”Kidnappar” tomma tvålflaskor och fyller med egna produkter

PUBLICERAD: 18 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Sploshs affärsidé går ut på att ”kidnappa” tomma plastförpackningar från andra varumärken och konkurrenter och använda dem till företagets egna produkter. (Bild Splosh)|”Allt vi gör har miljön i centrum!”, säger Sploshs grundare Angus Grahame. (Bild Splosh)

Brittiska start-up-företaget Splosh har utvecklat ett annorlunda affärskoncept: de vill att konsumenterna använder tomma plastförpackningar typ pump- eller sprayförpackningar för tvål, duschschampo, etc, och fyller dem med liknande produkter från Splosh..!

Sploshs idé går ut på att när konsumenterna ”kidnappar” tomma förpackningar från andra varumärken, undviker man att skapa stora mängder plastavfall i hemmen.

Splosh skriver i en pressrelease att man på detta sätt hittills har ”räddat” mer än 726.000 tvål- och andra plastflaskor från att hamna i avfallsströmmen. Istället har förpackningarna kunnat återanvändas med Splosh-produkter hemma hos konsumenterna..

”Allt vi gör har miljön i centrum!”, säger Sploshs grundare Angus Grahame. (Bild Splosh)

”Vi har åtagit oss att spara en miljard plastflaskor och med vår unika påfyllningstjänst kan konsumenter minska sitt plastavfall i hemmet. Vår form av cirkulär ekonomi innebär att vi ´kidnappar´ tomma förpackningar från andra varumärken och konkurrenter och använder dem till våra egna produkter. Splosh har åtagit sig att eliminera plastavfall med alla möjliga medel. Allt vi gör har miljön i centrum!”, säger Angus Grahame, grundare till Splosh, som har sitt säte i Newtown, Wales..

Proceduren för konsumenten är enkel: Från Splosh kommer med posten en refillpåse med den beställda produkten – handtvål, duschmedel, etc – i koncentrat, samt tillhörande självhäftande etikett. Konsumenten tar en tom och lämplig plastflaska efter eget val och behov, sköljer noga ur den, fyller på med den koncentrerade produkten från Splosh, tillsätter vatten enligt anvisning och sätter på en etikett. Voilá, så har konsumenten fått en Splosh-produkt i en ”unik” förpackning!

Den refill-förpackning, som Splosh-produkten levereras i, rengörs sedan av konsumenten och skickas tillbaka till Splosh med porto betalt, varefter de tomma refillförpackningarna återvinns och blir till nya produkter.

Produkterna från Splosh spänner över ett brett område av hushålls- och hygienprodukter, allt från handtvål och duschgel till diskmaskinsmedel och rengöringsmedel för toaletter. Splosh skriver att alla deras produkter är vänliga både mot miljö och människor.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x