Kitin från skaldjur blir råvara till bakteriostatisk bioplast

PUBLICERAD: 8 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Kitinet

Italienska företaget MAVI  har utvecklat en patenterad metod för att utvinna den naturliga polymeren kitin från skal av musslor och kräftdjur och sedan omvandla kitinet till mikroskopiska trådar, så kallade nanofibriller.
Av nanofibrillerna kan man sedan tillverka funktionella bioplastfilmer och även styva bioplastförpackningar. Dessa bioplastprodukter är bakteriostatiska, dvs de förhindrar bakterietillväxt, och de är därför lämpliga för användning till förpackningar och andra produkter inom livsmedelsindustrin. De kan också användas för tillverkning av bakteriehämmande sårförband och andra medicinska applikationer.

Den här forskningen och utvecklingen sker inom ramen för det EU-finansierade R&D-projektet n-Chitopack, som syftar till att utveckla metoder och tekniker för industriell användning av de stora mängder kitinhaltigt avfall, som uppstår inom den globala skaldjursindustrin. Varje år uppskattas mängden kitinhaltigt avfall från skaldjursindustrin i form av skal, etc. uppgå till mer än 150 miljarder ton världen över!

De bioplastmaterial, som utvecklats inom n-Chitopack-projektet, är baserade på kitin-nanofibriller men även på en viss mängd kitosan, som också är en polysackarid och förekommer i cellväggen hos svampar eller som kan utvinnas ur kitin. Genom att blanda kitin och kitosan i lämpliga proportioner har man till exempel utvecklat livsmedelslämpliga förpackningsfilmer med utmärkta egenskaper.

Kitin och ”släktingen” kitosan har många nyttiga biologiska och kemiska egenskaper, som gör dem lämpliga i livsmedelssammahang. De är naturligt bionedbrytbara polymerer, de är säkra och icke-toxiska och har dessutom antibakteriella och UV-adsorberande egenskaper. De är också biokompatibla och kan blandas med varandra för att uppnå olika egenskaper. Bioplaster av kitin är både bionedbrytbara och komposterbara.

Att tillverka bioplaster av kitin från de stora mängder avfall, som ändå uppstår inom skaldjursindustrin, innebär dessutom ett minskat behov av att producera primära råvaror (majs, sockerrör, cellulosaprodukter, etc.) för bioplastproduktion.

Förutom att de kan användas till funktionella förpackningar, etc. inom livsmedelsindustrin, är kitinbaserade bioplaster lämpliga till flera andra tillämpningar.

”Kitin-nanofibriller kan exempelvis användas i medicinska sammahang, där materialets förmåga att förhindra bakterietillväxt gör det lämpligt för framställning av olika typer av sårförband”, säger MAVI:s Pierfrancesco Morganti, som är n-Chnitopacks projektkoordinator.

Andra potentiella användningsområden för kitin-nanofibriller är olika typer av filtreringssystem för luft och vatten.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Etiketter är en mardröm för Arla

Uttalandet i rubriken gjordes på Emballagedagen 2024 i Danmark för några dagar sedan, där bland annat Arla Foods var representerad för att berätta om deras utmaningar med att följa trender och lagkrav inom förpackningar. Packnews danska redaktör Søren Winsløw var på plats.
EM_01