Italien drar tillbaka kritiserad plastskatt på grund av pandemin

PUBLICERAD: 15 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Italiens premiärminister Giuseppe Conte och hans regering har dragit tillbaka det hårt kritiserade förslaget på skatt på vissa plastförpackningar. (Bild Wikimedia Commons)|Med vederbörliga avstånd och försedda med munskydd meddelade delar av den italienska regeringen beslutet att dra tillbaka och skjuta upp den kritiserade plastskatten. (Bild Italy Government)

Italienska regeringen har dragit tillbaka en hårt kritiserad skatt på plastförpackningar. Skatten skulle ha trätt i kraft den 1 juli i år.

Den kontroversiella skatten skulle utgått med 0,45 euro (knappt 5 kronor) per kilo och drabba konsumenterna i form av ökade priser på plastförpackade produkter, etc.

Skatten var avsedd för plaster, som bland annat används i flaskor, bärkassar, livsmedelsförpackningar, plastkapsyler, cellplastprodukter, m fl. Plastförpackningar av bioplast eller återvunnen plast skulle undantas från skatten, liksom plastbaserad medicinsk utrustning och läkemedelsförpackningar.

Med vederbörliga avstånd och försedda med munskydd meddelade delar av den italienska regeringen beslutet att dra tillbaka och skjuta upp den kritiserade plastskatten. (Bild Italy Government)

Italienska regeringen har nu dragit tillbaka skatteförslaget och meddelat att man skjuter upp det, i första hand till början av nästa år. Skälet uppges vara de svåra ekonomiska skador, som Covid 19-pandemin orsakat det italienska samhället och dess befolkning.

”Vi är ett land i stora svårigheter och med en gemenskap av människor i stort lidande”, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte, när han tillkännagav tillbakadragandet av plastskatten.

Den italienska plastskatten var kalkylerad att ge staten en årsintäkt på cirka 200 miljoner euro (ca 2,12 miljarder kronor) och bara under det här året var skatteintäkterna budgeterade till 140 miljoner euro (knappt 1,5 miljarder kronor).

I samband med tillbakadragandet av plastskatten tillkännagav italienska regeringen också ett stödpaket på 55 miljarder euro (584 miljarder kronor) till företag och familjer, som nu kämpar för sin överlevnad under corona-pandemin.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x