Kitinbaserad plastförpackning bryts snabbt ner i hemkompost

PUBLICERAD: 24 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Skotska CuanTec använder rester från skaldjur som räkor, havskräftor, etc. för att tillverka en bionedbrytbar förpackningsfilm. (Bild Dreamstime)|Skaldjursresternas kitin omvandlas till ämnet kitosan (burken till höger) som blandas med andra biopolymerer och omvandlas till en flexibel förpackningsfilm. (Bild Andrew King, CuanTec)

Skotska bioteknikföretaget CuanTec har utvecklat en teknik att tillverka bionedbrytbar förpackningsfilm av skaldjursrester. Filmerna bryts ner fullständigt inom 90 dagar i en hushållskompost.

Bioråvaran till CuanTecs förpackningsfilmer är kitin – som är en av de vanligaste förekommande naturliga biopolymererna i världen. Kitin finns exempelvis i skalen hos skaldjur som räkor, kräftor, havskräftor, humrar, etc. och kan enkelt utvinnas från skaldjursrester från fiskindustrier.

CuanTec extraherar kitin från sådant skaldjursavfall och omvandlar kitinet till ämnet kitosan, som har utmärkta koagulerande egenskaper. Genom att blanda kitosan med andra naturliga biopolymerer får man fram en trögflytande vätska, som kan formas till en flexibel film med samma egenskaper som förpackningsfilm i konventionell plast.

Kitin från skaldjursrester omvandlas till ämnet kitosan (mätglaset till höger) som blandas med andra biopolymerer och omvandlas till en flexibel förpackningsfilm. (Bild Andrew King, CuanTec)

CuanTec skriver att företagets forskare genom att använda bakterier i processen har kommit fram till en innovativ metod för biologisk extraktion. Processen minskar avfallsströmmarna vid produktion. Det enda ”avfall” som genereras är en vätska med högt proteinhalt, som kan användas som fiskfoder.

Tillverkningsprocessen är också mycket skonsammare än kemiska metoder, hävdar CuanTec, och kan utföras vid en mycket lägre temperatur, vilket minskar energitillförseln i processen. Hela processen är utformad för att ingå i en cirkulär ekonomi.

CuanTec säger att förpackningar av den kitinbaserade bioplastfilmen bryts ner inom 90 dagar i en hushållskompost utan att orsaka miljöskador. Använda förpackningar kan också sorteras som matavfall och transporteras vidare till industriell kompostering.

Förpackningar tillverkade av CuanTecs ”skaldjursfilm” kan också bidra till att minska matsvinn, genom att förpackade livsmedel får längre hållbarhet tack vare ämnet kitosans antimikrobiella egenskaper.

CuanTec arbetar nu på att starta en anläggning för att börja storskalig produktion av kitosan. Företaget fick ett betydande finansiellt tillskott i september i fjol och man hoppas kunna uppnå full produktion senare i år eller i början av år 2021.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker