Kartongbaserad julkalender sparar in 1.200 kilo plast

PUBLICERAD: 7 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Fazers chokladjulkalender görs i år av lätt och återvinningsbar dispersionsbelagd kartong från Metsä Board, vilket ger en plastbesparing på 1.200 kilo. (Bild pressbild. Bilden är ett montage)|Piia Soininen-Tengvall är utvecklingschef för förpackningar på Fazer. (Bild Fazer)

Årets chokladjulkalender från finska Fazer är gjord av lätt och återvinningsbar dispersionsbelagd kartong i stället för den PE-belagda kartong, som man tidigare använt. Plastinbesparingen blir 1.200 kilo.

”Chokladkalendrar behöver ett skydd för chokladen, vilket vanligtvis är av plast. I år byter vi istället ut det PE-belagda materialet mot återvinningsbar kartong från Metsä Board”, säger Piia Soininen-Tengvall, utvecklingschef för förpackningar på Fazer.

Piia Soininen-Tengvall är utvecklingschef för förpackningar på Fazer. (Bild Fazer)

Den lätta kartongen, som används i kalendern, bidrar till den cirkulära ekonomin och minskar avfallet. Tack vare den lätta och resurseffektiva designen minskar kalenderkartongens koldioxidavtryck med en fjärdedel jämfört med tidigare.

”Att minska klimatförändringarna och gynna den cirkulära ekonomin är viktigt för Fazer. Julkalenderns materialförändring är en del av Fazers ansvarsfulla förpackningsprogram som består av tre delar: att minska mängden förpackningsmaterial som används, att utveckla helt nya typer av mer ekologiska förpackningar och lösningar samt att förbättra återvinningsbarheten av förpackningar”, framhåller Piia Soininen-Tengvall.

”Vår färskfiberkartong är ett säkert val för julkalendrar, speciellt när chokladen är i direkt kontakt med kartongen. Dessutom har vår dispersionsbelagda kartong neutrala sensoriska egenskaper. I praktiken betyder det att chokladen i kalendrarna behåller sin utmärkta smak tills konsumenten får den”, säger Olli Haaranoja, försäljningsdirektör på Metsä Board.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x