Klimatneutralt hos färgtillverkare

PUBLICERAD: 5 juli 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Från och med den 1 juli 2021 producerar Marabu enbart klimatneutrala produkter. Foto: Claes Nordström/Arkiv

Marabu är en av de första färgtillverkarna som blir klimatneutrala. Företagets två fabriker i Tyskland producerar från och med den 1 juli 2021 enbart klimatneutrala produkter, och det gäller såväl tryckfärger som kreativa färger.

Denna gröna milstolpe innebär att samtliga affärsenheter kommer bidra till att uppnå FN:s 17 hållbarhetsmål (SDG) med Project Green och därmed delta i Green Deal. The European Green Deal är ett politiskt initiativ från EU-kommissionen om att Europa ska bli helt klimatneutralt senast år 2050.

– Vi skyddar framtiden för de kommande generationerna och är stolta över att vi lyckats bli ett klimatneutralt företag från den 1 juli 2021. Våra fabriker i Tamm och Bieteigheim producerar nu endast klimatneutrala produkter oavsett om det är tryckfärger eller kreativa färger, förklarar York Boeder, vd för Marabu Tyskland, i ett pressuttalande.

Mer miljövänliga råvaror

Tillsammans med Climate Partner har Marabu analyserat sina CO2-utsläpp från de två tyska fabrikerna och beräknat det totala klimatavtrycket. Analyserna visar att företaget i nuläget gör cirka 18 500 ton oundvikliga utsläpp. Redan 2007 gick man över till grön el, vilket sparat 2 000 ton CO2 varje år och motsvarar det årliga klimatavtrycket för 175 tyska invånare.

Marabus Project Green kombinerar alla åtgärder som ska ta företaget mot klimatneutralitet. Enligt företagets Green Deal ska utsläppen minskas där det är möjligt, till exempel genom energibesparande system, mobilitetskoncept med eltransporter och miljövänliga material.

När det gäller produktionen läggs fokus på förnybar energi och resurseffektiva tillverkningsprocesser. Förpackningarna ska använda så lite material som möjligt och utnyttja återvinning i så stor utsträckning som möjligt. Kritiska ämnen ska ersättas med mer miljövänliga råvaror. Marabu räknar med att öka andelen vattenbaserade system när det gäller bläck med över 300 procent de kommande fem åren.

Målet är minus 25 procent år 2030

Project Green innebär även att alla oundvikliga koldioxidutsläpp ska kompenseras genom att stödja internationellt certifierade klimatskyddskoncept.

– Vi genomför kontinuerligt åtgärder för att förbättra vårt koldioxidavtryck som vi årligen mäter för att säkerställa framgång. Vi har satt det aktiva målet att minska våra koldioxidutsläpp med ytterligare 25 procent år 2030, säger York Boeder.

Läs vidare

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Positiva effekter nationellt och internationellt efter ett år med Site Zero

För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Foto: Peter Holgersson AB

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i EU.
recon-polymersx

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se