Klart med samarbete i Polen mellan Stora Enso och Tetra Pak

PUBLICERAD: 18 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso och Tetra Pak samarbetar och investerar i förbättrad återvinning av kartongbaserade dryckesförpackningar i Polen och andra länder i Central- och Östeuropa. (Bild Tetra Pak)

Det är nu klart att Stora Enso och Tetra Pak ingår samarbete för att tredubbla Polens återvinningskapacitet av kartongbaserade dryckesförpackningar. Genom investeringar på totalt 29,1 miljoner euro (ca 300 miljoner kronor) kommer man att bygga upp en heltäckande återvinningslösning, som avsevärt kommer att förbättra återvinningen i såväl Polen som resten av Central- och Östeuropa.

Beslutet om samarbetet är fattat efter en omfattande förstudie, som inleddes i slutet av år 2020 (Läs HÄR), och innebär att man kommer att uppföra en storskalig återvinningslinje för dryckeskartong vid Stora Ensos produktionsenhet i Ostrołęka i Polen. Den nya anläggningen kommer att tredubbla den årliga kapaciteten i Polen för återvinning av använda dryckeskartongförpackningar, från 25.000 till 75.000 ton. Detta innebär att Polens totala försäljningsvolym av kartongbaserade dryckesförpackningar kan återvinnas, plus det som kommer in från grannländer, inklusive Ungern, Slovakien och Tjeckien.

Den totala investeringen ligger på 29,1 miljoner euro. Stora Enso kommer att investera 17 miljoner euro i en anläggning, som tillvaratar kartongfibrer. Tetra Pak investerar tillsammans med tjeckiska plaståtervinningsspecialisten Plastigram totalt 12,1 miljoner euro för att bygga en andra anläggning.

Även förpackningsmaterial som plast och aluminium kommer att tillvaratas och återvinnas separerat med hjälp av en patenterad separationsteknologi. Båda anläggningarna kommer vara i bruk i början av år 2023.

De separerade materialen kommer att återanvändas som råmaterial inom olika användningsområden. Återvunna kartongfibrer kommer att integreras i Stora Ensos återvunna kartong, medan separerade plaster och aluminium kommer att få nytt liv i form av olika produkter, såsom pellets och folier.

Målet med investeringen är att bidra till utvecklingen av en cirkulär ekonomi på nationell nivå. Den kommer att ligga helt i linje med EU:s gröna giv. Insamlad kartong hanteras på ett miljövänligt sätt och de material, som utvinns vid återvinningsprocessen, återanvänds till fullo.

”Avsikten är förbättra återvinningen av dryckeskartong samt att utveckla lösningar, som effektivt återvinner alla förpackningskomponenter, inklusive polymer och aluminium. Jag är därför väldigt stolt över den här investeringen och det starka samarbetet med Stora Enso, som har gjort dessa framsteg möjliga. Samarbete är nyckeln till att förverkliga vår främsta ambition: en värld där alla kartongförpackningar samlas in, återvinns och aldrig blir till skräp”, säger Charles Brand, VD för Tetra Pak Europe & Central Asia.

”Stora Enso levererar förpackningsmaterial, som produceras från förnybara resurser. Tack vare det här initiativet kan vi avancera mot en högre återvinningsgrad. Vi är glada över att samarbeta med Tetra Pak i vad som kommer att bli ytterligare en milstolpe på väg mot den cirkulära framtid, som vi avser att förverkliga”, säger Hannu Kasurinen, chef för Stora Ensos division Packaging Materials.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x