Invigningsdags för rekordstor plastsorteringsanläggning

PUBLICERAD: 7 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den högmoderna sorteringsanläggningen är uppförd i Electrolux tidigare lokaler i Motala.|Regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator vid paneldebatten som äger rum i samband med invigningen. (Bild IVL)

Plastkretsens sorteringsanläggning i Motala för återvinning av plastförpackningar är nu färdigbyggd och klar för högtidlig invigning.
Invigningsceremonin sker den 29 maj och i samband med den byter Plastkretsen också namn till Svensk Plaståtervinning.

Den högmoderna sorteringsanläggningen i Motala är Europas största i sitt slag. Den är uppförd i Motala Företagspark i Electrolux tidigare lokaler. Sorteringskapaciteten är angiven till 120.000 ton plastförpackningar per år.

Till anläggningen kommer lastbilar med plastförpackningar från alla håll i Sverige. Materialet är packat i balar för att underlätta transporten. I full drift kommer anläggningen att kunna sortera 20 ton i timmen, vilket motsvarar en full lastbil.

Inne på anläggningen rivs balarna upp för att förpackningarna ska kunna sorteras en och en. De skickas sedan in i ett flöde, där materialet sorteras med hjälp av olika tekniker för att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas.
Magneter används för att sortera ut metall som hamnat fel, en roterande trumma skiljer stort från smått, luftblås sorterar hårdplast från mjukplast och flera optiska läsare finsorterar förpackningarna efter materialslag. För att sorteringen ska bli så bra som möjligt passerar materialet flera gånger genom läsarna.
Material, som kan användas som ny råvara, skickas sedan vidare för balning och övrigt går till energiåtervinning.

Regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator vid paneldebatten som äger rum i samband med invigningen. (Bild IVL)

Beslut om investeringen i Motala togs av Plastkretsen i januari 2018. Satsningen kommer att leda till att Sverige får en av Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar och den medför att plastförpackningar som samlats in i Sverige också kommer att sorteras i Sverige.

Vid invigningen den 29 maj bjuds inbjudna gäster på en rundvandring i anläggningen och den speciella utställning som installerats. Gästerna bjuds också på lunch och deltagande i en paneldebatt på temat ”Ökad återvinning av plastförpackningar”, där IVL:s avfallsexpert och regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator.

I samband med invigningsdagen presenteras också Plastkretsen/Svensk Plaståtervinnings nya initiativ ”Plastsprånget 2025”.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1