutrala produkter. Foto: Claes Nordström/Arkiv

Marabu är en av de första färgtillverkarna som blir klimatneutrala. Företagets två fabriker i Tyskland producerar från och med den 1 juli 2021 enbart klimatneutrala produkter, och det gäller såväl tryckfärger som kreativa färger.

Denna gröna milstolpe innebär att samtliga affärsenheter kommer bidra till att uppnå FN:s 17 hållbarhetsmål (SDG) med Project Green och därmed delta i Green Deal. The European Green Deal är ett politiskt initiativ från EU-kommissionen om att Europa ska bli helt klimatneutralt senast år 2050.

– Vi skyddar framtiden för de kommande generationerna och är stolta över att vi lyckats bli ett klimatneutralt företag från den 1 juli 2021. Våra fabriker i Tamm och Bieteigheim producerar nu endast klimatneutrala produkter oavsett om det är tryckfärger eller kreativa färger, förklarar York Boeder, vd för Marabu Tyskland, i ett pressuttalande.

Mer miljövänliga råvaror

Tillsammans med Climate Partner har Marabu analyserat sina CO2-utsläpp från de två tyska fabrikerna och beräknat det totala klimatavtrycket. Analyserna visar att företaget i nuläget gör cirka 18 500 ton oundvikliga utsläpp. Redan 2007 gick man över till grön el, vilket sparat 2 000 ton CO2 varje år och motsvarar det årliga klimatavtrycket för 175 tyska invånare.

Marabus Project Green kombinerar alla åtgärder som ska ta företaget mot klimatneutralitet. Enligt företagets Green Deal ska utsläppen minskas där det är möjligt, till exempel genom energibesparande system, mobilitetskoncept med eltransporter och miljövänliga material.

När det gäller produktionen läggs fokus på förnybar energi och resurseffektiva tillverkningsprocesser. Förpackningarna ska använda så lite material som möjligt och utnyttja återvinning i så stor utsträckning som möjligt. Kritiska ämnen ska ersättas med mer miljövänliga råvaror. Marabu räknar med att öka andelen vattenbaserade system när det gäller bläck med över 300 procent de kommande fem åren.

Målet är minus 25 procent år 2030

Project Green innebär även att alla oundvikliga koldioxidutsläpp ska kompenseras genom att stödja internationellt certifierade klimatskyddskoncept.

– Vi genomför kontinuerligt åtgärder för att förbättra vårt koldioxidavtryck som vi årligen mäter för att säkerställa framgång. Vi har satt det aktiva målet att minska våra koldioxidutsläpp med ytterligare 25 procent år 2030, säger York Boeder.

Läs vidare

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

easyJet tar höjd för mindre utsläpp via återanvändning

Det brittiska flygbolaget easyJet, implementerar ett initiativ för att utrusta sina piloter och kabinpersonal, totalt 14 000 personer, med återanvändbara koppar och bestick efter ett framgångsrikt försök.
easy

Svensk whiskyproducent först ut med att skrota ytterförpackningar

Från och med i februari fasar det framåtlutade destilleriet Agitator ut ytterförpackningarna kring alla sina whiskyprodukter. I och med det blir man först i landet och utmanar de stora dryckesföretagen globalt. “Vi har samma attityd till hållbarhet som vi har till whiskyproduktion”, säger destillerichefen Oskar Bruno.
agitatorx

Skogsindustrierna vill återvinnna mer vätskekartong

I förra veckan kom det fram siffror som visar att bara cirka sextio procent av materialet i de vätskekartonger som samlas in, återvinns. Nu svarar Skogsindustrin på detta och vad man vill inför framtiden.
Tetra Pak

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x