Kartongmatchen 2020/21 satte historiskt återvinningsrekord

PUBLICERAD: 26 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Några glada elever från klass 6-3 på Sandåkerskolan i Häljarp, som vann Kartongmatchen för elever i årskurs 4 – 6. (Bild Tetra Pak)

Det blev ett historiskt återvinningsrekord, när resultaten av Tetra Paks och Världsnaturfonden WWF:s årliga skoltävling Kartongmatchen räknades samman. Tävlingen engagerar skolbarn i både Sverige och Finland och mellan maj 2020 och mars 2021, har närmare 22.000 skol- och förskolebarn tävlat för att öka återvinningen av dryckesförpackningar av kartong.

Tävlingen, som anordnas för att öka kunskap och engagemang bland unga om miljö, hållbarhet och återvinning, har genom åren engagerat cirka 270.00 barn från förskoleåldrar upp till och med årskurs 6.

Om Kartongmatchen 2020/21:
I Sverige deltog 459 förskolor och 441 skolor (Åk F-6). I Finland deltog 166 skolor (Åk 1-6).
Vinnare i Sverige, utsedda genom lottning bland de som deltagit och klarat tävlingens tre obligatoriska matcher, blev:
Förskola: Vågens förskola, avdelning Skäret, Luleå
Åk F-3: Lindboskolan, klass 1B, Hallstahammar
Åk 4-6: Sandåkerskolan, klass 6-3, Häljarp
Alla som deltagit och klarat de tre obligatoriska matcherna får ett diplom av Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak för sin insats. Vinnarklassen i Åk 4-6 vinner 10.000 kr till en önskeaktivitet och förskolevinnarna samt vinnarklassen i Åk F-3 får vardera 10.000 kr att använda till en grönare förskola/skola.
Anmälan till Kartongmatchen 2021/22 öppnar den 18 maj 2021.

”Kartongmatchen är ett projekt, där vi vill sprida kunskap om återvinning på ett lekfullt sätt. Det tror jag är viktigt för att öka motivation och engagemang bland både barn och vuxna. Tävlingsbidragen visar tydligt att barnen finner stor glädje i att göra goda val för miljön. Här har vi vuxna säkert en del att lära”, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen på Tetra Pak.

I den nu avgjorda tävlingen klarade de svenska eleverna en återvinningsgrad på hela 90 procent, vilket är nästan dubbelt så mycket som Sverige i stort och den högsta återvinningsgraden hittills i Kartongmatchens nu nioåriga historia. I Finland blev återvinningsgraden 86 procent.

”Återvinna gör man bara. Det är lätt och kul! Då är man snäll och snäll vill man vara!”, säger Lisa, 5 år, som var ett av de deltagande förskolebarnen.

Returfiber från kartong kan återvinnas flera gånger i olika pappersprodukter och projektet vill visa hur viktiga använda kartongförpackningar är som råvara för nya produkter. I Sverige samlas ungefär varannan dryckesförpackning av kartong in till återvinning – en siffra som WWF och Tetra Pak vill öka genom skoltävlingen Kartongmatchen.

”Att återvinna är ett enkelt sätt att minska vår klimatpåverkan och gör att vi använder naturresurser på ett mer hållbart sätt. Genom Kartongmatchen engagerar Tetra Pak och WWF nästa generation att tidigt börja hushålla med jordens resurser”, säger Peter Westman, tf generalsekreterare på WWF.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1