Kitinbaserad plastförpackning bryts snabbt ner i hemkompost

PUBLICERAD: 24 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Skotska CuanTec använder rester från skaldjur som räkor, havskräftor, etc. för att tillverka en bionedbrytbar förpackningsfilm. (Bild Dreamstime)|Skaldjursresternas kitin omvandlas till ämnet kitosan (burken till höger) som blandas med andra biopolymerer och omvandlas till en flexibel förpackningsfilm. (Bild Andrew King, CuanTec)

Skotska bioteknikföretaget CuanTec har utvecklat en teknik att tillverka bionedbrytbar förpackningsfilm av skaldjursrester. Filmerna bryts ner fullständigt inom 90 dagar i en hushållskompost.

Bioråvaran till CuanTecs förpackningsfilmer är kitin – som är en av de vanligaste förekommande naturliga biopolymererna i världen. Kitin finns exempelvis i skalen hos skaldjur som räkor, kräftor, havskräftor, humrar, etc. och kan enkelt utvinnas från skaldjursrester från fiskindustrier.

CuanTec extraherar kitin från sådant skaldjursavfall och omvandlar kitinet till ämnet kitosan, som har utmärkta koagulerande egenskaper. Genom att blanda kitosan med andra naturliga biopolymerer får man fram en trögflytande vätska, som kan formas till en flexibel film med samma egenskaper som förpackningsfilm i konventionell plast.

Kitin från skaldjursrester omvandlas till ämnet kitosan (mätglaset till höger) som blandas med andra biopolymerer och omvandlas till en flexibel förpackningsfilm. (Bild Andrew King, CuanTec)

CuanTec skriver att företagets forskare genom att använda bakterier i processen har kommit fram till en innovativ metod för biologisk extraktion. Processen minskar avfallsströmmarna vid produktion. Det enda ”avfall” som genereras är en vätska med högt proteinhalt, som kan användas som fiskfoder.

Tillverkningsprocessen är också mycket skonsammare än kemiska metoder, hävdar CuanTec, och kan utföras vid en mycket lägre temperatur, vilket minskar energitillförseln i processen. Hela processen är utformad för att ingå i en cirkulär ekonomi.

CuanTec säger att förpackningar av den kitinbaserade bioplastfilmen bryts ner inom 90 dagar i en hushållskompost utan att orsaka miljöskador. Använda förpackningar kan också sorteras som matavfall och transporteras vidare till industriell kompostering.

Förpackningar tillverkade av CuanTecs ”skaldjursfilm” kan också bidra till att minska matsvinn, genom att förpackade livsmedel får längre hållbarhet tack vare ämnet kitosans antimikrobiella egenskaper.

CuanTec arbetar nu på att starta en anläggning för att börja storskalig produktion av kitosan. Företaget fick ett betydande finansiellt tillskott i september i fjol och man hoppas kunna uppnå full produktion senare i år eller i början av år 2021.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax