Ketchupflaskan blir ännu grönare

PUBLICERAD: 4 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Felix Grön Ketchup
Som en hyllning till miljön och för att uppmärksamma de nya miljövänliga förpackningarna byter den prisade ketchupflaskan från Felix färg och blir grön – men inuti är den lika röd och god som vanligt. Under två månader kommer de nya knallgröna flaskorna från Felix sticka ut i butikernas annars röda ketchuphyllor.

– Den gröna ketchupflaskan är vårt lilla sätt att tacka alla trogna konsumenter som valt att köpa vår ketchup i svenska och mer miljövänliga förpackningar, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

I 60 år har Felix tomatketchup tillverkats i Sverige. Fram tills för två år sedan importerades tomma ketchupflaskor från utlandet men sedan 2014 blåser Orkla Foods Sverige själva förpackningarna i företagets ketchupfabrik i Fågelmara. Det gör att utsläppen av koldioxid från transporter har minskat med 90 procent, vilket motsvarar 15 varv runt jorden. Flaskan har dessutom en större kork som gör den enkel att ställa upp och ner, vilket gör det lättare att få ut all ketchup. Miljön skonas och matsvinnet minskar, och det är just dessa positiva miljöeffekter som gjort att den nya ketchupflaskan från Felix har fått det prestigefyllda hållbarhetspriset Packaging Sustainability Award.

För att ytterligare uppmärksamma vikten av att ta ansvar för miljön lanseras konsumenttävlingen #grönasteflaskan i Felix sociala medier i vecka 15. De som delar med sig av sina bästa hållbarhetstips tävlar om hoverboards och en elcykel från Cresent.

– Alla har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att skapa en bättre miljö. Oavsett om det handlar om att som företag minska på miljöpåverkan eller som konsument att dela med sig av sina bästa tips som gör att vår vardag tär mindre på miljön. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Agneta Påander.

Orkla Foods Sverige tillagar mat och dryck i Sverige med kärlek och omtanke om människor, hav och land. Bland företagets varumärken finns Abba, Kalles, Felix, BOB, Frödinge, Ekströms, Risifrutti, Grandiosa, Önos, Mrs Cheng’s, Kung Gustaf, Fun Light, Grebbestads, JOKK, Den Gamle Fabrik, Ejderns, Svennes, Hållö, Lucullus, Krögarklass, Limfjord, Anamma, Liva Energi och Paulúns.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x