Ketchupflaskan blir ännu grönare

PUBLICERAD: 4 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Felix Grön Ketchup
Som en hyllning till miljön och för att uppmärksamma de nya miljövänliga förpackningarna byter den prisade ketchupflaskan från Felix färg och blir grön – men inuti är den lika röd och god som vanligt. Under två månader kommer de nya knallgröna flaskorna från Felix sticka ut i butikernas annars röda ketchuphyllor.

– Den gröna ketchupflaskan är vårt lilla sätt att tacka alla trogna konsumenter som valt att köpa vår ketchup i svenska och mer miljövänliga förpackningar, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

I 60 år har Felix tomatketchup tillverkats i Sverige. Fram tills för två år sedan importerades tomma ketchupflaskor från utlandet men sedan 2014 blåser Orkla Foods Sverige själva förpackningarna i företagets ketchupfabrik i Fågelmara. Det gör att utsläppen av koldioxid från transporter har minskat med 90 procent, vilket motsvarar 15 varv runt jorden. Flaskan har dessutom en större kork som gör den enkel att ställa upp och ner, vilket gör det lättare att få ut all ketchup. Miljön skonas och matsvinnet minskar, och det är just dessa positiva miljöeffekter som gjort att den nya ketchupflaskan från Felix har fått det prestigefyllda hållbarhetspriset Packaging Sustainability Award.

För att ytterligare uppmärksamma vikten av att ta ansvar för miljön lanseras konsumenttävlingen #grönasteflaskan i Felix sociala medier i vecka 15. De som delar med sig av sina bästa hållbarhetstips tävlar om hoverboards och en elcykel från Cresent.

– Alla har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att skapa en bättre miljö. Oavsett om det handlar om att som företag minska på miljöpåverkan eller som konsument att dela med sig av sina bästa tips som gör att vår vardag tär mindre på miljön. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Agneta Påander.

Orkla Foods Sverige tillagar mat och dryck i Sverige med kärlek och omtanke om människor, hav och land. Bland företagets varumärken finns Abba, Kalles, Felix, BOB, Frödinge, Ekströms, Risifrutti, Grandiosa, Önos, Mrs Cheng’s, Kung Gustaf, Fun Light, Grebbestads, JOKK, Den Gamle Fabrik, Ejderns, Svennes, Hållö, Lucullus, Krögarklass, Limfjord, Anamma, Liva Energi och Paulúns.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006