Järnvägsbygge bakom Eson Pacs beslut att lägga ner i Norrköping

PUBLICERAD: 16 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi ska försöka erbjuda så många som möjligt

Förpackningskoncernen Eson Pac Group, med huvudsäte i halländska Veddige, lägger ner sin anläggning i Norrköping och ett 20-tal anställda riskerar att förlora jobben. Det skriver Norrköpings Tidningar (NT) och andra media.
En av orsakerna till nedläggningen är enligt NT att Eson Pacs anläggningar i Norrköping måste rivas, eftersom de ligger i vägen för en ny höghastighetsjärnväg – kallad Ostlänken – som ska byggas förbi Norrköping.

Eson Pac har fått fram till år 2020 på sig att lösa lokalfrågan inför bygget av Ostlänken. Företaget säger sig ha undersökt möjligheterna att flytta till andra lokaler, men har nu i stället beslutat att flytta produktionen i Norrköping till sina andra verksamheter.

”Vi har haft diskussioner med kommunen om andra lokaler, men har sett att vi har kapacitet i våra andra anläggningar och väljer därför att flytta tillverkningen”, säger Eson Pacs VD Fredrik Ståhl till NT.

Enligt uppgift är det Eson Pacs mål att nedläggningen i Norrköping ska vara avklarad innan årets slut. MBL-förhandlingar har inletts med berörda fackförbund och enligt NT riskerar ett 20-tal anställda att förlora jobben.

”Vi ska försöka erbjuda så många som möjligt, att flytta med till våra andra anläggningar, men ett antal kommer att bli övertaliga”, säger Fredrik Ståhl.

Eson Pacs verksamhet i Norrköping hette tidigare Isbergs Grafiska AB – ett företag som grundades redan 1820 som ett bokbinderi, men som senare breddade sitt verksamhetsområde. Företaget har legat på sin nuvarande plats i Norrköping sedan 1960-talet och produktionen har de senaste åren varit inriktad på livsmedelsförpackningar, speciellt till snabbmatssektorn. Eson Pac köpte Isbergs Grafiska år 2008 av förre ägaren Per Rappestad.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker