Klart med samarbete i Polen mellan Stora Enso och Tetra Pak

PUBLICERAD: 18 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso och Tetra Pak samarbetar och investerar i förbättrad återvinning av kartongbaserade dryckesförpackningar i Polen och andra länder i Central- och Östeuropa. (Bild Tetra Pak)

Det är nu klart att Stora Enso och Tetra Pak ingår samarbete för att tredubbla Polens återvinningskapacitet av kartongbaserade dryckesförpackningar. Genom investeringar på totalt 29,1 miljoner euro (ca 300 miljoner kronor) kommer man att bygga upp en heltäckande återvinningslösning, som avsevärt kommer att förbättra återvinningen i såväl Polen som resten av Central- och Östeuropa.

Beslutet om samarbetet är fattat efter en omfattande förstudie, som inleddes i slutet av år 2020 (Läs HÄR), och innebär att man kommer att uppföra en storskalig återvinningslinje för dryckeskartong vid Stora Ensos produktionsenhet i Ostrołęka i Polen. Den nya anläggningen kommer att tredubbla den årliga kapaciteten i Polen för återvinning av använda dryckeskartongförpackningar, från 25.000 till 75.000 ton. Detta innebär att Polens totala försäljningsvolym av kartongbaserade dryckesförpackningar kan återvinnas, plus det som kommer in från grannländer, inklusive Ungern, Slovakien och Tjeckien.

Den totala investeringen ligger på 29,1 miljoner euro. Stora Enso kommer att investera 17 miljoner euro i en anläggning, som tillvaratar kartongfibrer. Tetra Pak investerar tillsammans med tjeckiska plaståtervinningsspecialisten Plastigram totalt 12,1 miljoner euro för att bygga en andra anläggning.

Även förpackningsmaterial som plast och aluminium kommer att tillvaratas och återvinnas separerat med hjälp av en patenterad separationsteknologi. Båda anläggningarna kommer vara i bruk i början av år 2023.

De separerade materialen kommer att återanvändas som råmaterial inom olika användningsområden. Återvunna kartongfibrer kommer att integreras i Stora Ensos återvunna kartong, medan separerade plaster och aluminium kommer att få nytt liv i form av olika produkter, såsom pellets och folier.

Målet med investeringen är att bidra till utvecklingen av en cirkulär ekonomi på nationell nivå. Den kommer att ligga helt i linje med EU:s gröna giv. Insamlad kartong hanteras på ett miljövänligt sätt och de material, som utvinns vid återvinningsprocessen, återanvänds till fullo.

”Avsikten är förbättra återvinningen av dryckeskartong samt att utveckla lösningar, som effektivt återvinner alla förpackningskomponenter, inklusive polymer och aluminium. Jag är därför väldigt stolt över den här investeringen och det starka samarbetet med Stora Enso, som har gjort dessa framsteg möjliga. Samarbete är nyckeln till att förverkliga vår främsta ambition: en värld där alla kartongförpackningar samlas in, återvinns och aldrig blir till skräp”, säger Charles Brand, VD för Tetra Pak Europe & Central Asia.

”Stora Enso levererar förpackningsmaterial, som produceras från förnybara resurser. Tack vare det här initiativet kan vi avancera mot en högre återvinningsgrad. Vi är glada över att samarbeta med Tetra Pak i vad som kommer att bli ytterligare en milstolpe på väg mot den cirkulära framtid, som vi avser att förverkliga”, säger Hannu Kasurinen, chef för Stora Ensos division Packaging Materials.

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024